On kiistaton tosiasia, että ravinto vaikuttaa eliniän pituuteen ja terveiden elinvuosien määrään. Kuitenkin siitä, millainen on terveellisin ruokavalio, esitetään ristiriitaisia näkemyksiä äärilaidasta toiseen. Tämä on aiheuttanut uskottavuuskriisin, jonka vuoksi moni valitsee ruokansa pelkästään makumieltymysten perusteella.
Tilanteen selkeyttämiseksi Yalen yliopiston tutkijoita pyydettiin vertailemaan tutkimustietoon perustuen erilasia ruokavalioita. Niihin kuuluivat monet Suomessakin median myötävaikutuksella suosiota saaneet muotidieetit (esim. vähärasvainen, vähähiilihydraattinen ja Välimeren dieetti sekä paleo- eli kivikauden-, GI- ja vegaanidieetti).
Mikään dieetti ei ollut selvä voittaja
Vertailussa päädyttiin johtopäätökseen, ettei mikään ruokavalio ole selvästi muita parempi. Monelle ruokavaliolle oli tyypillistä tiettyjen ruoka-aineiden ylikorostunut suosiminen tai jyrkkä kieltäminen, mille ei löytynyt perusteita. Näyttöä ei löytynyt hyvin vähärasvaisen ruokavalion paremmuudesta verrattuna paljon terveellistä rasvaa sisältävään Välimeren ruokavalioon. Kuitupitoisia hiilihydraatteja sisältävä dieetti osoittautui paremmaksi kuin vähähiilihydraattinen.
Väitteille lihapitoisen paleoruokavalion terveellisyydestä ei löytynyt tukea. Tutkijat huomauttavat, että nykypäivän liha on aivan jotain muuta kuin kivikauden liha. Lisäksi kyseistä ruokavaliota on käytännössä mahdoton toteuttaa, koska valtaosa kivikauden riistaeläimistä ja kasveista on kuollut sukupuuttoon.
Avainsanoja kasvikset, luonnollisuus ja kohtuus
Tutkijat päätyivät siihen, että tietyt yleispiirteet ruokavaliossa ovat terveyden kannalta tärkeitä – eivät tiukat säännöt ja rajoitukset. Pääasiassa kasviksista koostuva ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio näyttää edistävän terveyttä parhaiten. Se ehkäisee erityisesti sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksia. Myös täysjyväviljan sekä pähkinöiden ja siementen käyttö on hyödyksi.
Lisäksi ruoan tulisi koostua mahdollisimman luonnollista ja vähän prosessoiduista ruoka-aineista. Silloin ei tarvitse kantaa huolta suolasta, tyydyttyneistä ja transrasvoista eikä sokerista, joista valtaosa saadaan teollisista elintarvikkeista. Tärkeää on muistaa myös syömisen kohtuullisuus. Hyvän ruokavalion kiteytyksenä tutkijat pitävätkin lausetta: ”Syö kohtuullisesti ja enimmäkseen kasviksia”.
Tutkijoiden mielestä ravinnosta ja terveydestä puhuttaessa tulisi painottaa niitä asioita, joiden tiedetään perustuvan varmasti tutkittuun tietoon. Lisäksi on hyvä tunnustaa, että ravintoon liittyy paljon sellaisia asioita, joista ei ole vielä käytettävissä luotettavaa tietoa.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT, johtava tutkija Paula Hakala, Kelan tutkimusosasto
Lähde:
Katz DL, Meller S. Can we say what diet is best for health? Annu Rev Public Health 2014;35:83-103. doi: 10.1146/annurev-publhealth-032013-182351.
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014