Neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva on sosiaali- ja terveysministeriön noin 500 henkilön joukossa ainut ravitsemuksen ammattilainen. Kaikki ravitsemusta käsittelevät asiat tulevat tavalla tai toisella hänen pöydälleen.
– En koe enää olevani ravitsemuksen asiantuntija. Tässä työssä ei aika yksikertaisesti riitä ravitsemuksen asiantuntijuuden pitämiseen ajan tasalla. Mutta minä tiedän, kuka on asiantuntija ja keneltä voi ja kannattaa pyytä kommentteja ja lausuntoja. Kollegoiden laaja ja luotettava verkosto tekee tämän työn mahdolliseksi.
Sirpa Sarlio-Lähteenkorvasta tuli ravitsemuksen ammattilainen paljolti sattuman kautta.
– Lukiossa päätin, etten ainakaan pyri lääkäriksi, insinööriksi enkä juristiksi, koska niitä aloja kaikki suosittelivat. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen päätinkin pitää sapattivuoden. Pakkasin Ruotsissa suklaata ja kasvatin Israelissa appelsiineja.
Sitten perhe alkoi painostaa, että johonkin pitäisi pyrkiä opiskelemaan. Yhdeksi vaihtoehdoksi löytyi valtiotieteellinen tiedekunta ja viestintä.
– Toimittajan ammatti saattaisi sopia levottomalle ja uteliaalle luonteelle.
Toisaalta Haagan hotelli- ja ravintolaopistossa oli juuri aloitettu restonomikoulutus.
– Parissa vuodessa hotellinjohtajaksi, turismia ja matkailua. Kuulosti kiinnostavalta.
Sirpa Sarlio-Lähteenkorva pyrki ja pääsi molempiin.
– Muutama viikko viestinnän luentoja siitä, kuinka viestintä yleensä epäonnistuu, vakuutti, ettei minusta ehkä sittenkään tule tähtitoimittajaa. Sen sijaan restonomikoulutukseen liittyvä ravinto-oppi kiinnosti ja silloin kaupunkilaistytölle selvisi, että ravitsemusta voi opiskella myös yliopistossa niin omituisessa paikassa kuin maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta.
Ravitsemuksen saralla Sirpa Sarlio-Lähteenkorva on ehtinyt toimia elintarviketeollisuudessa, elintarvikevalvonnassa, ravitsemusterapeuttina ja toteuttaa toimittajan ammattiakin. Hän laskee olleensa kaikkiaan lähes 50 työpaikassa. Joukoon mahtuu muutama vuosi kotiäitinäkin Amerikoissa.
– Uteliaisuus on saanut kokeilemaan kaikenlaista.
Tutkijasta virkamieheksi
Sittemmin Sirpa Sarlio-Lähteenkorva palasi valtiotieteelliseen tiedekuntaan, mutta suoritti siellä maisterintutkinnon viestinnän sijaan sosiologiasta. Ylioppilaskevään vannotuksista huolimatta lääketieteellinen tiedekuntakin on osunut vahvasti urapolulle. Väitöskirja, kymmenen vuotta tutkijana, opettajana ja professorin viran hoitajanakin kansanterveystieteen laitoksella on ollut johdatuksena nykyiseen virkaan sosiaali- ja terveysministeriössä.
– Jos ravitsemuksen uralle päätyminen olikin sattumaa, niin valtionhallintoon olen hakeutunut tietoisesti. Kansanterveystieteen laitoksella oivalsin, ettei ilman lääkärin pätevyyttä ollut mahdollisuutta saada pysyvää taustavirkaa, vaikka tutkimusmäärärahoja ja tuntiopetusta olikin hyvin tarjolla. Tilalle piti etsiä jotakin, jossa tutkimustyön ja yliopistomaailman kokemuksia voisi käyttää hyödyksi.
– Ministeriön virkaan ravitsemustieteen tutkinto sosiologialla ja kansaterveystieteellä täydennettynä sopii mainiosti. Mutta niitä juristintaitojakin on ollut pakko opetella, lainsäädäntö kun on yksi ministeriön toimialueista.
Urbaani mökkiläinen
Sirpa Sarlio-Lähteenkorva edistää työssään suomalaisten terveyttä. Itse hän kokee elävänsä perusterveellisesi olematta kuitenkaan terveysintoilija. Karkit työpöydän kulhossa ovat kuitenkin turvallisesti lasia.
Viljelystä Sirpa Sarlio-Lähteenkorva on erityisen kiinnostunut. Kymmenen vuotta sitten hankitulla Kumpulan siirtolapuutarhapalstalla on kiva kasvattaa kaikkea sellaista, mitä kaupasta ei yleensä saa.
– Minä olen tällainen urbaani mökkiläinen. Minulle sopii se, että mökille pääsee pyörällä tai ratikalla. Vieraiden on helppo tulla piipahtamaan, mutta kukaan ei odota 12 neliön mökissä täydellistä palvelua eikä jää luuhaamaan päiväkausiksi. Lämmin uimavesi ja saunakin ovat aina valmiina Kumpulan maa-uimalassa.
Sirpa Sarlio-Lähteenkorvalle siirtolapuutarha on oma maailmansa. Kun palstan portista astuu sisään, eivät työasiat seuraa mukana.
Kirjoittaja: Leena Packalen
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014