Aikuisten suomalaisten D-vitamiinin saanti ravinnosta on lisääntynyt noin puolella vuoden 2007 jälkeen ja on nyt pääosin työikäisille tarkoitettujen suositusten mukaisella tasolla. Muutoksen selittää maitovalmisteisiin ja ravintorasvoihin lisätyn D-vitamiinin määrien kaksinkertaistaminen vuonna 2010.
THL:n Finravinto 2012 -tutkimuksen aineistossa 25–60-vuotiaiden naisten D-vitamiinin saanti ravinnosta oli keskimäärin 8,5 μg/vrk ja vastaavan ikäisten miesten 11 μg/vrk. Kun otettiin huomioon saanti myös vitamiinivalmisteista, kokonaissaanti oli yli 20 μg vuorokaudessa sekä miehillä että naisilla. D-vitamiinin saantia kuvastavan 25(OH)D-vitamiinin pitoisuus seerumissa ylitti keskimäärin tavoitetasona pidetyn 50 nmol/l sekä naisilla että miehillä.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositteli vuonna 2010, että nestemäisiin maitovalmisteisiin lisätään D3-vitamiinia 1 μg/ 100 g ja ravintorasvoihin 20 μg/ 100 g. Lisätyt määrät perustuivat työryhmän tekemiin etukäteisarvioihin ja ovat lisänneet D-vitamiinin saannin tasolle, joka näyttää varsin hyvin vastaavan keski-ikäisten henkilöiden arvioitua D-vitamiinin tarvetta. Lasten ja iäkkäimpien henkilöiden D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi vitamiinivalmisteita edelleenkin tarvitaan.
Maitovalmisteita ja kalaa
Kala on pitkään ollut tärkein D-vitamiinin lähde suomalaisessa ruokavaliossa. Nyt maitovalmisteet ovat täydentämisen ansiosta nousseet vieläkin tärkeämmiksi. Nuorten miesten D-vitamiinin saannista 44 % ja vastaavasti naisten saannista 39 % oli peräisin nestemäisistä maitovalmisteista, kun kalan osuus oli vastaavasti 16 % ja 22 %. Eläkeikäisillä kalan ja maitovalmisteiden osuudet D-vitamiinin saannista olivat jokseenkin yhtä suuret. Vitaminoiduista ravintorasvoista saadun D-vitamiinin osuus oli 20–24 % saannista kaikissa aikuisten ikäryhmissä.
Kalan ongelma on, että sen kulutus jakaantuu väestössä hyvin epätasaisesti ja vain vähemmistö nauttii kalaa toivottuun tapaan säännöllisesti parina päivänä viikossa. Tämän vuoksi yleisesti käytettyjen maitovalmisteiden ja ravintorasvojen (muiden kuin voin) täydentäminen D-vitamiinilla on ollut tehokkaampi tapa lisätä väestön D-vitamiinin saantia ja vähentää yksilöllisiä saantieroja. Kehitys osoittaa, että lisättäviä määriä säätelemällä saadaan väestön saanti asettumaan hyvinkin tarkoin halutulle tasolle.
Kirjoittaja:
Emeritusprofessori Antti Aro
Lähteet:
Helldán A, Raulio S, Kosola M, Tapanainen H, Ovaskainen M, Virtanen S. Finravinto 2012 -tutkimus – The National FINDIET 2012 Survey. THL Raportteja 16/2013
Raulio S, Hyvärinen H, Virtanen SM. Suomalaisten D-vitamiinitilanne korjaantumassa. Suom Lääkäril 2015;70:1411-4
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015