Yhä harvempi työikäinen suomalainen on normaalipainoinen. Valtaosa aikuisista on ylipainoisia tai lihavia, kun mittarina käytetään painon pituuteen suhteuttavaa painoindeksiä (BMI). Painoindeksin mukaan ihminen on normaalipainoinen, kun BMI asettuu välille 18,5-25. Kun raja 25 ylittyy, ollaan jo ylipainon puolella.
Painoindeksi vakiintui Suomessa terveydenhuollon käyttöön 1980-luvulla. Sisätautien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoen mukaan pitkään käytössä olleen indeksin käyttöön liittyy kuitenkin ongelmia. Pitkän uran lihavuustutkijana ja lihavuuden hoidon asiantuntijana tehnyt Mustajoki haluaisi puhua normaalipainon sijaan yksilöllisemmin terveestä tai terveellisestä painosta.
– Ihmiset ovat erilaisia. Toiset ovat synnynnäisesti hoikka- ja toiset tanakkarakenteisia. Sairauksien riskiä lisäävän ylipainon raja ei ole kaikille sama 25. Ihmisen paino voi olla edelleen terveellinen, vaikka painoindeksi olisi 26 tai 27, Mustajoki sanoo.
Terveydelle haitallisinta on vyötärörasva
Sairauksien riskin kannalta on oleellista, minne ylimääräinen rasvakudos elimistössä kertyy. Haitallisinta on vyötärölle, vatsaonteloon ja maksaan kertyvä rasva. Sitä voi Mustajoen mukaan olla liikaa myös normaalipainoisella, jonka painoindeksi on alle 25. Toisaalta ylipainoisen ihmisen liikakilot voivat sijaita lantiolla ja alavartalossa, mikä ei ole terveydelle samalla lailla haitallista kuin vyötärörasva.
– Näistä syistä ylipainon raja 25 ei missään nimessä ole kiveen kirjoitettu, Mustajoki tähdentää.
Mutta mikä sitten on ihmisen terveellinen paino? Mustajoen mukaan se tarkoittaa painoa, johon ei liity lisääntynyttä sairauksien riskiä tai vaaraa. Koska vatsaonteloon kertyvä rasva on terveydelle kaikkein haitallisinta, vyötärönympäryksen mittaaminen on yksinkertaisin tapa määrittää terveellistä painoa.
– Se kertoo terveydestä paremmin kuin painoindeksi, Mustajoki toteaa.
Ohjeellinen raja vyötärölihavuudelle on miehellä 100 ja naisella 90 senttimetriä. Tämäkään ei ole Mustajoen mukaan sentistä tai parista kiinni. Terveyden kannalta ei ole eroa, onko miehen vyötärönympärys 99 vai 101 senttimetriä. Mitä enemmän mennään rajan yli, sitä suuremmaksi kasvaa sairauksien riski. Vyötärölihavuus lisää muun muassa tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, uniapnean ja joidenkin syöpien riskiä.
– Muutamalla yksinkertaisella verikokeella pystyy selvittämään, onko vyötärölihavuus jo vaikuttanut terveyteen. Sairastumisen riskistä kertovat esimerkiksi veren kohonneet sokeri- ja rasva-arvot, Mustajoki kertoo.
Vyötärömitta reagoi jo muutaman kilon laihdutukseen
Vaikka vyötärönympäryksen mittaaminen on hyvä terveen painon mittari, sen seuraamisesta ei Mustajoen mielestä tarvitse tehdä viikoittaista rutiinia. Painonnousuun on kuitenkin tärkeää reagoida. Jos ylimääräisiä kiloja kertyy, myös vyötärönympärys on hyvä mitata.
– Hyvä uutinen on se, että vyötärölihavuudessa terveys kohenee jo muutaman kilon laihtumisella. Liikarasva hupenee vatsaontelosta ja maksasta paljon nopeammin kuin ihon alta, Mustajoki kannustaa.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja ja viestintäyrittäjä, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Ravitsemuskatsaus 2-2020Painonhallinta & lihavuus27.5.2020
Terve Paino ry lähtee taistoon lihottavaa ruokaympäristöä vastaan
Terveen painon ylläpito ei ole tänä päivänä yksinkertaista ja helppoa. Näin voi päätellä tutkimuksista ja tilastoista, jotka kuvaavat suomalaisten painoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinTerveys 2017 –tutkimuksen mukaan työikäisten suomalaisten lihavuus on viime vuosina entisestään yleistynyt. Joka toinen työikäinen aikuinen on vyötärölihava.
– Lihavuus on tällä hetkellä maailmanlaajuinen ongelma. Syötyjä kaloreita kertyy jatkuvasti tarpeeseen nähden liikaa. Tärkein syy on se, että epäterveellistä ruokaa on tarjolla entistä runsaammin. Ihmisten ruokaympäristöä pitää muuttaa terveellisempään suuntaan, professori Pertti Mustajoki sanoo.
Suomessa muutoksen ajuriksi on lähtenyt vasta perustettu yhdistys, Terve Paino ry, jonka perustajiin kuuluu Pertti Mustajoen lisäksi nimekäs joukko suomalaisia lihavuustutkijoita ja kansanterveyden asiantuntijoita. Yhdistyksen tavoitteena on vähentää ylipainoa ja lihavuutta Suomessa.
– Suomessa on hyvät ravitsemussuositukset ja ohjeistukset terveelliseen syömiseen. Siitä huolimatta ihmisten paino nousee. Pelkällä tiedolla tätä kehitystä ei ole mahdollista kääntää laskuun. Yhdistyksemme tavoitteena on pyrkiä rajoittamaan lihomiselle altistavien elintarvikkeiden tarjontaa ja markkinointia, Mustajoki kertoo.
– Esimerkiksi sokeripitoiset juomat ovat selkeästi lihottavia. Monissa maissa niiden hintaa on nostettu verottamalla. Kun hinta nousee, kulutus vähenee. Muita ongelmallisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi makeiset, suklaa ja suolaiset naposteltavat.
Lapsille ei pitäisi markkinoida lihottavia elintarvikkeita
Mustajoki ja yhdistyksen muut asiantuntijat ovat huolissaan erityisesti lapsille suunnatusta elintarvikemarkkinoinnista. Terve Paino ry aikoo tehdä töitä sen eteen, että epäterveellisten ruokien ja juomien markkinointia lapsille vahvasti rajoitetaan tai se jopa kielletään kokonaan.
– Kaikki kannanottomme ja ajamamme asiat perustuvat tutkittuun tietoon, Mustajoki painottaa.
Terve Paino ry toivoo saavansa toimintaan mukaan runsaasti uusia jäseniä. Yhdistykseen voivat liittyä kaikki, joita tervettä painoa tukevan ruokaympäristön edistäminen kiinnostaa.
– Uskomme, että suomalaisilla on paljon patoutunutta tyytymättömyyttä epäterveellisen ruuan valtavaan tarjontaan. Nyt on olemassa taho, jonka kautta asiaan voi vaikuttaa, Mustajoki summaa.
Lue lisää Terve Paino ry:stä:
www.tervepaino.fi
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen