Rasvakudoksen energiatehtaiden toiminta häiriintyy lihavuudessa

Li­ha­vuus on mer­kit­tä­vä ja no­pe­as­ti yleis­ty­vä ke­hit­ty­nei­den mai­den kan­san­ter­vey­del­li­nen on­gel­ma. Li­ha­vuu­den lää­ke­tie­teel­li­nen hoi­to on vai­ke­aa, kal­lis­ta ja epä­on­nis­tuu usein. Tie­de­tään, että li­ha­vuus ai­heut­taa ai­neen­vaih­dun­nan häi­ri­öi­tä, ku­ten tyy­pin 2 di­a­be­tes­ta, sy­dän­sai­rauk­sia, metabolista oire­yh­ty­mää ja ko­hon­nei­ta ve­ren ras­va-ar­vo­ja.

Li­ha­vuu­den syis­tä ei ole edel­leen­kään koko­nais­val­tais­ta ym­mär­rys­tä. Vii­me vuo­si­na on kui­ten­kin huo­mat­tu, että ras­va­ku­dos ja eri­tyi­ses­ti sen so­lu­jen ener­gi­a­teh­tai­den eli mito­kond­ri­oi­den toi­min­ta on rat­kai­se­vas­sa ase­mas­sa koko ke­hon ai­neen­vaih­dun­nas­sa ja mah­dol­li­ses­ti myös li­ha­vuu­den ja sen ai­heut­ta­mi­nen on­gel­mien ke­hit­ty­mi­ses­sä.

Rasvakudos on tärkeä osa aineenvaihduntaa

Lää­ke­tie­teen li­sen­si­aat­ti Sini Hei­no­sen väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­tet­tiin nuor­ten, ter­vei­den ident­tis­ten kak­sos­ten ras­va­ku­dok­sen var­hai­sia ai­neen­vaih­dun­ta­muu­tok­sia li­ha­vuu­des­sa. Mie­len­kiin­non koh­tee­na oli, kuin­ka li­ha­vuus vai­kut­taa ras­va­ku­dok­sen ja ras­va­so­lu­jen toi­min­taan ja koko ke­hon ai­neen­vaih­dun­taan.

Ras­va­ku­dos on ak­tii­vi­nen elin, joka erit­tää lu­kui­sia hor­mo­ne­ja ja ai­neen­vaih­dun­ta­tuot­tei­ta ja vai­kut­taa si­ten koko ke­hon toi­min­taan. Mito­kond­ri­ot ovat yksi ras­va­so­lu­jen tär­keim­mis­tä eli­mis­tä. Ne ovat so­lun ener­gi­a­teh­tai­ta ja ai­neen­vaih­dun­nan kes­kuk­sia. Mito­kond­ri­ot tuot­ta­vat so­lun kas­vuun, ja­kau­tu­mi­seen ja eri­lais­tu­mi­seen tar­vit­ta­vat yh­dis­teet ja niil­lä on oma pie­ni ge­no­min­sa eli pe­rin­tö­te­ki­jät, joi­den avul­la ne koo­daa­vat osan omis­ta ra­ken­ne­o­sa­sis­taan.

Lihavuus vahingoittaa rasvakudoksen kykyä hoitaa tehtäviään

Li­ha­vuu­des­sa eri­tyi­ses­ti ras­va­ku­dok­sen so­lu­jen koko kas­vaa. Väi­tös­kir­ja­työs­sä huo­mat­tiin, että li­ha­vuu­des­sa ras­va­ku­dok­sen so­lu­jen suu­ri koko yh­dis­tyi ke­hon ai­neen­vaih­dun­nan on­gel­miin ja gee­ni­reit­tei­hin, jot­ka liit­tyi­vät mito­kond­ri­oi­den hei­ken­ty­nee­seen toi­min­taan ja ras­va­ku­dok­sen li­sään­ty­nee­seen solu­kuo­le­maan.

Tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin, että mak­san ras­va­pi­toi­suu­den pe­rus­teel­la oli mah­dol­lis­ta erot­taa kak­si ai­neen­vaih­dun­nal­taan eri­lais­ta li­ha­vuus­tyyp­piä. Niis­tä toi­ses­sa li­ha­vat ei­vät näyt­tä­neet kär­si­vän li­ha­vuu­den lii­tän­näis­on­gel­mis­ta. Täs­sä ”metabolisesti ter­veen” li­ha­vuu­den ryh­mäs­sä mak­san ras­va­pi­toi­suus oli pie­ni, ras­va­ku­dok­sen mito­kond­ri­oi­den ak­tii­vi­suus suu­ri, tu­leh­dus vä­häis­tä ja ras­va­so­lu­jen koko pie­nem­pi kuin metabolisesti ”epä­ter­veil­lä” li­ha­vil­la. Heil­lä mak­san ras­va­pi­toi­suus oli suu­rem­pi ja ke­hon ja ras­va­ku­dok­sen me­ta­bo­lia sekä mito­kond­ri­oi­den toi­min­ta huo­nom­paa kuin ter­veil­lä li­ha­vil­la.

Väi­tös­kir­jan seu­raa­vis­sa töis­sä näy­tet­tiin, että li­ho­es­sa ta­pah­tu­va mito­kond­ri­oi­den huo­non­tu­nut toi­min­ta il­me­ni niin so­lun mito­kond­ri­o­ta koo­daa­vien gee­nien kuin mito­kond­ri­on it­sen­sä koo­daa­mien gee­nien toi­min­nan vä­hen­ty­mi­se­nä, mito­kond­ri­oi­den luku­mää­rän pie­ne­ne­mi­se­nä ja mito­kond­ri­on so­lul­le ener­gi­aa tuot­ta­van hen­gi­tys­ket­jun osas­ten vä­hen­ty­nei­nä mää­ri­nä. Mito­kond­ri­oi­den huo­no toi­min­ta yh­dis­tyi koko ke­hon huo­non­tu­nee­seen ai­neen­vaih­dun­taan ja ma­ta­lan ta­son tu­leh­duk­seen.

Epäterveen lihavuuden tunnusmerkit havaittavissa jo varhain

Tut­ki­muk­ses­sa to­det­tiin, että mito­kond­ri­oi­den huo­non­tu­nut toi­min­ta oli yh­tey­des­sä li­ha­vuu­den ai­heut­ta­mien ai­neen­vaih­dun­nan on­gel­mien syn­tyyn. Mer­kit­tä­vää oli, että muu­tok­set ai­neen­vaih­dun­nas­sa ja mito­kond­ri­ois­sa oli­vat nä­ky­vis­sä jo nuo­ril­la ter­veil­lä kak­so­sil­la, joil­la li­ha­vuus oli kes­tä­nyt vas­ta ver­rat­tain ly­hy­en ai­kaa. Epä­ter­veel­le li­ha­vuu­del­le alt­tiit hen­ki­löt pi­täi­si­kin pys­tyä tun­nis­ta­maan mah­dol­li­sim­man var­hain.

Li­ha­vuu­den ai­heut­ta­mia on­gel­mia voi­daan mah­dol­li­ses­ti es­tää pa­ran­ta­mal­la mito­kond­ri­oi­den toi­min­taa ras­va­ku­dok­ses­sa.Mito­kond­ri­o­sti­mu­lant­te­ja on ol­lut ke­hit­teil­lä, mut­ta nii­den hai­tat ovat vie­lä ol­leet suu­ria. Tä­hän men­nes­sä lii­kun­ta ja ener­gi­an­saan­nin vä­hen­tä­mi­nen ovat ai­noi­ta tun­net­tu­ja ja toi­mi­via ta­po­ja pa­ran­taa mito­kond­ri­oi­den toi­min­taa ras­va­ku­dok­ses­sa. Elä­män­tapa­muu­tok­set hyö­dyt­tä­vät kaik­kia li­ha­vuu­des­ta kär­si­viä, sil­lä tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tu ter­ve li­ha­vuus saat­taa ajan myö­tä ke­hit­tyä epä­ter­veek­si li­ha­vuu­dek­si.

Harvinaislaatuinen tutkimusaineisto

Tut­ki­mus teh­tiin ident­tis­ten, mut­ta eri­pai­nois­ten kak­sos­ten avul­la. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui yh­teen­sä 26 eri­pai­nois­ta (pai­no­in­dek­si­ero eli ΔBMI 3-10 kg/m2) ja 14 sa­man­pai­nois­ta (ΔBMI 0-2 kg/m2) suo­ma­lais­ta ident­tis­tä kak­sos­pa­ria. He oli­vat iäl­tään 22–36-vuotiaita. Täs­sä har­vi­nai­ses­sa kak­sos­a­se­tel­mas­sa voi­tiin erot­taa gee­neis­tä ja ym­pä­ris­tö­te­ki­jöis­tä riip­pu­vat li­ha­vuu­den seu­rauk­set.

Tar­koi­tuk­seen käy­tet­ty suo­ma­lai­nen kak­sos­ai­neis­to on kan­sain­vä­li­ses­ti mer­kit­tä­vä ja ai­nut­laa­tui­nen. Kak­sos­pa­rien ke­hon­koos­tu­mus, ke­hon ras­va­ja­kau­ma ja mak­san ras­va, sekä ve­ren paas­to­so­ke­ri, in­su­lii­ni, ras­vat ja tu­leh­dus­merk­ki­ai­neet mää­ri­tet­tiin. Vat­san alu­eel­ta otet­tiin ras­va­ku­dos­näy­te ja gee­nien il­men­ty­mis­tä ja sen ero­ja tut­kit­tiin koko ge­no­min laa­jui­ses­ti (20 000 gee­niä). Ras­va­ku­dok­sen mito­kond­ri­oi­den mää­rä, mito­kond­ri­on ge­no­min il­men­ty­mi­nen ja mito­kond­ri­on pro­te­ii­nien ta­sot mi­tat­tiin.

Kir­joit­ta­ja:

LL Sini Hei­no­nen, Hel­sin­gin yli­o­pis­to Li­ha­vuus­tut­ki­mus­yk­sik­kö

Lue li­sää:

Hei­no­nen S. Adipose tissue metabolism in acquired obesity. Hel­sin­ki: Hansaprint, 2016, Dissertationes Scholae Doctoralis Ad Sanitatem Investigandam Universitatis. 2342-3161

Li­ha­vuu­des­sa eri­tyi­ses­ti ras­va­ku­dok­sen so­lu­jen koko kas­vaa. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2016Kou­lu­ruo­kai­lu, lap­set ja kas­vik­set ta­pe­til­la20.12.2016