Ihmisten kiinnostus kasvis- ja vegaaniruokaa kohtaan on lisääntynyt, ja voidaankin puhua jo todellisesta ruokatrendistä. Moni haluaa lisätä kasviksia ruokavalioonsa ja korvata lihan silloin tällöin kasviproteiinilähteillä terveys- tai ympäristösyistä. Harva on kuitenkaan siirtynyt täysin kasvissyöjäksi saati vegaaniksi.
Elintarviketeollisuus on vastannut kasvisbuumiin kehittämällä uusia kasviproteiinilähteitä ja lisäämällä kasviksia esimerkiksi leipiin, jogurtteihin ja lihatuotteisiin. Raejuustoa muistuttava paistettava ruokarae ilmestyi viime vuonna markkinoille samoihin aikoihin uusien kasviproteiinilähteiden kanssa. Tätä tuotetta riepoteltiin sosiaalisessa mediassa: sitä pidettiin huonona, sillä se ei ollut muiden lihankorvikkeiden tapaan kasviperäinen, vaan maitoa sisältävä eläinperäinen tuote. Ruokarakeen käyttö saattaa vähentää punaisen lihan syöntiä, mutta eläinperäisenä tuotteena se kuormittaa ympäristöä enemmän kuin kasvisruoka.
Alkuvuodesta somessa kohistiin porsas-porkkanajauhelihasta, jossa osa lihasta on korvattu porkkanalla. Kiva keksintö, ajattelimme. Jos tällä tuotteella voidaan edes hieman vähentää punaisen lihan kulutusta ja lisätä kasvisten syöntiä, niin onpa hyvä! Kaikkia tämäkään tuote ei miellyttänyt. Etenkään vegaanipiireissä sille ei juuri ymmärrystä herunut. On selvää, että tuotetta ei ole suunnattu kasvissyöjille tai vegaaneille, sisältäähän se edelleen suurimmaksi osaksi jauhelihaa. Sekasyöjän ruokavalioon se saattaa kuitenkin tuoda suotuisia muutoksia.
Kumpikaan näistä tuotteista ei ole täydellinen. Emme kuitenkaan ymmärrä niiden mollaamista. Syömme suosituksiin nähden liian vähän kasviksia. Jokainen tuote, jonka mukana tulee ”vahingossa” syötyä kasviksia, on parannus nykytilaan. Luultavasti porsas-porkkanajauhelihan ja ruokarakeen kaltaiset tuotteet voivat lisätä kasvisten ja vähentää lihan käyttöä juuri niillä, jotka ovat kipeimmin näiden muutosten tarpeessa.
Väestötasolla yksilöiden tekemät pienetkin muutokset kertautuvat, ja tässä elintarviketeollisuudella on suuri rooli. Kaikkien ei voi olettaa ryhtyvän vegaaneiksi tai edes kasvissyöjiksi, eikä ole tarpeenkaan. Pienemmilläkin päivittäisillä valinnoilla on merkitystä.
Kirjoittajat:
ETM Essi Skaffari ja ETM Henna Vepsäläinen työskentelevät lasten ravitsemuksen parissa DAGIS-tutkimushankkeessa. Vapaa-ajallaan he taistelevat huuhaata vastaan Aivosumutorvi-blogin välityksellä.