Terveet elintavat tukevat aivoterveyttä

Muis­ti­sai­rau­det yleis­ty­vät ikään­ty­mi­sen myö­tä, mut­ta mi­kään väis­tä­mä­tön van­he­ne­mis­il­miö muis­tia rap­peut­ta­va sai­raus ei ole. Muis­tin toi­min­taa uh­kaa­vat ris­ki­te­ki­jät ovat pit­käl­ti sa­mo­ja kuin muis­sa­kin tun­ne­tuis­sa pit­kä­ai­kais­sai­rauk­sis­sa, ku­ten tyy­pin 2 di­a­be­tek­ses­sa ja sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­deis­sa.

Muis­ti­sai­rauk­siin sai­ras­tuu Suo­mes­sa vuo­sit­tain noin 13 000 hen­ki­löä. Ylei­sin muis­ti­toi­min­to­ja hei­ken­tä­vä sai­raus on Al­zhei­me­rin tau­ti.

Ris­ki­te­ki­jöi­den eh­käi­syyn on hyvä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta koko elä­män­kaa­ren ajan. En­sim­mäi­set muis­tin toi­min­nan kan­nal­ta hai­tal­li­set muu­tok­set voi­vat ai­vois­sa il­men­tyä jo pari­kym­men­tä vuot­ta en­nen sai­ras­tu­mi­sen ensi­oi­rei­ta. Eten­kin keski-iäs­sä ris­ki­te­ki­jöi­den kuor­mi­tuk­seen puut­tu­mi­nen voi tie­tää muis­til­le li­sää ter­vei­tä vuo­sia.

Ta­val­li­sia keski-iäs­sä il­me­ne­viä ris­ki­te­ki­jöi­tä ovat yli­pai­no, kor­kea ko­les­te­ro­li sekä ko­hon­nut ve­ren­pai­ne. Kaik­ki kol­me ris­ki­te­ki­jää yh­des­sä li­sää­vät myö­hem­pien vuo­sien muis­ti­sai­rau­den ris­kiä kuu­sin­ker­tai­sek­si ver­rat­tu­na sii­hen, ett­ei ky­sei­siä ris­ki­te­ki­jöi­tä ole.

Syö muistisi hyväksi

Ra­vit­se­muk­sen mer­ki­tys­tä muis­ti­sai­rauk­sien ris­ki- ja suo­ja­te­ki­jä­nä on tut­kit­tu vii­me vuo­si­na vilk­kaas­ti. Eni­ten tut­ki­mus­näyt­töä on tä­hän men­nes­sä saa­tu ra­vin­non ras­vois­ta ja muis­ti­sai­rauk­sis­ta. Run­sas ko­van, tyy­dyt­ty­neen ras­van saan­ti eten­kin keski-iäs­sä on muis­ti­sai­rauk­sien ris­ki­te­ki­jä, kun taas peh­me­ät kala- ja kas­vi­ras­vat näyt­tä­vät an­ta­van suo­jaa sai­ras­tu­mis­ta vas­taan.

Ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio keski-iäs­sä voi par­haim­mil­laan pie­nen­tää Al­zhei­me­rin tau­din ris­kiä jopa 90 pro­sent­tia. Aivo­ter­veyt­tä edis­tä­vään ruo­ka­va­li­oon kuu­luu peh­mei­den ras­vo­jen ohel­la pal­jon kas­vik­sia, mar­jo­ja ja he­del­miä, ka­laa ja täys­jyvä­vil­jaa. Suo­lan käy­tön ra­joit­ta­mi­nen ja vä­häi­nen tai kor­kein­taan koh­tuul­li­nen al­ko­ho­lin käyt­tö ovat ai­voil­le eduk­si.

Kah­vin päi­vit­täi­nen käyt­tö näyt­tää an­ta­van suo­jaa Al­zhei­me­rin tau­tia ja ikään­ty­mi­seen liit­ty­vää kog­ni­tii­vis­ten op­pi­mis­toi­min­to­jen hei­ken­ty­mis­tä vas­taan. So­pi­va käyt­tö­mää­rä on noin 1 – 4 ku­pil­lis­ta päi­väs­sä. Myön­teis­ten vai­ku­tus­ten ta­ka­na ovat sekä ko­fe­ii­ni että kah­vin si­säl­tä­mät fenoliset yh­dis­teet.

FINGERin tulokset lupaavia

Lähi­vuo­si­na muis­ti­sai­rauk­sien eh­käi­sys­tä saa­daan li­sää tut­ki­mus­näyt­töä, kun Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen koor­di­noi­man FINGER-tut­ki­muk­sen seu­ran­ta-aika päät­tyy. FINGER on kan­sain­vä­li­ses­ti en­sim­mäi­nen muis­ti­sai­rauk­sien eh­käi­syyn pyr­ki­vä laa­ja ja pit­kä­kes­toi­nen tut­ki­mus.

Tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­neet 1260 ikään­ty­nyt­tä hen­ki­löä on ja­et­tu kah­teen ryh­mään, jois­ta toi­nen on saa­nut ta­van­o­mais­ta ja toi­nen te­hos­tet­tua elin­tapa­neu­von­taa kah­den vuo­den ajan. Te­hos­tet­tuun oh­jauk­seen si­säl­tyi ra­vit­se­mus­neu­von­taa, lii­kun­ta­har­joit­te­lua, muis­ti­har­joit­te­lua sekä sy­dän- ja veri­suo­ni­sai­rauk­sien ris­ki­te­ki­jöi­den hal­lin­taa.

Tut­ki­mus­ryh­mien vä­li­nen ero oli huo­mat­ta­va jo kah­den vuo­den in­ter­ven­ti­on jäl­keen. Te­hos­te­tus­ta elin­tapa­oh­jauk­ses­ta oli hyö­tyä niin muis­til­le kuin muil­le­kin ajat­te­lu­toi­min­noil­le. Tut­kit­ta­vien seu­ran­ta jat­kuu vie­lä vii­si vuot­ta. Jo nyt FINGER kui­ten­kin osoit­taa, että muis­ti­häi­ri­öi­tä voi­daan ai­na­kin osit­tain es­tää.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen Vies­tin­tä Nutrimedia

Läh­de:

LT, asi­an­tun­ti­ja­lää­kä­ri Tiia Ngandun pu­heen­vuo­ro 7.10.2014 Val­ta­kun­nal­li­ses­sa Ra­vit­se­mus­päi­väs­sä Hel­sin­gis­sä.

Kah­vi voi suo­ja­ta Al­zhei­me­ril­ta. Ku­vaa­ja: Ant­ti Hal­la­kor­pi/Stu­dio Piquant

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014