Tammikuussa 2014 julkaistiin uudet kansalliset ravitsemussuositukset, jotka perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin. Ravintoaineita koskevat suositukset on esitelty lehden edellisestä numerosta (2/2013). Tässä artikkelissa keskitytään ruokien valintaa koskeviin suosituksiin.
Suosituksissa korostetaan ruokavalion kokonaisuuden ja yksilöllisen joustavuuden merkitystä. Suositusten mukainen ruokavalio kattaa pääsääntöisesti ravintoaineiden tarpeen.
Arkiset valinnat kohdalleen
Sekä sairauksien ehkäisyn että painon hallinnan kannalta on olennaista, että päivittäin toistuvat ruokavalinnat ovat terveyttä edistäviä (Taulukko 1). Tärkeää on myös pitää ruoka-annosten koko kohtuullisena ja ateriarytmi säännöllisenä.
Enemmän kasvikunnan tuotteita
Kasviksia tulisi nauttia yhteensävähintään 500 g (5-6 annosta) päivässä. Kasviksiin kuuluviksi lasketaan juuresten, vihannesten ja palkokasvien lisäksi myös marjat, hedelmät ja sienet. Yksi annos kasviksia tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 dl marjoja tai 1,5 dl salaattia, raastetta tai keitettyjä kasviksia.
Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä (esim. auringonkukan, seesamin, kurpitsan ja pinjan siemenet) on hyvä nauttia eri lajeja vaihdellen. Ne ovat erinomaisia hyvälaatuisen rasvan ja proteiinin lähteitä.
Viljasta kannattaa suosia runsaasti kuitua (vähintään 6 g/100 g) sisältäviä täysjyväviljavalmisteita. Niiden yhteismääräksi suositellaan naisille kuutta ja miehille yhdeksää annosta. Yksi annos tarkoittaa yhtä desilitraa keitettyä kokojyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai puolta lautasellista puuroa tai yhtä leipäviipaletta. Myös peruna kuuluu suositeltavaan ruokavalioon.
Parannusta rasvan laatuun
Ruokaöljyistä suositeltavimpia ovat rypsi- ja rapsiöljy. Niissä on enitenn-3-sarjan rasvahappoja, joiden saanti on monilla liian vähäistä. Myös pellavansiemen-, camelina-, soija-, saksanpähkinä- ja hampunsiemenöljyt sekä oliivi- ja auringonkukkaöljy ovat suositeltavia rasvoja. Sen sijaan kookos-, palmu- ja palmuydinöljyä ei suositella, koska ne sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.
Suosimalla maitovalmisteissa vähärasvaisuutta elimistö saa hyödykseen maidon hyödylliset ravintoaineet (kalsium, D-vitamiini, proteiini ym.), mutta välttyy maidon sisältämältä piilorasvalta.
”Sattumia” vain satunnaisesti
Uudistettu ruokakolmio huippu on saanut nimen ”sattumat”. Niillä tarkoitetaan runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja/tai sokeria sisältäviä ruokia ja juomia. Niiden runsasta ja päivittäistä käyttöä on syytä välttää, koska ne altistavat monille terveyshaitoille.
Perustana tutkittu tieto
Suositusten mukainen ruokavalio vähentää lihomisen riskiä ja alttiutta sairastua moniin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja tiettyihin syöpätauteihin. Tästä on vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Suositusten mukaiset valinnat – erityisesti ruokavalion kasvisvoittoisuus ja punaisen lihan käytön rajoittaminen – ovat myös ympäristön kannalta suositeltavia.
Suositukset ovat tiivis ja monipuolinen 60 sivun tietopaketti. Niissä otetaan kantaa myös mm. kasvisruokavalioihin, pakkausmerkintöihin, ravintolisien tarpeeseen ja kestäviin ruokavalintoihin.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT, johtava tutkija Paula Hakala, Kelan tutkimusosasto
Lähteet:
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.
Nordic Nutrition Recommendations 2012.
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014