Millainen on terveyden kannalta paras ruokavalio?

On kiis­ta­ton tosi­asia, että ra­vin­to vai­kut­taa elin­iän pi­tuu­teen ja ter­vei­den elin­vuo­sien mää­rään. Kui­ten­kin sii­tä, mil­lai­nen on ter­veel­li­sin ruo­ka­va­lio, esi­te­tään ris­ti­rii­tai­sia nä­ke­myk­siä ääri­lai­das­ta toi­seen. Tämä on ai­heut­ta­nut us­kot­ta­vuus­krii­sin, jon­ka vuok­si moni va­lit­see ruo­kan­sa pel­käs­tään maku­miel­ty­mys­ten pe­rus­teel­la.

Ti­lan­teen sel­keyt­tä­mi­sek­si Yalen yli­o­pis­ton tut­ki­joi­ta pyy­det­tiin ver­tai­le­maan tut­ki­mus­tie­toon pe­rus­tu­en erilasia ruo­ka­va­li­oi­ta. Nii­hin kuu­lui­vat mo­net Suo­mes­sa­kin me­di­an myö­tä­vai­ku­tuk­sel­la suo­si­o­ta saa­neet muo­ti­di­ee­tit (esim. vähä­ras­vai­nen, vähä­hii­li­hyd­raat­ti­nen ja Väli­me­ren di­eet­ti sekä paleo- eli kivi­kau­den-, GI- ja ve­gaa­ni­di­eet­ti).

Mikään dieetti ei ollut selvä voittaja

Ver­tai­lus­sa pää­dyt­tiin joh­to­pää­tök­seen, ett­ei mi­kään ruo­ka­va­lio ole sel­väs­ti mui­ta pa­rem­pi. Mo­nel­le ruo­ka­va­li­ol­le oli tyy­pil­lis­tä tiet­ty­jen ruo­ka-ai­nei­den yli­ko­ros­tu­nut suo­si­mi­nen tai jyrk­kä kiel­tä­mi­nen, mil­le ei löy­ty­nyt pe­rus­tei­ta. Näyt­töä ei löy­ty­nyt hy­vin vähä­ras­vai­sen ruo­ka­va­li­on pa­rem­muu­des­ta ver­rat­tu­na pal­jon ter­veel­lis­tä ras­vaa si­säl­tä­vään Väli­me­ren ruo­ka­va­li­oon. Kui­tu­pi­toi­sia hii­li­hyd­raat­te­ja si­säl­tä­vä di­eet­ti osoit­tau­tui pa­rem­mak­si kuin vähä­hii­li­hyd­raat­ti­nen.

Väit­teil­le liha­pi­toi­sen paleoruokavalion ter­veel­li­syy­des­tä ei löy­ty­nyt tu­kea. Tut­ki­jat huo­maut­ta­vat, että nyky­päi­vän liha on ai­van jo­tain muu­ta kuin kivi­kau­den liha. Li­säk­si ky­seis­tä ruo­ka­va­li­o­ta on käy­tän­nös­sä mah­do­ton to­teut­taa, kos­ka val­ta­osa kivi­kau­den riis­ta­e­läi­mis­tä ja kas­veis­ta on kuol­lut suku­puut­toon.

Avainsanoja kasvikset, luonnollisuus ja kohtuus

Tut­ki­jat pää­tyi­vät sii­hen, että tie­tyt yleis­piir­teet ruo­ka­va­li­os­sa ovat ter­vey­den kan­nal­ta tär­kei­tä – ei­vät tiu­kat sään­nöt ja ra­joi­tuk­set. Pää­a­si­as­sa kas­vik­sis­ta koos­tu­va ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ti täy­si­pai­noi­nen ruo­ka­va­lio näyt­tää edis­tä­vän ter­veyt­tä par­hai­ten. Se eh­käi­see eri­tyi­ses­ti sy­dän- ja veri­suo­ni- sekä syö­pä­sai­rauk­sia. Myös täys­jyvä­vil­jan sekä päh­ki­nöi­den ja sie­men­ten käyt­tö on hyö­dyk­si.

Li­säk­si ruo­an tu­li­si koos­tua mah­dol­li­sim­man luon­nol­lis­ta ja vä­hän pro­ses­soi­duis­ta ruo­ka-ai­neis­ta. Sil­loin ei tar­vit­se kan­taa huol­ta suo­las­ta, tyy­dyt­ty­neis­tä ja transrasvoista eikä so­ke­ris­ta, jois­ta val­ta­osa saa­daan te­ol­li­sis­ta elin­tar­vik­keis­ta. Tär­ke­ää on muis­taa myös syö­mi­sen koh­tuul­li­suus. Hy­vän ruo­ka­va­li­on ki­tey­tyk­se­nä tut­ki­jat pi­tä­vät­kin lau­set­ta: ”Syö koh­tuul­li­ses­ti ja enim­mäk­seen kas­vik­sia”.

Tut­ki­joi­den mie­les­tä ra­vin­nos­ta ja ter­vey­des­tä pu­hut­ta­es­sa tu­li­si pai­not­taa nii­tä asi­oi­ta, joi­den tie­de­tään pe­rus­tu­van var­mas­ti tut­kit­tuun tie­toon. Li­säk­si on hyvä tun­nus­taa, että ra­vin­toon liit­tyy pal­jon sel­lai­sia asi­oi­ta, jois­ta ei ole vie­lä käy­tet­tä­vis­sä luo­tet­ta­vaa tie­toa.

Kir­joit­ta­ja:

Do­sent­ti, FT, joh­ta­va tut­ki­ja Pau­la Ha­ka­la, Ke­lan tut­ki­mus­o­sas­to

Läh­de:

Katz DL, Meller S. Can we say what diet is best for health? Annu Rev Public Health 2014;35:83-103. doi: 10.1146/annurev-publhealth-032013-182351.

Lau­tas­mal­li oh­jaa hy­viin va­lin­toi­hin. Kuva: Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014