Joustava suhtautuminen syömiseen on aikuisiän onnistuneen painonhallinnan peruspilari. Näin sanoo ETM Anu Joki, joka valmistelee aiheeseen liittyvää väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa. Joki on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, millaisia käsityksiä painonhallinnasta on henkilöillä, jotka ovat onnistuneet säilyttämään normaalipainon koko aikuisiän ajan.
Tutkimus vahvistaa, että säännöllinen syöminen on yksi onnistuneen painonhallinnan edellytys. Säännöllinen ruokarytmi alkaa aamupalasta, joka oli kaikilla Joen tutkittavillakin päivittäinen rutiini. Onnistunut painonhallitsija syö silloin, kun on nälkä, mutta osaa lopettaa ruokailun sopivaan kylläisyyden tunteeseen.
Onnistunut painonhallinta ei ole jokaisen suupalan tarkkailua ja jatkuvaa puntarilla juoksemista, vaan pikemminkin päinvastoin. Anu Joen haastattelemista tutkittavista kukaan ei harrastanut säännöllistä punnitsemista.
– Onnistunut painonhallinta on joustavaa syömisen rajoittamista. Mikään ruoka ei ole kokonaan kiellettyä. Arjessa syödään pääosin terveellisesti ja kasvisvoittoisesti, mutta kylässä voi hyvin ottaa viinerin ja joskus voi sallia itselleen karkkipussinkin. Onnistunut painonhallitsija osaa herkutella kohtuullisesti. Osa heistä nauttii esimerkiksi päivittäin pari palaa suklaata, Joki kuvailee tutkimuksen havaintoja.
Onnistumisen pohja luodaan lapsuudessa
Suurin osa normaalipainossa pysyneistä tutkittavista koki tekevänsä työtä painonhallinnan eteen. Tasapainoa syömisen ja kulutuksen välillä ohjaa heidän arjessaan tietoisuus omista syömistottumuksista. Joen mukaan normaalipainossa pysyvät aikuiset näyttävät ohjautuvan melko varhain elämässään painonhallintaa tukevaan elämäntyyliin.
– Onnistumisen taustalla näkyy lapsuuden merkitys. Silloin luodaan pohja ruokatottumuksille ja liikunnalliselle elämäntavalle. Onnistunut painonhallitsija nauttii aikuisenakin liikunnasta ja se on kiinteä osa arkea, Joki sanoo.
Anu Joen tutkimuksessa haastateltiin 41 aikuista, joilla normaalipaino oli pysynyt koko aikuisiän ajan. Tutkittavat olivat iältään 30-45 ja 55-70 –vuotiaita. Heidän keskimääräinen painoindeksinsä (BMI) oli 22,6. Painonhallintakeinot ja asenteet olivat tutkimuksen mukaan samanlaisia sekä miehillä että naisilla.
Onnistuneen painonhallinnan elementtejä
- säännöllinen ateriarytmi
- terveellinen ja kasvisvoittoinen ruokavalio
- sopiva ateriakoko
- nälkä syömisen ohjaajana
- tietoisuus omista syömistottumuksista
- kohtuullinen herkuttelu
- joustava syömisen rajoittaminen
- liikunnallinen elämäntapa
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Anu Joen puheenvuoro Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen syysseminaarissa 6.11.2017 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017