D-vitamiini on kiistatta tärkeä vitamiini esimerkiksi luuston kannalta, mutta siihen liittyy myös paljon epämääräisiä terveysväitteitä. Ravintolisiä myyvillä sivustoilla D-vitamiinin vihjataan hoitavan tai ehkäisevän muun muassa dementiaa, autoimmuunitauteja, syöpätauteja, lihomista ja masennusta. Todellisuudessa hyväksyttyjä terveysväitteitä on vain kourallinen.
Ravintolisän kannalta ei yleensä lupaa hyvää, jos sen väitetään tepsivän vaivaan kuin vaivaan. D-vitamiinista on toisaalta helppo väittää ja uskoa tällaista, sillä D-vitamiinireseptoreita on löydetty ympäri elimistöä. D-vitamiinin aktiivista muotoa, 1,25(OH)2D:tä, muodostuu munuaisten lisäksi myös useissa muissa elimissä. Nämä havainnot tukevat teoriaa siitä, että 1,25(OH)2D:llä olisi muitakin kuin luustovaikutuksia.
Alhainen seerumin 25(OH)D-pitoisuus, joka kuvaa elimistön D-vitamiinitilannetta, onkin väestötutkimuksissa yhdistetty moniin kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä tiettyihin syöpiin. Näyttö syy-seuraussuhteesta näiden tautien kohdalla on kuitenkin vielä puutteellista.
Hyvä D-vitamiinitilanne vai terveet elintavat?
Näyttö syy-seuraussuhteesta siis puuttuu, mutta väestötutkimusten näyttöä D-vitamiinitilanteen yhteydestä sairauksiin ei voida kieltää. Voisiko kuitenkin olla niin, että yhteyden selittää jokin muu asia kuin se, että D-vitamiini olisi ihmelääke kaikkeen?
Vuonna 2013 julkaistussa suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että hyvät elintavat olivat yhteydessä seerumin korkeampaan 25(OH)D-pitoisuuteen. On siis mahdollista, että havaitut yhteydet D-vitamiinin ja paremman terveyden välillä selittyisivätkin yleisesti hyvillä elintavoilla, eivätkä niinkään D-vitamiinin saannilla.
Hyvillä elintavoilla tutkimuksessa tarkoitettiin esimerkiksi terveellistä ruokavaliota sekä liikunnan ja ulkoilun harrastamista. Monipuolinen ruokavalio ja ulkoilu kesäisin takaavat yleensä hyvän seerumin 25(OH)D-pitoisuuden. Mutta miten tilanne tulkitaan: pysyykö henkilö terveenä hyvän D-vitamiinitilanteensa vai terveellisen ruokavalion ja liikunnan vuoksi? Pillerikauppiaan kannattaa tietysti päätellä, että ratkaisu löytyy tästä ihmevitamiinista, mutta totuus voi olla toisenlainen.
Kirjoittajat:
ETM Essi Skaffari, Helsingin yliopisto
ETM Henna Vepsäläinen, Helsingin yliopisto
Seuraa verkossa: aivosumutorvi.blogspot.fi
Lähde:
Jääskeläinen T, Knekt P, Marniemi J, et al. Vitamin D status is associated with sociodemographic factors, lifestyle and metabolic health. Eur J Nutr. 2013;52:513-25.
Ravitsemuskatsaus 2-2016Kouluruokailu, lapset ja kasvikset tapetilla20.12.2016