Ravitsemus vaikuttaa terveyteen yli sukupolvien

On sel­vää, että äi­din ras­kau­den ja ime­tyk­sen­ai­kai­sel­la ra­vit­se­muk­sel­la on vai­ku­tus­ta lap­sen ter­vey­teen. Sil­lä on mer­ki­tys­tä syn­ty­vän lap­sen ko­koon ja ime­väi­sen kas­vuun. Sil­lä on myös pit­kä­ai­kai­sia vai­ku­tuk­sia mm. lap­sen sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­ti­ris­kiin ai­kui­se­na.

– Myös isän ra­vit­se­muk­sel­la on mer­ki­tys­tä lap­sen ter­vey­teen, ker­too tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Suvi Vir­ta­nen Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­ses­ta. Isän suku­so­lut al­ka­vat ke­hit­tyä jo koh­dus­sa ja ra­vit­se­mus voi vai­kut­taa mo­nes­sa elä­män­kaa­ren vai­hees­sa.

– On viit­tei­tä sii­tä, että isän vir­he­ra­vit­se­mus, ali­ra­vit­se­mus, puu­tok­set, run­sas ras­va ja mm. ruu­an tok­sii­nit vai­kut­ta­vat suku­so­lu­jen epigenetiikkaan, Vir­ta­nen sel­ven­tää. Vai­ku­tus seu­raa­vaan suku­pol­veen on yli­pai­noa, ras­va-ai­neen­vaih­dun­nan häi­ri­öi­tä, hei­ken­ty­nyt­tä glu­koo­sin­sie­toa jne.

Van­hem­pien ra­vit­se­mus on tär­keä jo en­nen he­del­möi­tys­tä. Vie­lä on aika vä­hän tie­toa, mikä vai­ku­tus sil­lä on lap­sen ter­vey­del­le, mut­ta vai­ku­tus ai­kui­sen ter­vey­teen on­kin pal­jon pa­rem­min tie­dos­sa.

Suolistomikrobistolla tärkeä merkitys

Suolistomikrobiston ke­hit­ty­mi­seen lap­sel­la vai­kut­ta­vat pait­si lap­sen oma ruo­ka­va­lio ja mah­dol­li­set anti­bi­oot­ti­hoi­dot, myös äi­din suolistomikrobisto, anti­bi­oot­ti­hoi­dot ras­kau­den ai­ka­na tai jopa en­nen sitä ja syn­ny­tys­tapa. Äi­din suolistomikrobistoon taas vai­kut­ta­vat pai­non­nou­su ras­kau­den ai­ka­na, ruo­ka­va­lio ja mah­dol­li­nen ras­kaus­ajan di­a­be­tes.

Suo­lis­ton mikrobistolla on tär­keä mer­ki­tys lap­sen ter­vey­teen lap­suu­des­sa ja myös myö­hem­min. Tie­de­tään, että jois­sain las­ten­sai­rauk­sis­sa, ku­ten li­ha­vuu­des­sa, tyy­pin 1 di­a­be­tek­ses­sa, al­ler­gi­ois­sa ja ast­mas­sa suo­lis­ton bak­tee­ri­kan­ta on muut­tu­nut.

– Esi­mer­kik­si stafylokkkien li­sään­ty­mi­nen ja bifidobakteerien vä­he­ne­mi­nen vai­kut­ta­vat mo­nel­la ta­sol­la, Suvi Vir­ta­nen täs­men­tää.

– Ne vai­kut­ta­vat tu­leh­duk­siin, suo­lis­ton lä­päi­se­vyy­teen, immuunisysteemin ke­hit­ty­mi­seen, kyl­läi­syys­hor­mo­nei­hin, ener­gi­an hy­väk­si­käyt­töön, lipogeneesiin eli ras­van muo­dos­tuk­seen glu­koo­sis­ta. Ne vai­kut­ta­vat maksatoksisesti, kroo­ni­sen inflammaation li­sään­ty­mi­se­nä, li­ha­vuu­den ris­kiin myös myö­hem­min, metabolisen oire­yh­ty­män ris­kiin ja al­ko­ho­lis­ta riip­pu­mat­to­man mak­sa­sai­rau­den ris­kiin.

– Täs­tä muo­dos­tuu noi­dan­kehä, sil­lä kun lap­si saa nämä kaik­ki, tul­tu­aan itse äi­dik­si hän li­sää en­tis­tä enem­män oman lap­sen­sa ris­ke­jä.

Ravintoaineiden sopiva saanti tärkeää

Äi­din lii­an vä­häi­nen ener­gi­an­saan­ti ras­kaus­ai­ka­na voi joh­taa puut­teel­li­seen ra­vin­to­ai­nei­den saan­tiin, si­ki­ön ke­hi­tyk­sen hi­das­tu­mi­seen, ai­kuis­iän sy­dän- ja veri­suo­ni­sai­rauk­sien sekä ai­kuis­tyy­pin di­a­be­tek­sen ris­kiin. Lii­al­li­nen ener­gi­an­saan­ti toi­saal­ta li­sää ras­kaus­komp­li­kaa­ti­oi­den ris­kiä, lap­sen yli­pai­non ris­kiä ja voi joh­taa so­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­nan häi­ri­öi­hin.

Ras­kaus­ai­kai­nen lii­an vä­häi­nen pro­te­ii­nin­saan­ti voi joh­taa si­ki­ön ali­ra­vit­se­muk­seen ja pie­neen ko­koon. Pro­te­ii­nin vä­hyys voi myös häi­ri­tä mu­nu­ais­ten ke­hi­tys­tä ja edel­leen vai­kut­taa ve­ren­pai­neen ko­ho­a­mi­seen. Myös lii­an suu­rel­la pro­te­ii­nin saan­nil­la saat­taa olla vai­ku­tus­ta lap­sen yli­pai­non ris­kiin ai­kui­se­na, mut­ta täs­tä on vain vä­hän näyt­töä.

– Vält­tä­mät­tö­mät ras­va­ha­pot ovat tär­kei­tä si­ki­ön nor­maa­lil­le ke­hi­tyk­sel­le. Yli­pai­non suh­teen tu­lok­set ovat aika ris­ti­rii­tai­sia, Vir­ta­nen to­te­aa ras­va­hap­po­jen vai­ku­tuk­ses­ta lap­sen yli­pai­noon. – Enem­män on tut­ki­mus­ta al­ler­gi­oi­den ja ast­man suh­teen.

Tuo­rees­sa sys­te­moi­dus­sa kat­sauk­ses­sa ja meta-ana­lyy­sis­sä saa­tiin näyt­töä, että ras­kau­den­ai­kai­nen n-3 ras­va­hap­po­jen ja ka­lan käyt­tö suo­ja­si las­ta al­ler­gi­sil­ta oi­reil­ta.

D-vitamiinia, folaattia, jodia

D-vi­ta­mii­nia tar­vi­taan kal­sium­tasa­pai­noon, luun­muo­dos­tuk­seen, si­ki­ön kas­vuun, her­mos­ton ja keuh­ko­jen ke­hi­tyk­seen. On mm. näyt­töä, että riit­tä­vä D-vi­ta­mii­nin saan­ti suo­jaa var­hai­sil­ta kes­ken­menoilta ja al­hai­sel­ta syn­ty­mä­pai­nol­ta. Vah­vaa näyt­töä on sii­tä, että D-vi­ta­mii­nin ja kal­siu­min puu­te ras­kaus­ai­ka­na joh­taa vas­ta­syn­ty­neen ve­ren lii­an ma­ta­laan kal­sium­pi­toi­suu­teen ja va­ka­vaan sai­rau­teen.

Folaatti on her­mos­ton ke­hit­ty­mi­sen kan­nal­ta vält­tä­mä­tön. Foo­li­hap­po­li­säl­lä voi­daan pie­nen­tää si­ki­ön her­mos­to­put­ken sul­keu­tu­mis­häi­ri­ön ris­kiä, ja suo­si­tuk­siin on­kin tämä li­sät­ty. Näyt­tää sil­tä, että il­man li­sää riit­tä­vään saan­tiin on vai­kea pääs­tä.

Jo­din puu­tos on maa­il­man ylei­sin ra­vin­to­ai­neen puu­tos. Suo­mes­sa­kin lä­hes 80 %:lla ai­kui­sis­ta on ai­na­kin lie­vä jo­din­puu­tos.

– Ris­ki­ryh­mis­tä, ku­ten lap­set ja ras­kaa­na ole­vat, meil­lä ei ole tie­toa. Olem­me sitä juu­ri ana­ly­soi­mas­sa, ker­too Suvi Vir­ta­nen.

Äidin ruokavalio vaikuttaa

Äi­din ras­kaus- ja ime­tys­ai­kai­sel­la ruo­ka­va­li­ol­la on vai­ku­tus­ta lap­sen tyy­pin 1 di­a­be­tes­ris­kiin.

– On viit­tei­tä sii­tä, että äi­din juus­ton ja mai­don run­sas ku­lu­tus ras­kaus­ai­ka­na ja ime­väi­sen kor­kea var­hai­nen n-3 ras­va­hap­po­tila oli­si­vat yh­tey­des­sä sää­del­tyyn im­mu­ni­saa­ti­oon mai­don pro­te­ii­neil­le, Vir­ta­nen ker­too. – Eri­tyi­ses­ti n-3 ras­va­ha­pot edis­tä­vät tu­leh­dus­ta eh­käi­se­vän ym­pä­ris­tön syn­ty­mis­tä, mikä joh­taa ter­veen sie­to­ky­vyn ke­hit­ty­mi­seen lap­se­na.

– Äi­din suu­rem­pi mai­don ku­lu­tus ras­kaus­ai­ka­na näyt­tää liit­ty­vän lap­sen pie­nem­pään mai­to­al­ler­gi­an ris­kiin, jos äi­dil­lä it­sel­lään ei ole ast­maa eikä al­ler­gis­ta nu­haa, Vir­ta­nen viit­taa Jetta Tuokkolan ar­tik­ke­liin European Journal of Clinical Nutrition -leh­des­sä.

KL

Läh­de:

tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Suvi Vir­ta­sen esi­tys ”Äi­din ras­kau­den ja ime­tyk­sen ai­kai­sen ruo­ka­va­li­on mer­ki­tys lap­sen ter­vey­del­le” SRY:n ke­vät­se­mi­naa­ris­sa Hel­sin­gis­sä 18.3.2016.

Äi­din ras­kau­den­ai­kai­nen ra­vit­se­mus vai­kut­taa syn­ty­vän lap­sen ko­koon. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016