Tuoreessa osteoporoosin käypä hoito -suosituksen päivitetyssä versiossa korostetaan murtumapotilaiden tunnistamisen, tutkimisen ja hoitoon ohjauksen merkitystä. Lisäksi pidetään tärkeänä ensimmäisen luunmurtuman ja kaatumisten ehkäisyä.
Käypä hoito -suosituksen avulla pyritään ehkäisemään sairastumista. Pääviestinä on ”riittävästi liikuntaa, terveellistä syömistä, tupakoinnin välttämistä”. Lääkkeelliset keinot ovat jo sairastuneiden hoitokeinoja.
Riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia
Osteoporoosin ehkäisyssä riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat tärkeitä. Osteoporoosipotilaan kalsiumin saannin tulisi olla 1 000-1 500 mg vuorokaudessa. Kalsiumia saadaan parhaiten maitovalmisteista. Tarvittaessa käytetään kalsiumlisää.
Luuston kehityksen aikana tarvitaan D-vitamiinia riittävän mineraalitiheyden saavuttamiseksi. D-vitamiini lisää luun määrää lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Se hidastaa luuntiheyden pienentymistä yhdessä kalsiumin kanssa vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla.
D-vitamiini vaikuttaa myönteisesti iäkkäiden ihmisten tasapainoon, lisää lihasvoimaa ja ehkäisee samalla kaatumisia. Se myös hidastaa lisäkilpirauhasen liikaerityksestä johtuvaa osteoporoosia.
Painon seuranta tärkeää
Osteoporoosipotilailla heikko ravitsemustila ja alipainoisuus ovat pahempi ongelma kuin ylipaino. Säännöllinen punnitus on yksinkertainen tapa seurata ravitsemustilaa. Sen tulee olla säännöllinen osa iäkkään osteoporoosipotilaan terveydentilan selvitystä.
Useimmat luunmurtumat syntyvät kaatuessa. Kaatumisen riski kasvaa, jos jalkojen lihasvoima ja liikkuvuus ovat heikkoja ja näkö ja tasapaino ovat huonontuneet.
Liikunta ehkäisee osteoporoosia tehokkaasti. Juoksuja ja hyppyjä sisältävä ns. luuliikunta vahvistaa lasten ja nuorten luustoa. Aikuisille hyviä liikuntamuotoja ovat kävely, juoksu ja kuntosaliharjoittelu, joka sopii myös ikäihmisille. Tanssi ja voimistelu vahvistavat myös tasapainoa. Osteoporoosia sairastavienkin on tärkeää liikkua ja vahvistaa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa.
Luusto on elävää kudosta
Luukudos uusiutuu koko elämän ajan. Luun määrä kasvaa 20–30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti. Sen jälkeen luun määrä pienenee. Pienentyminen kiihtyy naisilla vaihdevuosien myötä.
Osteoporoosi ei kuitenkaan ole vain naisten sairaus, vaan luun häviäminen nopeutuu elämänkaaren loppupäässä sekä miehillä että naisilla. Osteoporoosia on myös lapsilla, esimerkiksi tiettyjen lääkehoitojen seurauksena.
Lähde:
Käypä hoito -suosituksen tiedotustilaisuus 29.4. Helsingissä. Käypä hoito -suositus ja potilasversio
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014