Keski-iän terveydellä ja elintavoilla on yhteys vanhenemisen laatuun. Tulevien vuosien terveyteen ja toimintakykyyn voi keski-iässä vielä vaikuttaa. Terveyteen ja hyvinvointiin panostaminen varhaisessa vaiheessa on investointi hyvään vanhenemiseen, kannustavat Satu Jyväkorpi ja Annele Urtamo tietokirjassaan Voimaa vuosiin.
Jyväkorven ja Urtamon tietokirja on monipuolinen ja kokonaisvaltainen tietoteos hyvinvoinnin ja terveyden vaalimiseen ja vahvistamiseen. Parhaita tuloksia saa, kun kirjan ohjeisiin ja opasteisiin tarttuu jo keski-ikäisenä, mutta se toimii innostavana terveystiedon lähteenä myös ikävuosien karttuessa.
Pidetään huolta lihaksista
Ikääntyminen tietää muutoksia muun muassa ihmisen fysiologiaan, toimintakykyyn ja ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Luumassa pienenee jo 40. ikävuodesta lähtien. Lihasmassan pieneneminen kiihtyy 50. ikävuoden jälkeen. Viisikymppisen lihasmassasta on huvennut noin kymmenen prosenttia, mutta 75-vuotiaana jo noin 50 prosenttia.
Lihaskato lisää ikääntymiseen liittyvää gerastenian eli haurastumisen riskiä. Gerastenian tunnuspiirteitä ovat muun muassa tahaton painonlasku, hidastunut kävelyvauhti, lihasheikkous, uupumus ja vähäinen fyysinen aktiivisuus. Gerastenia on ikääntyneen hyvinvoinnille aina vakava riskitekijä, sillä se lisää esimerkiksi kaatumisten, fyysisen toimintakyvyn romahtamisen, leikkauskomplikaatioiden, muistihäiriöiden ja ennenaikaisen kuoleman vaaraa. Monipuolinen ja riittävä ravitsemus sekä säännöllinen liikunta ovat eduksi niin gerastenian ehkäisyssä kuin hoidossa.
Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee
Ikääntymisen myötä ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat. Energian tarve pienenee, koska perusaineenvaihdunta hidastuu. Toisaalta proteiinin ja D-vitamiinin tarve kasvaa. Entistä pienemmästä määrästä ruokaa pitää edelleen saada kaikki tarpeelliset ravintoaineet.
Jyväkorpi ja Urtamo muistuttavat kirjassaan, että ikääntyvän ihmisenkin ravitsemuksessa ruokavalion kokonaisuus on tärkeämpi kuin yksittäiset ruoka-aineet tai ravintolisät. Terveellisen syömisen perusta on kaikenikäisillä sama: runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä ja niiden lisäksi täysjyväviljaa, kalaa, vaaleaa lihaa, kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Maitotuotteet tuovat ruokavalioon hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, B12-vitamiinia ja jodia.
Kirjassa käydään perusteellisesti läpi erilaisten ruoka-aineiden terveysvaikutuksia. Proteiinin merkityksestä ikääntyvän ihmisen ravitsemuksessa annetaan runsaasti tietoa. Erilaisista ruokavaliomalleista esitellään tarkemmin Välimeren ruokavalio ja DASH-ruokavalio. Oman ruokavalion ravitsemuksellista laatua voi halutessaan arvioida 15 kysymyksen tarkistuslistalla.
Ravitsemuksessa ei ole ratkaisevaa pelkästään se, mitä syödään, vaan myös se, milloin ja miten syödään. Kirja muistuttaakin säännöllisen ateriarytmin merkityksestä ja tarjoaa lyhyet tietoiskut myös tietoisesta ja hitaasta syömisestä. Kiinnostava näkökulma hyvään syömiseen on lisäksi stressin hallinta ja vinkit siitä, mitä kannattaa syödä stressaantuneena. Esimerkiksi paljon kuitua sisältävät hiilihydraattipitoiset ruuat ovat hyviä, koska hiilihydraatit auttavat aivoja muodostamaan serotoniinia, joka toimii vastavaikuttajana stressihormoni kortisolille.
Säännöllinen liikunta pohjustaa hyvää vanhuutta
Ravitsemustiedon ohella kirja tarjoaa hyvän ja monipuolisen tietopaketin terveyttä edistävästä liikunnasta. Liikutko riittävästi? – kysyy kirjan viiden kysymyksen testi. Samalla kannustetaan treenaamaan niin kestävyyttä ja lihasvoimaa kuin tasapainoa, liikehallintaa, notkeutta ja liikkuvuutta terveysliikunnan suositusten mukaisesti.
Aloittelevalle liikkujalle, terveysliikkujalle ja aktiivisemmalle kuntoliikkujalle annetaan esimerkit neljän viikon liikuntasuunnitelmasta. Kuvalliset ohjeet erilaisten liikkeiden suorittamisesta helpottavat liikuntarutiinin aloittamista.
Kirjan kirjoittajat Satu Jyväkorpi ja Annele Urtamo ovat ikääntymiseen ja terveyteen perehtyneitä asiantuntijoita. Satu Jyväkorpi on ravitsemustieteilijä ja filosofian tohtori, joka on tehnyt väitöskirjan ikääntyneiden ravitsemuksesta. Hän toimii tutkijana Helsingin yliopistossa. Annele Urtamo on terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti, joka valmistelee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa hyvästä vanhenemisesta.
Lue lisää:
Satu Jyväkorpi ja Annele Urtamo. Voimaa vuosiin – vaali vireyttäsi ja jaksamistasi (Kirjapaja 2019)
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja ja viestintäyrittäjä, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Ravitsemuskatsaus 1-2020Ikääntyneiden ravitsemus26.3.2020