Pohjoismaiden ministerineuvosto on teettänyt selvityksen, onko kouluaterialla yhteyttä oppimiseen ja terveyteen. Näyttää siltä, että kouluruoalla voi olla lyhytaikaisia positiivisia vaikutuksia sekä oppimiseen ja painonhallintaan, jos aterioita pidetään oppimisareenoina. Mutta tutkittua tietoa kouluruoan pitkäaikaisvaikutuksista ei ole.
Kootun tiedon mukaan ilmainen ateriakaan ei ehkäise epäterveellisen ruokavalion omaksumista eikä tasaa lasten erilaisesta sosioekonomisesta asemasta johtuvia eroja ruokakäyttäytymisessä. Mutta epäterveellisten ruokavalintojen rajoittaminen ja terveellisten vaihtoehtojen tarjoaminen lienee keino, jolla voidaan muuttaa koululaisten ruokakäyttäytymistä.
Raportissa myös kuvataan koulu- ja päiväkotiaterian järjestämistä Pohjoismaissa sekä tietämystä niiden merkityksestä ja vaikutuksista.
Suomen systeemi on ainutlaatuinen
Vain Suomessa ja Ruotsissa laki määrää, että kouluateria on maksuton. Suomessa kouluruoan laatua on ohjeistettu toisesta maailmansodasta lähtien ja ruokailu on hyvin järjestettyä. Ruotsiin verrattuna meillä on laissa vaatimus täysipainoisesta ja tarkoituksenmukaisesta ateriasta, joka syödään yhdessä aikuisten kanssa. Tämä on kansainvälisesti verrattuna ainutlaatuista.
Suomen ongelmana on se, etteivät kaikki oppilaat käytä hyväkseen ilmaista ateriaa ja että meillä oppilaat eivät syö hedelmiä ja kasviksia tarkoitettua määrää.
Selvityksen teki kaksi norjalaista tutkijaa. He analysoivat 13 laadukasta kokooma-artikkelia ja 20 yksittäistä artikkelia, jotka oli julkaistu vuosina 2005–2010 ja jotka käsittelivät kouluruoan yhteyttä oppimiseen ja terveyteen.
He jäivät kaipaamaan lisää tutkimuksia etenkin siitä, miten ateria voisi toimia oppimisareenana ja mitä vaikutuksia sillä olisi. Tieto auttaisi poliittisia päättäjiä ja koulujen ja päiväkotien johtajia edistämään lasten oppimistuloksia ja terveyttä.
Selvityksellään Pohjoismainen ministerineuvosto haluaa etsiä keinoja ylläpitää pohjoismaista hyvinvointia, korkeaa tuottavuutta ja kilpailukykyä. Terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla on näissä merkittävä rooli. TL
Raportti on luettavissa norjaksi verkossa:
www.norden.org/fi/julkaisut/julkaisut/2011-534