Riittämätön yöuni lisää ruokahalua

– Huo­nos­ti nu­ku­tun yön jäl­keen eten­kin hii­li­hyd­raat­ti­pi­toi­sia ruo­kia syö­dään ta­val­lis­ta enem­män, sa­noo tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Timo Partonen. Hän pu­hui unen vai­ku­tuk­ses­ta syö­mi­seen Val­ta­kun­nal­li­sil­la ra­vit­se­mus­päi­vil­lä loka­kuus­sa.

– Ilta­päi­vä ja ilta ovat ma­ke­an­nä­län ai­kaa.

Riit­tä­vä yö­uni vaih­te­lee ih­mis­ten vä­lil­lä kuu­des­ta yh­dek­sään tun­tiin. Yö on nu­kut­tu hy­vin, jos he­rä­tes­sä on vir­kis­ty­nyt olo ja päi­vän ai­ka­na py­syy vir­ke­ä­nä.

Vä­häi­nen uni vai­kut­taa ruo­ka­ha­lua sää­te­le­vien hor­mo­nien toi­min­taan. Esi­mer­kik­si nel­jä tun­tia unta yös­sä on lii­an vä­hän. Näin vä­hil­lä unil­la jo kah­des­sa vuo­ro­kau­des­sa kyl­läi­syy­des­tä ker­to­van leptiinihormonin eri­tys vä­he­nee ja vas­taa­vas­ti nä­läs­tä vies­ti­vän greliinihormonin li­sään­tyy. Seu­rauk­se­na näl­kä voi­mis­tuu ja eri­tyi­ses­ti hii­li­hyd­raat­ti­pi­tois­ten ruo­kien syö­mi­nen li­sään­tyy. Täs­sä ti­lan­tees­sa päi­vän ener­gi­an­tar­ve tu­lee täy­tet­tyä jo ilta­päi­väl­lä.

– Jos nuk­kuu vii­den vuo­ro­kau­den ajan joka yö vii­si tun­tia lii­an vä­hän, pai­no voi nous­ta mel­kein ki­lon, Partonen to­te­aa.

– Hy­vin nu­kut­tu­jen öi­den ja riit­tä­vän pit­kien un­ten myö­tä taas pai­no voi las­kea. On jopa tes­tat­tu, voi­ko laih­tua, jos nuk­kuu riit­tä­väs­ti. Yli­pai­noi­set voi­vat laih­tua, kun huo­leh­ti­vat yö­un­ten pi­tuu­den riit­tä­vyy­des­tä.

”Kapellimestari aivoissamme”

– Si­säi­nen kel­lo on ta­val­laan ka­pel­li­mes­ta­ri ai­vois­sam­me. Se hal­lit­see ruu­an mu­ka­na tu­le­vaa ener­gi­a­mää­rää, Partonen ku­vai­lee.

– Olet sitä mil­loin syöt. Ener­gi­al­la on eri vai­ku­tus eri ai­koi­hin syö­ty­nä, esi­mer­kik­si kilo­ka­lo­ri kes­ki­päi­väl­lä ei ole sama kuin kilo­ka­lo­ri kah­dek­sal­ta il­lal­la.

Si­säi­sen kel­lon sää­te­lyyn vai­kut­ta­vat unen ryt­mit. Ter­veil­lä ih­mi­sil­lä on uneen vain yksi kaa­va, jos­sa syvä, ke­vyt ja vil­ke­uni vaih­te­le­vat. Eri­tyi­ses­ti sy­vän unen puu­te ai­heut­taa näl­kää, mikä joh­taa her­käs­ti pai­non­nou­suun.

Kun si­säi­nen kel­lo häi­riin­tyy, leptiinin mää­rä py­syy ta­val­lis­ta ma­ta­lam­mal­la ta­sol­la. Seu­rauk­se­na ve­ren­so­ke­ri nou­see, vaik­ka in­su­lii­nin eri­tys li­sään­tyy. In­su­lii­ni on täl­löin te­hot­to­mam­paa.

Terveysriskit kasautuvat

– Kaik­ki ter­veys­ris­kit ka­sau­tu­vat ilta­vir­kuil­le: tu­pa­koin­ti, al­ko­ho­lin run­saam­pi käyt­tö ym. Myö­hem­pi nuk­ku­maan­meno näyt­tää liit­ty­vän li­ho­mi­seen. Jos yö­u­nis­ta alle puo­let on nu­kut­tu­na puo­li kuu­teen men­nes­sä, on myö­häi­nen nuk­ku­ja, Partonen sa­noo.

– Näin myö­hään nuk­ku­vat syö­vät­kin toi­sin kuin muut, Partonen jat­kaa. – He syö­vät muun mu­as­sa enem­män ros­ka­ruo­kaa, myö­hään, ei­vät­kä lii­ku riit­tä­väs­ti.

Si­säis­tä kel­loa on kui­ten­kin vai­kea kään­tää. Se pyr­kii pa­laa­maan, jos sitä yrit­tää sää­tää. Ilta­vir­kun ryt­min kään­tä­mi­ses­sä kan­nat­taa ko­keil­la apu­na kirkasvaloa ja lii­kun­taa ilta­päi­väl­lä tai il­lal­la. Kei­no­va­lon ja äly­pu­he­lin­ten yms. käyt­töä taas kan­nat­taa il­lal­la ra­joit­taa.

KL

Läh­de:

Stres­sin ja unen vai­ku­tus syö­mi­seen. Tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Timo Partosen esi­tys Val­ta­kun­nal­li­sil­la ra­vit­se­mus­päi­väl­lä Hel­sin­gis­sä 7.10.

“Yksi huo­nos­ti nu­kut­tu yö poi­kii kak­si huo­noa päi­vää. –Tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Min­na Huotilainen RTY-päi­vil­lä 6.10.2014”

Huo­nos­ti nu­kut­tu­jen öi­den jäl­keen kar­kit hou­kut­te­le­vat enem­män kuin vir­ke­ä­nä. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014