Osteoporoosin Käypä hoito -suositus on päivitetty

– Nyt mukana on myös lapsinäkökulma

Tuo­rees­sa os­te­o­po­roo­sin käy­pä hoi­to -suo­si­tuk­sen päi­vi­te­tys­sä ver­si­os­sa ko­ros­te­taan mur­tu­ma­po­ti­lai­den tun­nis­ta­mi­sen, tut­ki­mi­sen ja hoi­toon oh­jauk­sen mer­ki­tys­tä. Li­säk­si pi­de­tään tär­ke­ä­nä en­sim­mäi­sen luun­mur­tu­man ja kaa­tu­mis­ten eh­käi­syä.

Käy­pä hoi­to -suo­si­tuk­sen avul­la py­ri­tään eh­käi­se­mään sai­ras­tu­mis­ta. Pää­vies­ti­nä on ”riit­tä­väs­ti lii­kun­taa, ter­veel­lis­tä syö­mis­tä, tu­pa­koin­nin vält­tä­mis­tä”. Lääk­keel­li­set kei­not ovat jo sai­ras­tu­nei­den hoi­to­kei­no­ja.

Riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia

Os­te­o­po­roo­sin eh­käi­sys­sä riit­tä­vä kal­siu­min ja D-vi­ta­mii­nin saan­ti ovat tär­kei­tä. Os­te­o­po­roo­si­po­ti­laan kal­siu­min saan­nin tu­li­si olla 1 000-1 500 mg vuo­ro­kau­des­sa. Kal­siu­mia saa­daan par­hai­ten mai­to­val­mis­teis­ta. Tar­vit­ta­es­sa käy­te­tään kal­sium­li­sää.

Luus­ton ke­hi­tyk­sen ai­ka­na tar­vi­taan D-vi­ta­mii­nia riit­tä­vän mi­ne­raa­li­ti­hey­den saa­vut­ta­mi­sek­si. D-vi­ta­mii­ni li­sää luun mää­rää lap­sil­la ja nuo­ril­la ai­kui­sil­la. Se hi­das­taa luun­ti­hey­den pie­nen­ty­mis­tä yh­des­sä kal­siu­min kans­sa vaih­de­vuo­si-iän ohit­ta­neil­la nai­sil­la.

D-vi­ta­mii­ni vai­kut­taa myön­tei­ses­ti iäk­käi­den ih­mis­ten tasa­pai­noon, li­sää li­has­voi­maa ja eh­käi­see sa­mal­la kaa­tu­mi­sia. Se myös hi­das­taa lisä­kil­pi­rau­ha­sen lii­ka­e­ri­tyk­ses­tä joh­tu­vaa os­te­o­po­roo­sia.

Painon seuranta tärkeää

Os­te­o­po­roo­si­po­ti­lail­la heik­ko ra­vit­se­mus­tila ja ali­pai­noi­suus ovat pa­hem­pi on­gel­ma kuin yli­pai­no. Sään­nöl­li­nen pun­ni­tus on yk­sin­ker­tai­nen tapa seu­ra­ta ra­vit­se­mus­ti­laa. Sen tu­lee olla sään­nöl­li­nen osa iäk­kään os­te­o­po­roo­si­po­ti­laan ter­vey­den­ti­lan sel­vi­tys­tä.

Useim­mat luun­mur­tu­mat syn­ty­vät kaa­tu­es­sa. Kaa­tu­mi­sen ris­ki kas­vaa, jos jal­ko­jen li­has­voi­ma ja liik­ku­vuus ovat heik­ko­ja ja näkö ja tasa­pai­no ovat huo­non­tu­neet.

Lii­kun­ta eh­käi­see os­te­o­po­roo­sia te­hok­kaas­ti. Juok­su­ja ja hyp­py­jä si­säl­tä­vä ns. luu­lii­kun­ta vah­vis­taa las­ten ja nuor­ten luus­toa. Ai­kui­sil­le hy­viä lii­kun­ta­muo­to­ja ovat kä­ve­ly, juok­su ja kun­to­sali­har­joit­te­lu, joka so­pii myös ikä­ih­mi­sil­le. Tans­si ja voi­mis­te­lu vah­vis­ta­vat myös tasa­pai­noa. Os­te­o­po­roo­sia sai­ras­ta­vien­kin on tär­ke­ää liik­kua ja vah­vis­taa li­has­kun­toa, liik­ku­vuut­ta ja tasa­pai­noa.

Luusto on elävää kudosta

Luu­ku­dos uu­siu­tuu koko elä­män ajan. Luun mää­rä kas­vaa 20–30 ikä­vuo­teen saak­ka ja säi­lyy mel­ko muut­tu­mat­to­ma­na 40 ikä­vuo­teen asti. Sen jäl­keen luun mää­rä pie­ne­nee. Pie­nen­ty­mi­nen kiih­tyy nai­sil­la vaih­de­vuo­sien myö­tä.

Os­te­o­po­roo­si ei kui­ten­kaan ole vain nais­ten sai­raus, vaan luun hä­vi­ä­mi­nen no­peu­tuu elä­män­kaa­ren lop­pu­pääs­sä sekä mie­hil­lä että nai­sil­la. Os­te­o­po­roo­sia on myös lap­sil­la, esi­mer­kik­si tiet­ty­jen lää­ke­hoi­to­jen seu­rauk­se­na.

Läh­de:

Käy­pä hoi­to -suo­si­tuk­sen tie­do­tus­ti­lai­suus 29.4. Hel­sin­gis­sä. Käy­pä hoi­to -suo­si­tus ja po­ti­las­ver­sio 

Mai­to ja mai­to­val­mis­teet ovat hy­viä kal­siu­min läh­tei­tä. Kuva: Stu­dio Piquant/Ant­ti Hal­la­kor­pi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014