Maito ja Terveys ry:n toiminta itsenäisenä yhdistyksenä päättyy yhdistyksen 62. toimintavuonna. Toimintoja yhdistetään Ruokatieto Yhdistys ry:een kesän aikana. Ruokatieto jatkaa soveltuvin osin Maito ja Terveys ry:n toiminta-ajatusta ja toimintaa. Toimintaa ohjaa Ruokatietoon perustettava maitoviestinnän ohjausryhmä, jonka jäseniä ovat mm. osa Maito ja Terveys ry:n nykyisistä kannattajajäsenistä.
Maito ja Terveys ry on ollut maidon ja maitovalmisteiden tutkitun ravitsemustiedon kokoaja, viestijä ja toimija, alan asiantuntijaorganisaatio. Maidosta on viestitty kulloinkin voimassa olevien ravitsemussuositusten mukaisesti. Yhdistys on muokannut toimintaansa maailman muuttuessa, mutta perusasiat ovat pysyneet samoina.
Yhdistyksen perustamista mietittiin pitkään
Useissa Euroopan maissa aloitettiin maitovalistus 1950-luvulla. Suomessa mietittiin samaa, ja Suomen raittiusjärjestöjen liitto teki aloitteen maidon käytön edistämisestä vuonna 1954. Tuolloin perustettiin Maidon käytön edistämisvaltuuskunta professori A. I. Virtasen kannustamana.
Unicefilta avustusta maidon käsittelyyn
Unicef myönsi Suomelle avustuksia maidon käsittelyä varten vuosina 1949-1950. Apu tulikin tarpeeseen. Sodan jälkeisessä tilanteessa pikkulasten yleisin kuolinsyy Suomessa oli ripuli, jonka syynä oli usein huonosti käsitelty maito.
Unicefin avustuksilla Suomeen tuotiin kymmeniä maidon jäähdytys-, pastörointi- ja pullotuskoneita, jotka Suomen hallitus myi meijereille. Kertyneiden varojen käytöstä tehtiin Unicefin kanssa sopimus. Niitä oli käytettävä tutkimukseen ja koulutukseen lasten ravitsemuksen ja terveyden edistämiseksi.
Unicefin edustaja piti tärkeänä, että valistustoiminta kytketään pullotetun maidon jakelun edistämiseen. Maidontarkastusjaoston yhteyteen ehdotettiin perustettavaksi valistusta tekevä osasto Maito ja Terveys, joka myöhemmin voitaisiin itsenäistää yhdistykseksi. Maito ja Terveys -osastoa ei kuitenkaan perustettu tuolloin heti.
Toiminta alkoi 1958
Vuonna 1958 Maidon edistämisvaltuuskunta päätti perustaa yhdistyksen Maito ja Terveys ry – Mjölk och Hälsa rf. Yhdistys rekisteröitiin 28.8.1958 ja lokakuun alussa Maito ja Terveys ry:n toiminta viimein alkoi Unicefin, valtion, kuntien ja meijerien rahoituksen turvin.
Maito ja Terveys ry:n ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin MMM Hilkka Pietilä. Hän ”pani maitopyörän pyörimään” vauhdilla. Alan tiedotusta tarvittiin erityisesti lasten ravitsemuksen kohentamiseksi ja maidon käsittelyn parantamiseksi. Yhteistyökumppaneita oli helppo saada, koska yhdistyksen rooli ei ollut kaupallinen.
Uraauurtava aamiaiskampanja
Alussa yhdistyksen toiminta etsi muotoaan ja solmittiin yhteyksiä järjestöihin, virastoihin ja laitoksiin. Vuonna 1960 ”Kouluruoka – kansanterveyden kulmakivi” -teemalla haluttiin lisätä koulumaidon käyttöä, ja siinä onnistuttiinkin.
Seuraavaksi käynnistettiin valtakunnallinen, monivuotinen aamiaiskampanja. Neuvoloiden, koulujen, monien järjestöjen ja työpaikkojen kautta kampanjointi tuotti tulosta: suomalaisten aamiaistavat alkoivat muuttua terveellisemmiksi.
Kiitoskeräys Unicefille
Suomen Unicef-toimikunta avusti yhdistyksen toimintaa sen alkutaipaleella. Vuonna 1961 oli kiitoksen vuoro. Kansainvälisenä maitopäivänä Suomi osallistui yhdeksän muun Euroopan maan kanssa suureen maitokeräykseen, jonka tuotolla toimitettiin maitojauhetta sinne, missä siitä oli huutava puute. Samalla kerrottiin Unicefin tärkeästä työstä lasten hyväksi.
Suomessa keräys toimitettiin maidontuottajien keskuudessa. Tuottajilta toivottiin keräykseen litra maitoa jokaista lehmäänsä kohden. Maito ja Terveys ry painatti keräyskirjeen, jonka meijerit toimittivat tiloille. Keräys tuotti yli 13 miljoonaa silloista markkaa, ja olisi nykyrahassa yli 306 000 euroa.
Keräysrahoilla Unicef osti Suomesta täysmaitojauhetta 34 306 kiloa, joka laivattiin Afrikkaan. Näin Suomen maidontuottajien lahjoitus päätyi osaksi Unicefin avustusohjelmaa.
1950-luvun alkupuoliskolla elettiin vielä irtomaidon aikaa. Yhdistyksen toiminnan käynnistyessä silloisia nestemäisiä maitovalmisteita sai jo pakattuina joko ruskeassa palautettavassa lasipullossa tai modernissa kertakäyttöisessä kartonkipakkauksessa. Pakkausteknologia on osaltaan mahdollistanut maitovalmisteiden nykyisen huikean valikoiman.
Aineistoa alusta asti
Yhdistyksen tuottamaa aineistoa on kautta vuosien käytetty kouluissa, päiväkodeissa, neuvolatyössä, terveydenhuollossa ja järjestöjen neuvontatyössä. On ollut esitteitä, julisteita, opetuskuvasarjoja, diasarjoja, filmejä, videoita, pelejä, kortteja, tarroja, askartelumateriaalia, tietokoneohjelmia, vuorovaikutteisia nettisivustoja…
Yhdistys on tuottanut myös elokuvia maidon tarinasta elokuvateattereihin alkukuviksi. Vuonna 1960 valmistui Suomen Unicef-toimikunnan avustuksen turvin filmi ”Maidon tarina” ja vuonna 1967 Taideteollisen korkeakoulun oppilastyönä ”Unelman tanssi”.
Vuonna 1987 koululaisille valmistui ”Haukkaa pala” – ohjelma kotitalous- ja ATK-opetukseen. Kehittyneempi versio ”Sporttipala”-tietokoneohjelma valmistui vuonna 1988 urheilijoiden ravitsemuksen seurantaan ja neuvonnan tueksi urheiluopistoille ja ravitsemusterapeuteille. Yläasteen, ammattikoulujen ja lukioiden oppilaille valmistui Ympäristö-tietokonepeli vuonna 1993.
Maito ja Terveys ry:n kotisivut avattiin internetissä vuonna 1996 osoitteessa www.maitojaterveys.fi. Sivustoa jatketaan toistaiseksi.
Televisio- ja elokuvamainontaa tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1997, jolloin se oli ehtona EU:n myöntämälle projektirahoitukselle. Mainonnan rahoitus koottiin meijereiltä yhteistyössä Suomen Meijeriyhdistyksen kanssa. Mainostoimisto SEK & Grey:n toteuttama ”En oo koskaan juonu maitoa – ja sen huomaa” -mainos sai valtavan huomioarvon.
Tehokasta tiedotusta
Maito ja Terveys on ollut ahkera tiedottaja. Yhdistys on pitänyt joukkoviestimiä ja toimittajia hyvin ajan tasalla ajankohtaisista ravitsemusasioista, esitellyt uudet aineistot ja ottanut aktiivisesti kantaa maitoa koskeviin tietoihin, uskomuksiin ja väitteisiin.
Yhdistys on seurannut jatkuvasti ravintotasetta ja elintarvikkeiden kulutuslukuja, jotka ovat olleet yksi tiedotuksen aihe.
Maitoa ja ravitsemusta on käsitelty monesta näkökulmasta yhdistyksen järjestämissä seminaareissa 1960-luvulta lähtien. Viimeisin seminaari pidettiin vastuullisuuden näkökulmasta yhdistyksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2018.
Vuonna 1978 yhdistys alkoi suunnitella uutta toimintamuotoa, ravitsemustutkimuksia referoivaa lehteä. Ensimmäinen Ravitsemuskatsaus-lehti ilmestyi vuonna 1979. Sitä julkaistiin kaksi kertaa vuodessa, kunnes vuonna 2015 lehti alettiin julkaista ainoastaan internetissä. Nyt verkkolehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Lehden tulevaisuutta kartoitetaan vielä.
Kansainväliset maitopäivät
Maito ja Terveys ry solmi toimintansa alusta lähtien yhteydet Euroopan maiden vastaaviin järjestöihin ja osallistui aktiivisesti Kansainvälisen maitopäivän valmistelutoimikunnan työhön.
YK:n maatalousjärjestö FAO julisti Maailman maitopäiväksi kesäkuun ensimmäisen päivän 2000-luvun alussa. FAO koordinoi myös Kansainvälistä koulumaitopäivää, jota on vietetty syyskuun lopussa 2000-luvun alusta lähtien.
Maitotytöstä Maidon ja ravitsemuksen asiantuntijaan
Vuodesta 1973 lähtien valittiin vuosittain Maitotyttö ja kerran Maitopoikakin. Maitotytön esikuva oli Britannian Dairy Queen, Meijerikuningatar. Maitotyttö valittiin kilpailussa, jossa raati valitsi sopivista ehdokkaista voittajan.
Yksi Maitotytön tärkeimmistä tehtävistä oli viedä maidon sanomaa päiväkoteihin ja pitää oppitunteja maidosta koululaisille. Maitotyttö piristi varusmiesten ravinto- ja terveystempauksia ja muistutti työpaikkaravintoloissa, että maito on edullista suomalaista perusruokaa.
Vuonna 2006 ei enää järjestetty Maitotyttökilpailua, vaan haettiin työpaikkailmoituksella Maitolähettilästä, joka oli ravitsemuksen asiantuntija. Vuonna 2019 valittiin viimeisin Maidon ja ravitsemuksen asiantuntija.
Valtakunnallinen Maitokannukisa
Vuonna 1977 käynnistettiin yhdessä Koululiikuntaliiton, Kuntotoimiston, urheiluliittojen ja meijereiden kanssa peruskoulun kuudesluokkalaisille tarkoitettu yleisurheilun kolmiottelu, Valtakunnallinen Maitokannukisa. Kisan suojelijaksi saatiin tasavallan presidentti.
Ensimmäisessä valtakunnallisessa maitokannukisassa vuonna 1978 Olympiastadionilla kamppaili 25 joukkuetta. Maitokannukisa toteutettiin vuosina 1978–1993.
Koululaiset erityisasemassa
Koululaisilla, kouluruualla ja koulumaidolla on ollut erityisasema Maito ja Terveys ry:n toiminnan alusta lähtien. Heti ensimmäisenä vuonna koulumaidon edistämisestä neuvoteltiin kouluhallituksen kanssa ja yhdistys oli mukana FAO:n ja kouluhallituksen järjestämällä kouluruokailukurssilla, johon osallistuvat kouluruokailua valvovat kotitalousopettajat.
Kouluruokailua kehitettiin yhteistyössä kouluhallituksen ja ammattikasvatushallituksen kanssa sekä myöhemmin kouluruokaseminaareilla. Esimerkiksi vuonna 1973 Maito ja Terveys ry ja kouluhallitus julistivat Vuoden kouluruokailuemäntäkilpailun. 1970-luvulla kouluja kannustettiin yhteistyössä kouluhallituksen kanssa viettämään kouluruokailun teemaviikkoja. Teemoja olivat mm. ”Syö ihmisiksi ja voi hyvin” ja ”Viehkeys ja voima – jaettua iloa”.
Vuosina 1980 ja 1988 toteutettiin yhdessä kouluhallituksen kanssa kouluruokakyselyt. Selvitys uusittiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa vuosina 1994, 1998 ja 2003. Selvitysten pohjalta syntyi ehdotuksia kouluruokailun kehittämiseen.
Tärkeä koulumaitotuki
Euroopan unionin jäsenyys vuonna 1995 toi koulumaitomaailmaan koulumaitotuen ja maidon menekinedistämisen rahoituksen. Maito ja Terveydellä olikin alusta asti EU-rahoitteisia kampanjoita koululaisille.
Euroopan unionin koulumaitotukea maksettiin koulujen käyttämille maitolitroille sitä enemmän, mitä rasvaisempaa maitoa tarjottiin. Suomalaiset aloittivat voimakkaan lobbauksen, jotta meillä suositut koulumaidot, rasvaton ja ykkösmaito, pääsisivät täysimääräisen tuen piiriin.
Suomi saikin poikkeusluvalla myös ykkösmaidon tuen piiriin. Rasvaton maito saatiin mukaan koulumaitotukeen vuoden 2001 alusta. Kaikkien maitolaatujen tasatuki toteutui vuoden 2008 alusta. Tämä edellytti yli kymmenen vuoden sinnikästä työtä. Nykyisin tukea saa vain rasvaton maito.
Kirjoittaja:
ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka on työskennellyt pitkään maidon ravitsemuksen ammattilaisena. Nykyisin hän toimii pääasiassa ravitsemusterapeuttina pohtien yksilöiden ravitsemuspulmia.
Lähteet:
Maito ja Terveys ry:n 20 vireää vuotta, Maitoa kyydissä 40 vuotta ja MUISTA MAITO Maito ja Terveys ry – Mjölk och Hälsa rf:n 50 vuotta
Ravitsemuskatsaus 2-2020Painonhallinta & lihavuus27.5.2020