Lapsiperheiden ruokasuosituksia uusitaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut oman ehdotuksensa valmiiksi ja odottaa siihen perusteltuja kommentteja ja korjausehdotuksia syyskuun ajan. Sen jälkeen suositukset menevät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan hyväksyttäviksi.
Uusissa suosituksissa painotetaan ruokakasvatusta. Ruokailu perheissä on osa hyvinvointioppimista, johon liittyvät arjen rytmit ja ajankäyttö, uni, lepo, ruutuajan hallinta ja liikkuminen. Lisäksi siihen kuuluvat vuorovaikutustaidot, sosiaalinen osaaminen, elimistön ja mielen viestien havaitseminen sekä niiden tulkinta ja ilmaisu. Lapsen varhaisimmat hyvinvoinnin oppimiskokemukset liittyvät läheisesti ruokaan, kokemuksiin siitä, miten hänen nälkä- ja kylläisyysviesteihinsä vastataan.
Suositukset opastavat, millaista on terveyttä edistävä syöminen perheessä. Ruokailu ennen raskautta ja sen aikana korostaa äidin ja sikiön hyvinvointia ja suosituksessa on päivitetty foolihapon saantisuositus. Imetysajan ravitsemus vie perheen vauva-arkeen.
Imeväisikäisten vauvojen kiinteiden ruokien aloittamissuositus on muuttunut. Maistamiskokeiluja aloitetaan aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Kaikki vauvat tarvitsevat kiinteää ruokaa kuuden kuukauden iästä lähtien. Täysimetyksellä lapsi pärjää puolen vuoden ikään asti, mutta tarvitsee kuitenkin D-vitamiinitipat.
”Syödään yhdessä” -suosituksissa on omat lukunsa leikki-ikäisille ja alakoululaisille sekä perheen nuorisolle.
Ruokailun erityistilanteisiin perehdytään omassa luvussaan, joka sisältää mm. suositukset raskauden ja imetyksen aikaisesta vegaaniruokavaliosta sekä lapsen vegaaniruokavalio-ohjeet. Myös ruoka-allergiat, laktoosi-intoleranssi, keliakia ja monet ruuansulatusvaivat käsitellään samoin kuin sairaan lapsen ravitseminen.
Uudet suositukset on tarkoitettu erityisesti terveydenhuollon, ruokapalvelujen ja lasten terveyden edistämisen parissa työskentelevien ammattilaisten tueksi. Suositukset perustuvat viimeisimpiin tutkimustuloksiin ja luotettavaan tieteelliseen näyttöön.
”Syödään yhdessä” korvaa sosiaali- ja terveysministeriön vuona 2004 julkaiseman ”Lapsi, perhe ja ruoka” -kirjan suositukset. Tieteellisen pohjan lisäksi suosituksissa on otettu huomioon myös ruokakulttuurimme ja ruokatottumuksemme. Hyvä ruokavalio voidaan koostaa monella eri tavalla, mutta perustaltaan samanlainen ruoka sopii koko perheelle pienimmistä iäkkäisiin. Tärkeintä on monipuolisuus, säännölliset ateriat ja energiatarvetta vastaava ruokamäärä niin lapsilla kuin vanhemmillakin.
Uudet suositukset soveltuvat terveille lapsille ja aikuisille sekä normaaliin raskauteen ja normaalipainoisena syntyneille vauvoille. Suositusten soveltamista käytäntöön avitetaan vinkeillä ja tietoruuduilla.
Kirjoittaja:
Leena Packalen
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015