Aikuisväestön lihavuus on Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa, mutta harvinaisempaa kuin Etelä-Euroopassa tai Isossa-Britanniassa. Yli puolet aikuisista suomalaisista on ylipainoisia ja joka viides on selvästi lihava. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finriski 2012 -tutkimuksen mukaan työikäisten miesten keskimääräinen painoindeksi (BMI) on 27,1 ja naisten 26,0.
– Vaikuttaa siltä, että lihavuusepidemia on Suomessa vähitellen tasoittumassa, mutta keskiarvot ovat edelleen liian korkeat, sanoo ylijohtaja Erkki Vartiainen THL:sta.
Väestön ylipainoisuus ei ole yksinomaan Suomen ongelma, vaan liikakilojen kanssa kamppaillaan kaikkialla länsimaissa ja yhä enemmän myös kehitysmaissa. Vartiaisen mukaan mikään maa ei ole vielä löytänyt onnistunutta reseptiä kääntää lihavuuslukemat laskuun.
Suomessa tähän tähtää THL:n vuonna 2012 käynnistämä Kansallinen lihavuusohjelma, jonka tavoite on saada lihavuuskehitys laskusuuntaan. Monen toimijan yhteistyöohjelma pyrkii siihen, että entistä harvemmasta lapsesta ja nuoresta kasvaisi lihava aikuinen, ja entistä harvempi lihoisi aikuisiässä.
Lapsuusiän ylipaino ja lihavuus lisäävät riskiä paino-ongelmiin myös aikuisiässä. THL:n lasten ja nuorten terveysseurantatutkimuksen (LATE) mukaan leikki-ikäisistä lapsista noin 12 prosenttia on ylipainoisia, mutta kouluikäisistä jo viidennes. Nuorten ylipainoisuus on kolminkertaistunut neljän viime vuosikymmenen aikana, ja lihavuuden vaikeusaste on kasvanut.
Haitallinen vyötärölihavuus
Vartiainen muistuttaa, että lihavuus on merkittävä kansanterveysongelma, sillä se lisää monien kroonisten sairauksien riskiä. Tällaisia ovat esimerkiksi tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet sekä kihti ja sappikivitauti.
– Sairastumisriski alkaa nousta jo kohtuullisen vähäisellä ylipainolla, Vartiainen tähdentää.
Yksi merkittävä ylipainoon liittyvä terveysriski on metabolinen oireyhtymä, jolle on tyypillistä etenkin vyötärölle painottuva lihavuus. Siihen liittyy lisäksi verenpaineen kohoaminen sekä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä.
– Metabolinen oireyhtymä voi uusimpien tutkimustietojen mukaan olla jopa 44 prosentilla suomalaisista. Se yleistyy iän myötä ja on miehillä yleensä yleisempi kuin naisilla, kertoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.
Metabolisessa oireyhtymässä on kyse useiden terveydelle haitallisten riskitekijöiden kasautumisesta. Siksi se ennustaa hyvin tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ehkäisyn kannalta keskiössä on painonhallinta sekä ruokavalion että liikunnan keinoin, Jousilahti painottaa.
Itämeren ruokaa ja liikuntaa
Dosentti, akatemiatutkija Satu Männistön mukaan tutkimuksissa lihavuuteen on yhdistetty mm. prosessoidun lihan, voin, vaalean vähäkuituisen viljan, makeisten ja virvoitusjuomien runsas käyttö. Parempaa painonhallintaa taas ennustaa ruokavalio, jossa on paljon kasviksia ja hedelmiä, täysjyväviljaa, pähkinöitä ja maitovalmisteita.
– Tunnetuin terveellisen ruokavalion malli on Välimeren ruokavalio, jonka kotimainen vastine on Itämeren ruokavalio, Männistö toteaa.
Itämeren ruokakorissa on reilusti vihanneksia, juureksia ja marjoja, ruista ja muuta täysjyväviljaa, rypsiöljyä ja muita kasvirasvoja, kalaa 2 -3 kertaa viikossa sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Itämeren ruokavalio on hyvin linjassa ravitsemussuositusten mukaisen, terveyttä edistävän ruokavalion kanssa.
Tutkija Jarna Hannukainen Turun yliopiston PET-keskuksesta muistuttaa, että liikunta tukee sekä laihdutusta että painonhallintaa. Se vähentää lisäksi tehokkaasti viskeraalista eli sisäelinten ympärille kertynyttä rasvaa, vaikkei paino alenisikaan.
– Liikunnan on tutkimuksissa havaittu vähentävän maksaan kertynyttä rasvaa sekä normaalipainoisilla, ylipainoisilla että ylipainoisilla diabeetikoilla, Hannukainen kertoo.
Rasvamaksa sotkee metaboliaa
Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40 – 60 vuoden iässä, mutta nykyään sitä löytyy yhä useammin jo lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus. Maksan rasvoittuminen sekoittaa elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Se on vahvassa yhteydessä tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen.
– Maksan rasvoittuminen selittää suurimman osan lihavuuteen liittyvistä metabolisista häiriöistä. Keskeisimmät niistä ovat lisääntynyt glukoosin tuotanto sekä lisääntynyt triglyseridien ja kolesterolin synteesi, kertoo professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.
Alttius maksasolujen rasvoittumiseen vaihtelee ihmisestä toiseen. Kaikille lihaville ei kehity rasvamaksaa, eikä heillä välttämättä ole metabolisia ongelmia. Toisaalta myös laihalla ihmisellä voi olla liian suuri määrä rasvaa kehossaan.
Satu Männistö sanookin, että lihavuustutkimuksessa on entistä enemmän keskityttävä selvittämään myös sitä, ketkä ovat oikeasti lihavia.
– Onko niin, että lihavuus ei ole kaikille yhtä haitallista? hän pohtii.
Kohti oman kehon hyväksyntää
Dosentti, tutkimuspäällikkö Piia Jallinoja Kuluttajatutkimuskeskuksesta huomauttaa, että puhetta lihavuudesta ja sen merkityksestä ihmisen terveydelle ovat jo pitkään hallinneet ravitsemus- ja lääketiede. Entistä enemmän pitäisi kiinnittää huomiota myös lihavuuteen yksilön henkilökohtaisena kokemuksena ja lihavuuteen yhteiskunnallisena ilmiönä.
– Pyrkimys olla terve ja hoikka on yhteiskunnassamme vahva normi. Ruumiin koosta on tullut yhä enemmän kelpaavuuden mittari, Jallinoja sanoo.
Jallionojan mielestä lihavuuspuhetta leimaa usein lihavien syyllistäminen ja lihavuuden näkeminen terveydenhuollon kustannuseränä. Leimaamisen sijaan pitäisi vahvistaa näkemystä, että lihavuus ei ole vain yksilön ongelma ja vastuu.
– Yksi tavoite olisikin löytää keinoja, joilla kannustetaan lihavaa ihmistä elintapamuutokseen niin, että samalla myös oman kehon hyväksyntä ja myötätunto itseä kohtaan lisääntyvät. Ongelma on monen tieteenalan yhteinen kysymys, Jallinoja sanoo.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen, Viestintä Nutrimedia
Lähde:
Suomen Lihavuustutkijat ry:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seminaari Helsingissä 4.4.2014
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014