”Hei, muistittehan ravitsemuksen”

Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­ka to­teu­tuu ruo­ka­lau­ta­sel­la. Sii­nä pi­täi­si nä­kyä kai­kil­le yh­tei­nen ta­voi­te: ih­mis­ten ter­veys ja hy­vin­voin­ti, ym­pä­ris­tön vaa­li­mi­nen ja tuo­tan­to­e­läin­ten hyvä koh­te­lu. Yksi ra­vit­se­mus­po­li­tii­kan toi­mi­jois­ta on sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­riö ja sen ra­vit­se­muk­ses­ta vas­taa­va neu­vot­te­le­va vir­ka­mies FT, VTM Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va.

Kan­sa­lais­ten hy­vin­voin­tiin vai­kut­ta­via pää­tök­siä ja oh­jel­mia teh­dään myös muu­al­la kuin sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä. Ra­vit­se­mus­kin on aika ha­jal­laan hal­lin­nos­sa. Niin­pä Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­val­la on lo­bat­ta­vaa. Hän pi­tää huo­len sii­tä, että val­mis­te­le­vis­sa työ­ryh­mis­sä ja pää­tök­sis­sä muis­te­taan ra­vit­se­mus ter­vey­den edis­tä­jä­nä.

– Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö ha­lu­aa pro­fi­loi­tua ruo­ka­mi­nis­te­ri­ö­nä. Mi­nun teh­tä­vä­ni on kan­nus­taa, että ruo­ka­oh­jel­mis­sa on ter­veel­li­sen ra­vit­se­muk­sen näkö­kul­ma mu­ka­na. Mi­ten esi­mer­kik­si var­mis­te­taan ter­veys­vai­ku­tuk­set, kun suo­si­taan luo­mu­tuo­tan­toa? Riit­tää­kö D-vi­ta­mii­ni, kun luo­mu­mai­toa ei saa täy­den­tää?

Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen ta­voit­teet kos­ket­ta­vat myös ruo­kaa. Hii­li­ja­lan­jäl­kien mit­taa­mi­ses­sa ei kui­ten­kaan saa unoh­taa ra­vit­se­muk­sen pai­no­ar­voa.

– Etu­pääs­sä työ­ni on koor­di­noin­tia. On pi­det­tä­vä tun­to­sar­vet ul­ko­na. Et­sit­tä­vä asi­oil­le so­pi­vat kom­men­toi­jat ver­kos­tos­ta. Hih­kais­ta­va mil­loin mil­le­kin ryh­mäl­le, että hei, muis­tit­te­han ra­vit­se­muk­sen. Sik­si on tär­ke­ää tun­tea oman am­mat­ti­kun­nan eri­tyis­o­saa­jat ja hei­dän kiin­nos­tus­koh­teen­sa. Täs­tä työs­tä ei il­man ver­kos­toa tu­li­si mi­tään, Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va tun­nus­taa.

Ravitsemus on terveyden edistämistä

Sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä ra­vit­se­mus kuu­luu ter­vey­den edis­tä­mi­sen ko­ko­nai­suu­teen. Eh­käi­se­vien pal­ve­lu­jen ase­maa pi­de­tään mi­nis­te­ri­ös­sä tär­ke­ä­nä, mut­ta eri asia on, mi­ten sii­hen käy­tän­nös­sä riit­tää re­surs­se­ja.

– Ra­haa on kai­ken kaik­ki­aan niu­kas­ti, mut­ta eh­käi­se­vät pal­ve­lut ovat saa­neet olla koh­ta­lai­sen rau­has­sa leik­kauk­sil­ta.

Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­van mu­kaan ra­vit­se­muk­sel­la on ihan kel­vol­li­nen ase­ma sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä mui­den ter­vey­den­e­dis­tä­mi­sen pal­ve­lu­jen ohes­sa. Tun­tuu, että ra­vit­se­muk­sen ase­ma on vii­me vuo­si­na jopa vah­vis­tu­nut kai­kil­la niil­lä alu­eil­la, joil­la mi­nis­te­ri­öl­lä on toi­mi­val­taa eli lain­val­mis­te­lus­sa, suo­si­tuk­sis­sa ja ra­hoi­tuk­ses­sa.

Tu­los­ta­kin on nä­ky­vis­sä. Uu­den neu­vo­la-ase­tuk­sen myö­tä on mää­ri­tel­ty ter­veys­neu­von­nan si­säl­löt. Mu­ka­na ovat moni­puo­li­nen ra­vit­se­mus, pai­non­hal­lin­ta, ime­tys, lii­kun­ta jne.

Ikä­laki eli van­hus­pal­ve­lu­laki vel­voit­taa kun­tia hank­ki­maan käyt­töön­sä eri­tyis­a­si­an­tun­te­mus­ta, jol­la taa­taan laa­duk­kaat van­hus­ten sosiaali- ja ter­veys­pal­ve­lut. Yh­te­nä asi­an­tun­te­muk­sen alu­ee­na lais­sa mai­ni­taan ra­vit­se­mus.

– Tämä yksi sana lain­sää­dän­nös­sä an­taa mah­dol­li­suu­den ky­syä kun­nas­ta, mi­ten van­hus­ten ra­vit­se­mus­pal­ve­lu­jen asi­an­tun­te­mus on var­men­net­tu.

Ter­vey­den­huol­to­lais­sa on nyt esi­tet­ty kat­ta­vas­ti ter­vey­den edis­tä­mi­sen ja hy­vin­voin­nin ko­ko­nai­suus ja mää­ri­tet­ty vas­tuu­ta­hot sen to­teut­ta­mi­seen. Mer­kit­tä­vää on myös val­ti­o­neu­vos­ton peri­aate­pää­tös ra­vit­se­muk­ses­ta ja lii­kun­nas­ta. Se val­mis­tel­tiin sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä.

Maailmanlaajuista vaikuttamista

Ei rii­tä, että on näp­pi­tun­tu­ma ra­vit­se­muk­sen ase­mas­ta koti­maas­sa. Ter­vey­teen ja hy­vin­voin­tiin vai­kut­ta­vat mo­net kan­sain­vä­li­set or­ga­ni­saa­ti­ot ja pää­tök­set.

Sir­pa-Sarlio-Läh­teen­kor­va edus­taa Suo­mea Poh­jois­mai­den mi­nis­te­ri­neu­vos­ton elin­tar­vik­keis­ta vas­taa­vas­sa vir­ka­mies­ko­mi­te­as­sa. Ko­mi­tea ke­hit­tää par­hail­laan yh­teis­poh­jois­mais­ta elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tuk­sen ja ra­vit­se­muk­sen seu­ran­ta­jär­jes­tel­mää.

Eu­roo­pan uni­o­nin ko­mis­sio on ni­men­nyt kor­ke­an ta­son ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­ja­ryh­män, jon­ka teh­tä­vä­nä on luo­da uni­o­nil­le yh­tei­siä stra­te­gi­oi­ta. Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va on ol­lut ryh­män jä­sen vuo­des­ta 2007 läh­tien. Ryh­män pui­ta­va­na on esi­mer­kik­si li­ha­vuus ja sen eh­käi­sy. Eri mai­den hy­vät käy­tän­nöt ha­lu­taan ja­koon.

Hän on ra­vit­se­muk­sen yh­dys­hen­ki­lö Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tön WHO:n toi­min­nas­sa ja kom­men­toi jär­jes­tön toi­min­ta­suun­ni­tel­mia Suo­men näkö­kul­mas­ta. Toi­saal­ta hän vä­lit­tää WHO:n vies­tiä mei­dän suo­si­tuk­siim­me ja sää­dök­siim­me.

– WHO:n kaut­ta on tul­lut mm. suo­si­tus, että mak­ka­ra-ate­ri­oi­ta sai­si tar­jo­ta alle kou­lu­i­käi­sil­le lap­sil­le vain ker­ran vii­kos­sa eikä alle vuo­den van­hoil­le lain­kaan nii­den suo­la- ja nit­raat­ti­pi­toi­suu­den vuok­si.

WHO ja Maa­il­man maa­ta­lous­jär­jes­tö FAO vai­kut­ta­vat sii­hen, mi­hin suun­taan maa­il­man ruo­ka­jär­jes­tel­mää ke­hi­te­tään. Ne tuot­ta­vat po­liit­ti­sia lau­sel­mia, jot­ka si­to­vat ai­na­kin mo­raa­li­ses­ti kan­sal­lis­ten jär­jes­tel­mien ke­hit­tä­jiä. WHO:n ja FAO:n pe­rus­ta­man Codex alimentarius -ko­mi­te­an stan­dar­dit ja oh­jeet ovat meil­lä­kin elin­tar­vi­ke­sää­dös­ten pe­rus­ta­na.

Ravitsemussuositukset käytäntöön

Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va oli mu­ka­na uu­dis­ta­mas­sa kan­sal­li­sia ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan jä­se­ne­nä. Hä­nel­lä on myös in­nos­ta­jan roo­li suo­si­tus­ten vie­mi­sek­si käy­tän­töön.

– Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia ovat pe­rin­tei­ses­ti vie­neet ken­täl­le jär­jes­töt, nyt eri­tyi­ses­ti Suo­men Ku­lut­ta­ja­liit­to. Se on saa­nut hank­kee­seen­sa ra­hoi­tus­ta Raha-au­to­maat­ti­yh­dis­tyk­ses­tä. Olen itse mu­ka­na oh­jaus­ryh­mäs­sä.

Hä­nes­tä kan­sal­li­set suo­si­tuk­set ovat koh­ta­lai­sen on­nis­tu­neet ja pa­lau­te myön­teis­tä. Jul­ki­nen kes­kus­te­lu­kin oli pää­osin asi­al­lis­ta.

– On­nis­tu­nees­ti juu­ri en­nen suo­si­tuk­sia jul­kais­tiin Finravinto -tut­ki­mus ja sai­ras­ta­vuus­ti­las­tot, jois­sa nä­kyi­vät karp­paus-buu­min seu­rauk­set.   Suo­la ja ras­va ei­vät to­del­la­kaan ole mie­li­pide­a­si­oi­ta, vaan suo­si­tuk­sil­la on vank­ka tut­ki­mus­taus­ta.

Joi­hin­kin suo­si­tuk­sen yk­si­tyis­koh­tiin to­den­nä­köi­ses­ti jou­du­taan vie­lä te­ke­mään tar­ken­nuk­sia. Yksi niis­tä on D-vi­ta­mii­ni. Epä­sel­vyyt­tä on syn­ty­nyt sii­tä, pi­tää­kö suo­si­tus si­säl­lään myös lap­sil­le ja ikä­ih­mi­sil­le esi­te­tyn vi­ta­mii­ni­li­sän.

– Suo­si­tus tar­koit­taa koko­nais­saan­tia. Ikä­ih­mi­sil­lä esi­mer­kik­si saan­ti ra­vin­nos­ta on to­del­la niuk­kaa ja koko­nais­saan­ti on käy­tän­nös­sä sama kuin vi­ta­mii­ni­lisä.

Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va oli­si ha­lun­nut, että kes­tä­vä ke­hi­tys oli­si si­säl­ly­tet­ty suo­si­tuk­seen.

– Käyt­tä­jil­le oli­si hel­pom­paa, jos ter­vey­den ja kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen näkö­kul­mat kul­ki­si­vat rin­nan: Syö ka­laa, mut­ta väl­tä uhan­a­lai­sia la­je­ja ku­ten…

Kir­joit­ta­ja: Lee­na Pac­ka­len

Ra­vit­se­muk­sen ase­ma on vah­vis­tu­nut lain­val­mis­te­lus­sa, suo­si­tuk­sis­sa ja ra­hoi­tuk­ses­sa. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014