Ikääntyneiden ravinnonsaannista

Räätälöity ravitsemusohjaus parantaa muistisairaan elämänlaatua

Ko­to­na asu­vien iäk­käi­den ryh­mä on hy­vin vi­vah­tei­kas. Ra­vit­se­mus muis­ti­sai­raan ko­dis­sa -hank­keen pe­rus­teel­la use­at iäk­käät ovat kiin­nos­tu­nei­ta ter­vey­des­tään ja ra­vit­se­muk­ses­taan, ja näin ol­len otol­li­sia ra­vit­se­mus­oh­jauk­sel­le. Rää­tä­löi­dyl­le ra­vit­se­mus­oh­jauk­sel­le on myös tar­vet­ta. Usein jo pie­nil­lä ruo­ka­va­li­on muu­tok­sil­la saa­daan myön­tei­siä vai­ku­tuk­sia ter­vey­teen, jak­sa­mi­seen ja elä­män­laa­tuun. Nämä puo­les­taan tu­ke­vat ko­to­na asu­mis­ta, mikä on yksi ter­veys­po­li­tii­kan tär­keis­tä ta­voit­teis­ta.

Yksilöllistä ja käytännönläheistä

Tut­ki­muk­ses­sa in­ter­ven­ti­o­ryh­mään kuu­lu­vat 50 pa­ria sai­vat rää­tä­löi­tyä ra­vit­se­mus­oh­jaus­ta ko­to­naan 4‒7 ker­taa vuo­den ai­ka­na. Kont­rol­li­ryh­män 49 pa­ria sai­vat kir­jal­li­sen ra­vit­se­mus­op­paan pos­tit­se. Rää­tä­löi­dys­sä ra­vit­se­mus­oh­jauk­ses­sa otet­tiin huo­mi­oon tut­kit­ta­vien yk­si­löl­li­set tar­peet. Ta­voit­tee­na ei ol­lut an­taa val­mis­ta ruo­ka­va­li­o­mal­lia, vaan eh­dot­taa tar­vit­ta­via li­säyk­siä ja pa­ran­nuk­sia per­heen ta­van­o­mai­seen ruo­ka­va­li­oon.

En­sim­mäi­sel­lä koti­käyn­nil­lä kes­kus­tel­tiin ruo­ka­päi­vä­kir­jo­jen tu­lok­sis­ta ja muis­ta ruo­kai­luun liit­ty­vis­tä asi­ois­ta, ku­ten kaupassakäynneistä, ruu­an­lai­tos­ta ja ruo­ka­ha­lus­ta. Kul­le­kin tut­kit­ta­val­le laa­dit­tiin hen­ki­lö­koh­tai­nen ra­vit­se­mus­hoi­don suun­ni­tel­ma. Suun­ni­tel­mas­sa an­net­tiin pa­lau­tet­ta ruo­ka­va­li­os­ta ja eh­do­tet­tiin mah­dol­li­sia pa­ran­nuk­sia. Li­säk­si muis­tu­tet­tiin D-vi­ta­mii­ni­li­sän (20 µg) käy­tös­tä.

Pro­te­ii­nin saan­nin li­sää­mi­sek­si neu­vot­tiin lait­ta­maan lei­vän pääl­le yh­den täys­liha­leik­ke­le­sii­vun si­jas­ta kak­si sii­vua tai ka­nan­mu­naa, syö­mään väli­pa­lak­si mar­ja­rah­kaa tai mui­ta mai­to­val­mis­tei­ta sekä an­nos­te­le­maan ate­ri­oil­le run­saam­min ka­laa, ka­naa tai li­haa. C-vi­ta­mii­nin saan­nin tur­vaa­mi­sek­si an­net­tiin ohje syö­dä moni­puo­li­ses­ti tuo­rei­ta mar­jo­ja, kas­vik­sia ja he­del­miä. Myös täys­me­hun li­sää­mis­tä esi­mer­kik­si aamu­pa­lal­le suo­si­tel­tiin usein.

Ra­vit­se­mus­hoi­don suun­ni­tel­man to­teu­tu­mis­ta seu­rat­tiin koti­käyn­neil­lä ja tar­vit­ta­es­sa pu­he­li­mit­se. Mi­kä­li jo­kin eh­do­tus ei toi­mi­nut käy­tän­nös­sä, sil­le an­net­tiin vaih­to­eh­to­ja. Tär­kein­tä oli, että tut­kit­ta­vat pys­tyi­vät to­teut­ta­maan oh­jei­ta ja ko­ki­vat hyö­ty­vän­sä neu­von­nas­ta. Joi­den­kin tut­kit­ta­vien oli vai­kea to­teut­taa ruo­ka­va­li­o­muu­tok­sia. Täl­löin heil­le tar­jot­tiin run­saas­ti pro­te­ii­nia tai ener­gi­aa si­säl­tä­viä täy­den­nys­ra­vin­to­val­mis­tei­ta.

In­ter­ven­tio to­teu­tet­tiin rää­tä­löi­dys­ti kun­kin tar­peen ja mie­len­kiin­non mu­kaan. Sii­hen kuu­lui myös lii­kun­ta­oh­jei­ta. Päi­vit­täi­seen lii­kun­taan kan­nus­tet­tiin. Tut­kit­ta­vil­la oli myös mah­dol­li­suus osal­lis­tua ver­tais­ryh­miin kak­si ker­taa in­ter­ven­ti­on ai­ka­na. Ver­tais­ryh­mil­lä py­rit­tiin ver­tais­tuen ja so­si­aa­li­sen kans­sa­käy­mi­sen li­säk­si vah­vis­ta­maan ra­vit­se­mus­tie­tout­ta.

Ravinnonsaanti oli kirjavaa

Osal­la pa­ris­kun­nis­ta ruo­ka­va­lio oli hy­vin koos­tet­tu, ja se si­säl­si moni­puo­li­ses­ti kas­vik­sia ja he­del­miä sekä hy­viä pro­te­ii­nin läh­tei­tä. Joil­la­kin ruo­ka­va­lio oli yksi­puo­lis­tu­nut ja huo­noim­mil­laan koos­tui pel­käs­tään vaa­le­as­ta lei­väs­tä, mai­dos­ta, pe­ru­nas­ta ja kas­tik­kees­ta.

Jos liik­ku­mi­nen on vä­häis­tä, ener­gi­an tar­ve pie­ni ja syö­dyn ruu­an mää­rä niuk­ka, ruu­as­ta ei saa­da kaik­kia tar­vit­ta­via ra­vin­to­ai­nei­ta. Pro­te­ii­nia tar­vi­taan ikään­nyt­tä­es­sä vä­hin­tään gram­ma pai­no­ki­loa koh­den ja pal­jon liik­ku­vil­le tä­tä­kin enem­män, vä­hin­tään 1,4 gram­maa pai­no­ki­loa koh­den. Tämä tar­koit­taa käy­tän­nös­sä jo noin sa­taa gram­maa pro­te­ii­nia päi­väs­sä. Tut­kit­ta­vien pro­te­ii­nin saan­nin vaih­te­lu­väli oli alku­ti­lan­tees­sa suu­ri. Pie­nim­mil­lään pro­te­ii­nin saan­ti oli noin 20 g ja suu­rim­mil­laan yli 100 g päi­väs­sä.

C-vi­ta­mii­nin saan­ti jäi suo­si­tuk­siin (75 mg) näh­den ma­ta­lak­si noin puo­lel­la tut­kit­ta­vis­ta. Joil­la­kin tut­kit­ta­vil­la oli jo ha­vait­ta­vis­sa C-vi­ta­mii­nin puu­tos­oi­rei­ta, ku­ten vä­sy­mys­tä, li­has­ki­pu­ja ja haa­vo­jen hi­das­ta pa­ra­ne­mis­ta. Oi­reet pa­ra­ni­vat ruo­ka­va­li­on kor­jauk­sel­la ja C-vi­ta­mii­ni­li­säl­lä no­pe­as­ti. Foo­li­ha­pon saan­ti jäi suo­si­tuk­sia al­hai­sem­mak­si jopa 90 %:lla tut­kit­ta­vis­ta.

Mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö oli tut­kit­ta­vil­la yleis­tä, jo­ten kal­siu­min saan­ti oli kes­ki­mää­rin riit­tä­vää. Sen si­jaan joil­la­kin tut­kit­ta­vis­ta oli run­saan ra­vin­nos­ta saa­ta­van kal­siu­min li­säk­si käy­tös­sään kal­sium­li­siä. Näis­sä ta­pauk­sis­sa tut­kit­ta­via neu­vot­tiin jät­tä­mään kal­sium­lisä pois ja var­mis­ta­maan D-vi­ta­mii­ni­li­sän käyt­tö muil­la val­mis­teil­la.

Neuvonnasta oli hyötyä

Alus­ta­vat tu­lok­set osoit­ta­vat, että ra­vit­se­mus­oh­jauk­sen seu­rauk­se­na pa­ris­kun­tien ra­vin­non­saan­ti pa­ra­ni. Eten­kin pro­te­ii­nia ja kal­siu­mia in­ter­ven­ti­o­ryh­mäi­set sai­vat ai­em­paa enem­män, ja ero kont­rol­li­ryh­mään ver­rat­tu­na oli ti­las­tol­li­ses­ti mer­kit­se­vä. Myös mui­den ra­vin­to­ai­nei­den koh­dal­la sama suun­ta oli näh­tä­vis­sä.

Mer­kit­tä­vim­pä­nä tu­lok­se­na voi­daan kui­ten­kin pi­tää sitä, että rää­tä­löi­dyl­lä ra­vit­se­mus­oh­jauk­sel­la voi­tiin vai­kut­taa tut­kit­ta­vien elä­män­laa­tuun. In­ter­ven­ti­o­ryh­mään kuu­lu­vil­la ylei­nen jak­sa­mi­nen ja hen­ki­set toi­min­nat pa­ra­ni­vat. Li­säk­si he ko­ki­vat, että in­ter­ven­ti­on an­si­os­ta sekä hen­gen­ah­dis­tus että dep­res­sio-oi­reet lie­vit­tyi­vät.

Kir­joit­ta­ja:
ETT Mer­ja Suo­mi­nen
Ge­ron­to­lo­gi­nen ra­vit­se­mus Gery -yh­dis­tys

Raha-au­to­maat­ti­yh­dis­tys (RAY) ra­hoit­ti hank­keen. Sen lop­pu­ra­port­ti ja lo­mak­keet ovat saa­ta­vil­la osoit­tees­sa www.ra­vit­se­mus­ko­to­na.fi. Pai­net­tua lop­pu­ra­port­tia voi ti­la­ta Suo­men muis­ti­a­si­an­tun­ti­joil­ta, www.su­mut.fi

Hankekuvaus

Ra­vit­se­mus muis­ti­sai­raan ko­dis­sa -tut­ki­mus to­teu­tet­tiin pää­kau­pun­ki­seu­dul­la. Tut­ki­muk­seen rek­ry­toi­tiin mu­kaan 90 pa­ris­kun­taa, jois­ta toi­sel­la oli di­ag­no­soi­tu muis­ti­sai­raus. Muis­ti­sai­rai­den keski-ikä oli 77,4 vuot­ta ja puo­li­soi­den 75,2 vuot­ta. Val­ta­o­sal­la muis­ti­sai­rais­ta oli lie­vä tai kes­ki­vai­kea muis­ti­sai­raus. Ra­vit­se­mus­ta, toi­min­ta­ky­kyä ja elä­män­laa­tua kar­toit­ta­vien alku­mit­taus­ten jäl­keen tut­kit­ta­vat sa­tun­nais­tet­tiin in­ter­ven­tio- ja kont­rol­li­ryh­miin. Sa­mat mit­tauk­set teh­tiin vuo­den ku­lut­tua. Ra­vin­to­ai­nei­den saan­ti ar­vi­oi­tiin kol­men päi­vän ruo­ka­päi­vä­kir­jan avul­la. Puo­li­so­hoi­ta­jil­le an­net­tiin suul­li­set ja kir­jal­li­set oh­jeet ruo­ka­päi­vä­kir­jan pi­tä­mi­seen.

Pro­te­ii­ni­pi­toi­nen väli­pala on hy­väk­si ikään­ty­neel­le. Kuva TL:

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2013Kou­lu­ruo­ka5.7.2013