Masennusoireilu ja heikentynyt kognitio olivat yhteydessä vajaaravitsemusriskiin ja vajaaravitsemukseen Itä-Suomen yliopiston NutOrMed-tutkimuksessa. Hätkähdyttävin tutkimuslöydös oli tutkittujen ikäihmisten huono ravitsemustila. Tutkimukseen osallistuneista 267 ikääntyneestä hyvä ravitsemustila oli vain 16 prosentilla.
Yleisin ongelma vajaaravitsemusriskissä olevilla ikääntyneillä oli aterioiden vähäinen määrä. Monet heikossa ravitsemustilassa olevat eivät syöneet lainkaan välipaloja, kuten iltapäivän välipalaa tai iltapalaa. Useimmat söivät yhden lämpimän aterian eli lounaan, mutta eivät päivällistä.
Tutkimusryhmään kuuluville, vajaaravitsemusriskissä oleville tai vajaaravituille ikääntyneille laadittiin yksilöllinen ravitsemushoito-ohjelma, jossa ohjattiin lisäämään ruokavalio energia- ja proteiinimäärää lisäaterioiden sekä energia- ja proteiinipitoisten ruokien ja välipalojen avulla.
Ravitsemusneuvonta tuotti hyviä tuloksia. MNA-asteikolla mitattu ravitsemustila koheni tutkimusryhmässä 2,3 pistettä, kun se vertailuryhmässä laski 0,2 pistettä. Myös plasman albumiinipitoisuus nousi interventioryhmässä (1,5 g/l).
Suuhygieniassa havaittiin puutteita
Suuhygienisti teki kaikille tutkittaville suun kliinisen tarkastuksen ja selvitti haastattelemalla suun omahoitoa. Omia hampaita oli 56 prosentilla tutkituista. Hampaallisilla oli suussa keskimäärin 15 omaa hammasta. Purennallisesti riittävänä tai toimivana pidetään hampaistoa, jossa on 20 omaa hammasta. Heitä oli hampaallisista kolmannes ja kaikista tutkituista viidennes. Irtoproteesit olivat yleisiä. Kokoproteesit oli 43 prosentilla ja osaproteesit yli neljäsosalla kaikista tutkituista.
Suuhygienia oli puutteellista. Sitä oli tarpeen parantaa kaikilla tutkituilla, joilla oli omia hampaita. Puolet tutkituista harjasi tutkimuksen alussa hampaansa kahdesti päivässä. Sähköhammasharjan käyttö oli harvinaista, sitä käytti vain noin viisi prosenttia tutkituista.
Interventiot kohdistuivat yksilöllisen tarpeen mukaan hampaiden ja proteesien puhdistamisen tehostamiseen sekä kuivan suun ongelmien lievittämiseen kostuttamalla suuta vedellä tai ruokaöljyllä. Syljen erityksen stimuloimiseksi neuvottiin ksylitolituotteiden käyttöä sekä kuivan suun hoitoon tarkoitettujen, apteekista saatavien tuotteiden käyttöä yksilöllisin perustein.
Kuiva suu oli yleinen oire
Tutkimuksen lopussa hampaat ja proteesit olivat puhtaammat kuin tutkimuksen alussa, vaikka päivittäiset puhdistustottumukset paranivat vain vähän. Plakkihampaiden määrä väheni, mutta puolet hampaista oli vieläkin plakkihampaita.
Vertailuryhmässä kaksi kertaa päivässä harjaavien osuus putosi 48 prosentista 34 prosenttiin. Tätä voi selittää merkittävästi heikentynyt toimintakyky ja terveys jo puolen vuoden aikana.
Kuivan suun tuntemus oli yleistä. Sitä oli joko ajoittain tai jatkuvasti lähes 60 prosentilla tutkituista. Kuivan suun oireisiin liittyvät usein käytössä olevat lääkkeet, niin tässäkin tutkimuksessa. Tutkittavilla oli keskimäärin 9 lääkettä, yli puolella tutkituista oli käytössään yli 10 lääkettä. Erityisesti jatkuvaan kuivan suun tunteeseen liittyi monilääkitys (käytössä yli 10 lääkettä), masennusoireet ja monisairastavuus.
Kuivan suun oireita pystyttiin vähentämään yli 30 prosentilla tutkittavista interventioryhmässä. Parhaiten tässä onnistuttiin niillä, jotka saivat neuvontaa sekä kuivan suun oireisiin että ravitsemustilanteen korjaamiseen.
Moniammatilliselle tuelle on tarvetta
Tutkimus osoitti, että riittävän ravitsemuksen ja suun puhtauden ylläpito on haastavaa näin iäkkäillä ihmisillä, jotka ovat sekä fyysiseltä että kognitiiviselta toimintakyvyltään ja terveydeltään heikentyneitä. Jatkuvaa tukea ja motivointia tarvitaan moniammatillisesti. Mikään ammattiryhmä ei onnistu siinä yksin.
Suunterveydenhuollon ammattilaisten tulee antaa suunhoitoon selkeät ohjeet. Ohjeiden noudattaminen ja suunhoidossa avustaminen ovat suurelta osin kotihoidon työntekijöiden vastuulla. Tämänkin tutkimuksen osallistujista lähes 70 prosenttia asui yksin. Siksi kotihoidon ja suunterveydenhuollon ammattilaisten välillä tarvitaan jatkuvaa vuorovaikutusta ja koulutuksellista yhteistyötä. Suunpuhdistuksen tulee olla osa päivittäisiä hoitorutiineja kotihoidon käynneillä.
Puolivuotinen interventio
Itä-Suomen yliopiston moniammatillisessa NutOrMed-tutkimuksessa (Nutrition, Oral Health and Medication) tutkittiin iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilaa, suun terveyttä ja lääkitystä puolen vuoden interventiossa.
Yksilöllisen ravitsemushoidon ja suunhoitoon liittyvän terveysneuvonnan tavoitteena oli parantaa tutkittavien ravitsemustilaa ja suun terveyttä. Tutkimuksen tarkoituksena oli myös motivoida, kannustaa ja antaa tietoa moniammatilliseen käytännön yhteistyöhön.
Satunnaisotannalla valitut interventioryhmään kuuluvat tutkittavat olivat kuopiolaisia. He asuivat kotona ja saivat apua joko kunnallisen tai yksityisen kotihoidon palveluina. Vertailuryhmän tutkittavat asuivat Suonenjoella ja Äänekoskella ja olivat myös kotihoidon palveluiden piirissä. Kummassakin ryhmässä keski-ikä oli 84—85 vuotta.
Ravitsemustilan arviointiin käytettiin sekä validoitua MNA-mittaria (Mini Nutrional Assessment) että plasman albumiinitasoa. Interventioryhmän tutkittavien päivittäistä ruokailua selvitettiin 24-tunnin ruonkäyttöhaastattelun avulla.
Interventioita toteuttivat ravitsemusterapeutti ja suuhygienisti. Käytössä olevien lääkkeiden ja rekisteritietojen mukaisen lääkityksen yhteneväisyyttä arvioi proviisori. Tutkittavat haastateltiin tutkimuksen alussa ja intervention päätyttyä puolen vuoden kuluttua. Jos tutkittava ei itse pystynyt vastaamaan kysymyksiin esimerkiksi muistisairauden vuoksi, paikalla ollut omainen tai hoitaja avusti vastaamisessa.
NutOrMed-tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2013—2015 farmasian laitoksen ja lääketieteen laitoksen yhteistyönä professori Sirpa Hartikaisen, dosentti Irma Nykäsen ja FaT Miia Tiihosen johdolla.
Lue lisää:
http://www.uef.fi/web/gerho/nutormed1
Kirjoittaja:
HLT Kaija Komulainen toimi tutkimusryhmän jäsenenä Itä-Suomen yliopiston moniammatillisessa NutOrMed-tutkimuksessa.
Ravitsemuskatsaus 1-2020Ikääntyneiden ravitsemus26.3.2020