Onko kasviproteiini eläinproteiinia terveellisempää?

Suo­ma­lai­ses­ta ruo­ka­va­li­os­ta saa­daan yleen­sä riit­tä­väs­ti pro­te­ii­nia, eikä pro­te­ii­nin mää­rää kan­na­ta ra­vin­nos­sa yli­ko­ros­taa. Pro­te­ii­nin mää­rän li­säk­si vii­me ai­koi­na on alet­tu en­tis­tä enem­män pu­hua myös pro­te­ii­nin laa­dus­ta. Tänä vuon­na jul­kais­tu iso yh­dys­val­ta­lai­nen tut­ki­mus osoit­ti, että run­sas kas­vi­pro­te­ii­nin käyt­tö on yh­tey­des­sä alen­tu­nee­seen sy­dän­tau­ti­kuo­le­man ris­kiin, kun taas run­sas eläin­pro­te­ii­nin käyt­tö kas­vat­ti ris­kiä.

Do­sent­ti Anna-Ma­ria Pa­ja­ri Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­ta ker­too, että suu­rin ter­veys­hyö­ty näyt­täi­si tu­le­van sil­loin, kun run­sas­ta pu­nai­sen li­han ja liha­val­mis­tei­den käyt­töä kor­va­taan osak­si kas­vi­pro­te­ii­nin läh­teil­lä. Hy­viä kas­vis­pro­te­ii­nin läh­tei­tä ovat pal­ko­kas­vit eli pa­vut, her­neet ja lins­sit, sekä päh­ki­nät, sie­me­net ja täys­jyvä­vil­ja.

– Suo­ma­lais­ten ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kaan pu­nais­ta li­haa ja liha­val­mis­tei­ta ei kan­na­ta käyt­tää yli 500 gram­maa vii­kos­sa, Pa­ja­ri sa­noo.

Kokonaispaketti ratkaisee terveellisyyden

Eläin­pe­räi­set pro­te­ii­ni­läh­teet eli liha, kala, mai­to ja ka­nan­muna si­säl­tä­vät kaik­kia ih­mi­sen tar­vit­se­mia vält­tä­mät­tö­miä ami­no­hap­po­ja. Niil­lä on tär­keä mer­ki­tys myös B-12-vi­ta­mii­nin, rau­dan ja sin­kin saan­nin kan­nal­ta.

Kas­vi­kun­nan pro­te­ii­ni­läh­teis­tä­kin voi saa­da riit­tä­väs­ti vält­tä­mät­tö­miä ami­no­hap­po­ja, kun eri­lai­sia pro­te­ii­ni­läh­tei­tä käy­te­tään moni­puo­li­ses­ti. Pal­ko­kas­vis­ten ja täys­jyvä­vil­jan ami­no­hap­po­koos­tu­muk­set täy­den­tä­vät toi­si­aan. Kas­vi­pe­räis­tä pro­te­ii­nia si­säl­tä­vät elin­tar­vik­keet ovat yleen­sä myös hy­viä kui­dun läh­tei­tä, ja niis­tä saa myös B-ryh­män vi­ta­mii­ne­ja sekä poly­fe­no­le­ja.

– Kun ver­tail­laan kas­vi- ja eläin­pro­te­ii­nin ter­veel­li­syyt­tä ruo­ka­va­li­os­sa, pro­te­ii­nin laa­tu ei ehkä ole ai­noa se­lit­tä­vä te­ki­jä. Myös sil­lä voi olla mer­ki­tys­tä, mil­lai­sia mui­ta ra­vin­to­ai­nei­ta koko­nais­pa­ket­ti si­säl­tää. Esi­mer­kik­si kui­dun saan­ti on yleen­sä run­saam­paa sil­loin, kun ruo­ka­va­li­os­sa on pal­jon kas­vi­pro­te­ii­nin läh­tei­tä, Pa­ja­ri se­lit­tää.

Runsaasti lihaa, niukasti kasviksia

Pa­ja­rin mu­kaan on mah­dol­lis­ta, että osa run­saa­seen eläin­pro­te­ii­nin käyt­töön lii­te­tyis­tä ter­veys­hai­tois­ta se­lit­tyy muil­la elin­tapa­te­ki­jöil­lä. Elin­ta­vat ovat ra­vit­se­mus­tie­teel­li­sis­sä tut­ki­muk­sis­sa vah­va se­koit­ta­va te­ki­jä, jon­ka vai­ku­tuk­sia tut­ki­muk­sen tu­lok­siin ei pys­ty­tä ko­ko­naan sul­ke­maan pois.

– Run­saas­ti li­haa käyt­tä­vät tut­kit­ta­vat käyt­tä­vät usein niu­kas­ti kas­vik­sia. Heil­le on tyy­pil­lis­tä myös run­sas al­ko­ho­lin käyt­tö, tu­pa­koin­ti ja vä­häi­nen lii­kun­nan mää­rä, Pa­ja­ri ku­vai­lee.

Suo­ma­lais­ten ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kaan yk­sit­täi­set ruo­ka-ai­neet ei­vät edis­tä tai hei­ken­nä ter­veyt­tä, vaan ruo­ka­va­li­on ko­ko­nai­suus rat­kai­see. Kas­vi­kun­nan tuot­teet eli kas­vik­set, mar­jat, he­del­mät, pal­ko­kas­vit ja täys­jyvä­vil­ja ovat ter­veyt­tä edis­tä­vän ruo­ka­va­li­on pe­rus­ta. Myös eläin­pe­räi­siä pro­te­ii­ni­läh­tei­tä mah­tuu ate­ri­al­le lau­tas­mal­lin mu­kai­ses­ti. Kala, vaa­lea liha sekä vähä­ras­vai­set ja ras­vat­to­mat mai­to­val­mis­teet ovat pu­nais­ta li­haa ja liha­val­mis­tei­ta suo­si­tel­ta­vam­pia va­lin­to­ja.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

Anna-Ma­ria Pa­ja­rin pu­heen­vuo­ro Suo­men Ra­vit­se­mus­tie­teen Yh­dis­tyk­sen se­mi­naa­ris­sa 2.12.2016 Hel­sin­gis­sä sekä Ter­veyt­tä ruo­as­ta – Suo­ma­lai­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set 2014.

Tut­ki­mus­vii­te:

Song M et al. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Spesific Mortality. JAMA Intern Med. 2016;176(10):1453-1463. doi:10.1001/jamainternmed.2016.4182

Ruo­ka­va­li­on ko­ko­nai­suus rat­kai­see. Ruo­ka­kol­mio oh­jaa oi­kei­siin va­lin­toi­hin ja mis­sä suh­tees­sa elin­tar­vi­ke­ryh­mis­tä kan­nat­taa va­li­ta.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2016Kou­lu­ruo­kai­lu, lap­set ja kas­vik­set ta­pe­til­la20.12.2016