Suomalaisen työikäisen (15–64-vuotiaiden) väestön ruokatottumusten kehitys on viimeisien vuosikymmenien aikana ollut pääosin myönteistä, paljastaa Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVKT) -tutkimus. Kasvisten ja kasviöljyn kulutus on lisääntynyt, voin käyttö leivän päällä on harvinaista ja rasvattoman maidon suosio on kasvanut. Lyhyemmällä aikavälillä ruokatottumusten kehityksessä on kuitenkin havaittu myös epäsuotuisia suuntauksia, jotka näkyvät muun muassa kovan, tyydyttyneen rasvan saannissa.
Leipä, erityisesti ruisleipä, on olennainen osa suomalaisten ruokavaliota. Leivän kulutus oli 2000-luvun alkuun asti jokseenkin tasaista, mutta sen jälkeen kulutus on vähentynyt. Vuonna 2000 päivittäin syötiin keskimäärin kuusi leipäviipaletta, vuonna 2013 neljä. Leivän kulutus on vähentynyt kaikkien leipälaatujen osalta. Esimerkiksi vuonna 2007 osallistujista 7 % ei syönyt ruisleipää päivittäin. Vuonna 2013 luku oli noussut 12 %:een.
Perunaa harvemmin
Myös muiden suomalaisille tärkeiden hiilihydraattilähteiden käyttö on muuttunut viime vuosina. Perunan kulutus on vähentynyt 2000-luvun vaihteen jälkeen. Yhä harvempi syö perunaa päivittäin. Vuonna 2000 vähintään kolmena päivänä viikossa keitettyjä perunoita söi 56 %, vuonna 2013 enää 32 %.
Samankaltaisia trendejä hiilihydraattien vähentämisessä näkyi myös Finravinto 2012 -tutkimuksessa. Siinä todettiin ruisleivän kulutuksen vähentyneen ja kokonaishiilihydraattien saannin pienentyneen vertailtaessa vuosia 2007 ja 2012, mutta sokerinsaannin pysyneen samana.
Voita vai margariinia?
Kasvirasvapohjainen levite on ollut 1990-luvulta lähtien suosituin leipärasva. Vuonna 2010 voi-kasviöljyseosten käyttö alkoi lisääntyä ja samalla kasvirasvalevitteiden suosio laski. Tämä tarkoittaa tyydyttyneen rasvan saannin kasvua. Vuonna 2013 puolet aikuisista käytti pääasiassa kasvirasvapohjaisia levitteitä leivällä, kun 2000-luvun alussa näin teki yli 60 %. Voi-kasviöljyseoksia käytti naisista 38 % ja miehistä 33 % vuonna 2013. Vuoteen 2009 asti voi-kasviöljyseoksen leivänpäällisrasvakseen valitsevien osuus oli pysynyt noin 20 prosentissa.
Voin käyttö leivällä on ollut viime aikoina hyvin vähäistä, ruoanlaitossa sen sijaan hieman suositumpaa. Voin suosio ruonvalmistusrasvana kasvoi 2010-luvun vaihteessa. Sen käyttö lisääntyi vuoden 2009 noin kahdeksasta %:sta vuoden 2012 noin 14 %:iin. Vuonna 2013 voin käyttö väheni.
Kasviöljy on suosituin ruoanvalmistuksessa käytetty rasva, yli puolet käyttää sitä ruoanlaitossa. Sen suosio on noussut tasaisesti.
Rasvatonta maitoa
Vähärasvaisten juustojen päivittäinen käyttö kasvoi 2000-luvun vaihteen jälkeen, mutta lähti vuosikymmenen vaihteen lähestyessä laskuun. Samalla rasvaisempien juustojen käyttö lisääntyi. Vuonna 2006 päivittäin rasvaisia juustoja käytti 15 % ja vähärasvaisia 19 % vastaajista, vuonna 2013 vastaavasti 22 % ja 15 %.
Rasvattoman maidon kulutus on lisääntynyt kautta tutkimusjakson, vuodesta 1978 lähtien. Vuonna 2009 myönteinen kehitys pysähtyi ja rasvattoman maidon suosio jopa väheni. Samaan aikaan tasaisena pysyneessä kevytmaidon kulutuksessa näkyi jonkin verran kasvua erityisesti naisilla. Rasvaton maito on kuitenkin edelleen yleisimmin käytetty maitolaatu. Vuonna 2013 miehistä 38 % ja naisista 42 % joi pääasiassa rasvatonta maitoa. Kevytmaitoa käytti miehistä 32 % ja naisista 25 %. Rasvaisten maitojen kulutus väheni 2000-luvulle asti ja on sen jälkeen pysynyt vähäisenä.
Kasvisten käyttö on kasvanut tasaisesti koko tutkimusjakson ajan. Vuonna 2013 tuoreita kasviksia söi päivittäin 35 % miehistä ja 50 % naisista. Keitettyjen kasvisten kulutus sekä hedelmien ja marjojen kulutus on myös noussut 1990-luvun lopusta, mutta niiden päivittäinen käyttö ei ole yhtä yleistä kuin tuoreiden kasvisten. Hedelmiä ja marjoja käytti päivittäin 30 % vastaajista ja keitettyjä kasviksia 14 % vuonna 2013.
Trendit vaikuttavat
Viimeisimmän vuosikymmenen vaihteessa voimistunut rasvakeskustelu ja vähähiilihydraattisen ruokavalion suosiminen olivat merkittäviä vaikuttajia suomalaisten ruokatottumusten muuttumiseen. Julkisen keskustelun ja vallitsevien ravitsemussuositusten kyseenalaistamisen myötä muutokset näkyivät erityisesti hiilihydraattien vähentämisenä ja tyydyttyneen rasvan lisääntyneenä saantina.
Myös proteiinin saantiin alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota, vaikka puutetta proteiinista ei suomalaisilla ole. Varsinaisiksi karppaajiksi itsensä luokitteli kuitenkin vain 7 % vastaajista vuonna 2012 ja 5 % vuonna 2013. Hiilihydraattien välttely oli yleisempää, jopa 20 % kertoi välttelevänsä kaikkia hiilihydraatteja ruokavaliossaan vuonna 2013.
Tulevat vuodet näyttävät, palataanko pitkään myönteisenä jatkuneeseen kehitykseen ja näkyvätkö muutokset trendissä vain ohimenevänä notkahduksena. Myönteistä on kasvisten käytön tasainen kasvu. Kansanterveydellisestä näkökulmasta on tärkeä valita rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita, leipärasvaksi kasvirasvalevite ja ruoanlaittoon kasviöljy. Kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä on hyvä edelleen lisätä.
AVTK -tutkimus tehdään vuosittain postikyselynä. Se lähetetään 5000 satunnaisesti valitulle työikäiselle suomalaiselle. Tutkimus on tehty vuodesta 1978 lähtien. Vastausprosentti vuonna 2013 oli 51 %. Vuosittain tehtynä tutkimus kertoo ajankohtaisista muutoksista välittömästi. AVTK-tutkimus on tärkeä työväline terveyspoliittisessa suunnittelussa. Sitä hyödynnetään myös monissa tieteellisissä tutkimuksissa ja muun muassa erilaisten terveyttä edistävien ohjelmien suunnittelussa.
Kirjoittaja:
Anni Helldán, tutkija, THL
Lähteet:
Helldán A, Helakorpi S, Uutela A. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2013. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Raportti 21/2013, Helsinki 2013.
Helldán A, Raulio S, Kosola M, Tapanainen H, Ovaskainen ML, Virtanen S. Finravinto 2012 -tutkimus – The National FINDIET 2012 Survey. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Raportti 16/2013, Helsinki 2013.
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014