Kouluterveyskysely toteutettiin tänä vuonna Pohjois-, Länsi-, Lounais- ja Sisä-Suomessa sekä Ahvenanmaan maakunnassa. Kyselyyn vastasivat perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat. Vastaajia oli yhteensä 88 969, joista reilu puolet oli yläluokkalaisia, neljännes lukiolaisia ja neljännes ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita.
Vain noin 40 prosenttia kyselyyn vastanneista oppilaista syö kaikki kouluateriaan kuuluvat osat: pääruoan lisäksi salaattia, maitoa tai piimää ja leipää. Kouluaterian syömättä jättäminen on aiempien tutkimusten mukaan ollut yhteydessä epäterveellisten välipalojen syömiseen.
Lukiolaiset ja ammattikoulujen opiskelijat syövät kaikki kouluaterian osat tunnollisemmin kuin peruskoulua käyvät. Peruskoululaisista koko aterian syö joka kolmas ja toisen asteen opiskelijoista noin 40 prosenttia. Tilanne on pysynyt melko samanlaisena vuodesta 2005.
Maito ja leipä jäävät yhä useammalta syömättä
Pääruokaa syödään entiseen tapaan. Sen syö noin 90 prosenttia vastaajista.
Leivän ja maidon suosio kouluaterian osana on vähentynyt vuodesta 2009 kaikissa ryhmissä. Tyttöjen ja poikien välinen ero maidon käytössä, josta kerrotaan sivulla 10, näkyy myös koululounaalla. Pojista yli 70 prosenttia juo koulussa maitoa, kun taas tytöistä maitoa juo vain vähän yli puolet. Aiempienkin kouluterveyskyselyjen mukaan lukion pojilla on tapana jättää kouluaterialta leipä pois muita ryhmiä yleisemmin. Nyt joka neljäs lukiolainen poika ei syö kouluaterialla leipää.
Makeisten syöminen on vähentynyt
Lähes puolet kyselyyn vastanneista täydentää kouluateriaa välipaloin. Tavallisimmin lounaan lisäksi koulussa syödään leipää ja makeisia tai juodaan virvoitusjuomia.
Makeisia ja virvoitusjuomia koulussa nauttii joka viikko noin 25 prosenttia peruskoululaisista, 21 prosenttia lukiolaisista ja 29 prosenttia ammattiin opiskelevista.
Vähintään kerran viikossa makeisia käyttävien määrä on vähentynyt selvästi vuodesta 2009 lähtien kaikissa ryhmissä. Eniten makeisia syöviä on ammattikoulua käyvien tyttöjen ryhmässä, josta noin joka kolmas syö makeisia koulussa vähintään kerran viikossa. Lukiotytöistä vain joka viides söi makeisia koulussa.
Ruokaa ei tarjota riittävästi
Jos oppilaiden halutaan oivaltavan, että ateria, ateriarytmi ja yhdessäolo edistävät hyvinvointia, sen pitää näkyä ruokailutilanteessa. Jopa 28 prosenttia yläkoulun oppilaista ja vajaa 20 prosenttia toisen asteen oppilaista valitti, ettei koululounasta ole tarjolla riittävästi. Lähes yhtä usea totesi, ettei ruokailuun ole riittävästi aikaa. Pieni osa ilmoitti, että ruokailuaika on huono. Myös ruokailutilan viihtyisyyteen tulee panostaa. Nyt ruokasalissa on liian meluisaa. TL
Lisätietoja:
http://info.stakes.fi/kouluterveyskysely