Raskausajan alkoholin käyttö on aina riski

Äi­din ras­kau­den­ai­kai­nen al­ko­ho­lin käyt­tö on tär­kein yk­sit­täi­nen es­tet­tä­vis­sä ole­va ke­hi­tys­vam­mai­suu­den syy län­si­mais­sa. Suo­mes­sa syn­tyy vuo­sit­tain noin 600 al­ko­ho­lin vau­ri­oit­ta­maa las­ta. Al­ko­ho­li on neurotoksinen eli her­mos­tol­le myr­kyl­li­nen aine. Tur­val­lis­ta käyt­tö­mää­rää ja käy­tön ajan­koh­taa ei ras­kaus­ai­ka­na ole, sil­lä si­ki­ön kes­kus­her­mos­to ke­hit­tyy koko ras­kaus­ajan. Al­ko­ho­li ai­heut­taa py­sy­viä vau­ri­oi­ta syn­ty­vän lap­sen kes­kus­her­mos­toon.

Nais­ten­tau­tien ja syn­ny­tys­ten eri­kois­lää­kä­ri Han­na Kahila ker­too, että hu­ma­la­ha­kui­nen juo­mi­nen on vau­van ke­hi­tyk­sen kan­nal­ta to­den­nä­köi­ses­ti va­hin­gol­li­sem­paa kuin pie­net ker­ta-an­nok­set. Al­ko­ho­lin käyt­töä pi­de­tään hu­ma­la­ha­kui­se­na, jos ker­ral­la nau­ti­taan enem­män kuin vii­si al­ko­ho­li­an­nos­ta. Yksi an­nos on 12 gram­maa al­ko­ho­lia eli pie­ni pul­lol­li­nen sii­de­riä tai kes­ki­o­lut­ta, 12 sent­ti­lit­raa mie­toa vii­niä tai 4 sent­ti­lit­raa vä­ke­vää al­ko­ho­li­juo­maa.

– Al­ko­ho­lin käyt­tö ras­kaus­ai­ka­na on sil­ti aina ris­ki. Ylei­ses­ti osoi­tet­tu­ja ja so­vit­tu­ja tur­val­li­sia ra­jo­ja ras­kaus­ajan al­ko­ho­lin käy­töl­le ei ole, Kahila ko­ros­taa.

Lieviä oppimisen vaikeuksia tai vaikea kehitysvammaisuus

Al­ko­ho­lin ai­heut­ta­mat vau­ri­ot voi­vat nä­kyä lap­sen ke­hi­tyk­ses­sä mo­nel­la ta­paa. Vau­ri­oi­den va­ka­vuus voi vaih­del­la vai­ke­as­ta ke­hi­tys­vam­mai­suu­des­ta lie­vem­pään op­pi­mi­sen, käyt­täy­ty­mi­sen sää­te­lyn, muis­tin ja oman toi­min­nan oh­jauk­sen on­gel­maan. Lap­sel­la voi olla on­gel­mia mm. oman te­ke­mi­sen suun­nit­te­lus­sa, tark­kaa­vai­suu­des­sa, tie­to­jen yh­dis­te­le­mi­ses­sä tai so­si­aa­li­ses­sa vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­sa.

– On­gel­mat ke­hi­tyk­ses­sä tu­le­vat usein vas­ta vii­veel­lä esil­le. FAS-di­ag­noo­sin voi saa­da 15. ikä­vuo­teen saak­ka, Kahila ker­too.

FAS-di­ag­noo­sil­la tar­koi­te­taan al­ko­ho­lin ai­heut­ta­mien si­ki­ö­vau­ri­oi­den oire­yh­ty­mää, joka voi olla oire­ku­val­taan ja vai­keus­as­teel­taan moni­muo­toi­nen. FAS-lap­sen tyy­pil­li­siin kas­von­piir­tei­siin kuu­lu­vat ly­hyt luo­mi­rako, ka­pea ylä­huu­li sekä lit­teä nenä-huu­li­poi­mu­tus. Li­säk­si hä­nel­lä on pi­tuu­des­sa tai pai­nos­sa il­me­ne­viä kas­vu­häi­ri­öi­tä sekä ra­ken­ne­poik­ke­a­mia ai­vois­sa tai pie­ne­nä pään­ym­pä­ryk­se­nä il­me­ne­vä ai­vo­jen kas­vun häi­riö.

Kaik­ki al­ko­ho­lin vau­ri­oit­ta­mat lap­set ei­vät saa FAS-di­ag­noo­sia, vaan vau­rio voi il­me­tä lap­sen ke­hi­tyk­ses­sä myös muul­la ta­voin. Suo­mes­sa vuo­sit­tain syn­ty­vis­tä noin 600 al­ko­ho­lin vau­ri­oit­ta­mas­ta vau­vas­ta va­jaa parisataa saa FAS-di­ag­noo­sin.

– On mah­dol­lis­ta, että osal­la myö­hem­min ADHD-diagoosin saa­neis­ta lap­sis­ta voi­si­kin olla kyse FAS-on­gel­mas­ta, Kahila ar­ve­lee.

Heikentää äidin ravitsemusta

Pait­si ke­hit­ty­väl­le vau­val­le, al­ko­ho­li on ris­ki­te­ki­jä myös ras­kau­den nor­maa­lil­le su­ju­mi­sel­le. Ras­kaus­ajan al­ko­ho­lin käyt­tö voi ly­hen­tää ras­kau­den kes­toa sekä li­sä­tä kes­ken­me­non ja koh­tu­kuo­le­man vaa­raa.

Koh­ta­lai­nen ja run­sas ras­kaus­ajan al­ko­ho­lin käyt­tö voi hei­ken­tää myös odot­ta­van äi­din ra­vit­se­mus­ti­laa, sil­lä se voi vä­hen­tää syö­dyn ruu­an mää­rää, vai­kut­taa ra­vin­to­ai­nei­den imey­ty­mi­seen ja muut­taa ra­vin­to­ai­nei­den ai­neen­vaih­dun­taa.

– Ras­kaus­ajan al­ko­ho­lin käyt­tö on yh­dis­tet­ty mm. C- ja A-vi­ta­mii­nin, mo­nien B-ryh­män vi­ta­mii­nien sekä rau­dan, sin­kin ja ku­pa­rin hei­ken­ty­nee­seen saan­tiin, Kahila ker­too.

Viisainta välttää myös imetysaikana

Kahila neu­voo pää­osin vält­tä­mään al­ko­ho­lin käyt­töä myös ime­tys­ai­ka­na. Sa­tun­nai­ses­ti voi tar­vit­ta­es­sa naut­tia pie­nen an­nok­sen al­ko­ho­lia, mut­ta sen jäl­keen suo­si­tel­laan kah­den tun­nin tau­koa ime­tyk­ses­tä.

– Al­ko­ho­li­pi­toi­suus äi­din­mai­dos­sa on suun­nil­leen sama kuin se on äi­din ve­ren­kier­ros­sa. Kor­keim­mil­laan pi­toi­suus on 20-60 mi­nuu­tin ku­lut­tua al­ko­ho­lin juo­mi­ses­ta. Yksi 12 gram­man al­ko­ho­li­an­nos hä­vi­ää mai­dos­ta noin 2-2,5 tun­nin ku­lu­es­sa.

Kahilan mu­kaan al­ko­ho­li vä­hen­tää mai­don­tuo­tan­toon vai­kut­ta­van oksitosiini-hor­mo­nin tuo­tan­toa, jol­loin myös mai­don­tuo­tan­to heik­ke­nee. Li­säk­si al­ko­ho­li muut­taa äi­din­mai­don tuok­sua ja ma­kua, mikä voi vä­hen­tää vau­van halu­kuut­ta syö­dä. Suu­ret ker­ta-an­nok­set al­ko­ho­li­pi­tois­ta äi­din­mai­toa voi­vat ai­heut­taa vau­val­le it­kui­suut­ta ja uni­häi­ri­öi­tä.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

HUS Nais­ten­kli­ni­kan nais­ten­tau­tien ja syn­ny­tys­ten eri­kois­lää­kä­ri Han­na Kahilan pu­heen­vuo­ro Val­ta­kun­nal­li­sil­la Ra­vit­se­mus­päi­vil­lä Hel­sin­gis­sä 13.10.2016.

Al­ko­ho­lin käyt­tö ras­kaus­ai­ka­na on aina ris­ki. Kuva: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2016Kou­lu­ruo­kai­lu, lap­set ja kas­vik­set ta­pe­til­la20.12.2016