Arvo ruualle ja sen tekijöille

– Nyt vain odo­tam­me, että kurs­si­te­tut pa­ne­vat tie­dot, tai­dot ja ide­at ja­koon omas­sa työ­yh­tei­sös­sään. Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön yli­joh­ta­ja Veli-Pek­ka Tal­ve­la on ra­hoit­ta­jan edus­ta­ja­na tyy­ty­väi­nen ruu­an ja ruu­an­te­ki­jöi­den ar­vos­tus­ta ko­hot­ta­nei­den hank­kei­den tu­lok­siin. Tä­män kal­tai­set hank­keet tuo­vat mi­nis­te­ri­ön ruo­ka­po­li­tiik­kaa esiin.

Yli­joh­ta­ja Tal­ve­la pu­hui ProTaRu- ja ResTaRu -hank­kei­den pää­tös­se­mi­naa­ris­sa tam­mi­kuus­sa Hel­sin­gis­sä. Mo­lem­mat ovat kou­lu­tus­hank­kei­ta, jois­sa op­pi­mi­sen ja voi­maan­tu­mi­sen kaut­ta et­sit­tiin oman työn ar­vos­tus­ta ja roh­keut­ta sen ke­hit­tä­mi­seen. ProTaRu:n kir­jat­tu ta­voi­te on ”Tai­ta­va ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tö jul­kis­ten ruo­ka­pal­ve­lui­den laa­tu­ket­jun elin­voi­ma” ja ResTaRu:n ”Vas­tuul­li­nen ja tai­ta­va ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tö muu­tos­a­gent­ti­na ruo­ka­hä­vik­kiä vä­hen­tä­mäs­sä ja ruo­ka­si­vis­tys­tä nos­ta­mas­sa”. Mo­lem­pien hank­kei­den joh­ta­ja­na ja kou­lut­ta­ja­na toi­mi FT Sei­ja Lin­tu­kan­gas yri­tyk­sen­sä Edutaru Oy:n kaut­ta ja yh­teis­työ­kump­pa­nei­den avus­tuk­sel­la. Hank­kei­den kou­lu­tus­se­mi­naa­rit to­teu­tet­tiin vuo­sien 2012 ja 2013 ai­ka­na.

Kohti ruokasivistystä

– Osaa­va ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tö on kan­san­ter­vey­den kivi­jal­ka. Moni kai­vaa hau­tan­sa haa­ru­kal­la, mut­ta moni on myös pe­las­tu­nut. Ruo­ka­tot­tu­muk­sil­la on mer­ki­tys­tä, muis­tut­ti pro­fes­so­ri Päi­vi Palo­joki Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­ta. Hä­nen mu­kaan­sa olem­me siir­ty­mäs­sä vai­ke­an­ma­kui­ses­ta ra­vit­se­mus­kas­va­tuk­ses­ta tu­tum­paan ruo­ka­kas­va­tuk­seen ja sitä kaut­ta koh­ti ruo­ka­si­vis­tys­tä.

Oh­jaus­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja­na Päi­vi Palo­joki nos­ti esil­le hank­kei­den ai­ka­na täs­men­ty­nei­tä kä­sit­tei­tä. Ruo­ka­si­vis­tyk­seen kuu­lu­vat ar­vot, ar­vos­tus, vas­tuul­li­set ruu­an va­lin­nat, jär­ke­vä ruu­an käyt­tö, hy­vät ta­vat ja huo­maa­vai­suus.

– Ruo­ka­pal­ve­lun am­mat­ti­lai­set te­ke­vät ruo­ka­kas­va­tus­työ­tä ja sii­hen heil­le on an­net­ta­va edel­ly­tyk­set. Ar­vos­tus an­sai­taan osaa­mi­sel­la. Sik­si ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tö tar­vit­see kou­lu­tus­ta, tie­dot­ta­mis­ta, yh­teis­työ­tä, ra­vit­se­mus- ja vies­tin­tä­tai­to­ja sekä ver­tais­kes­kus­te­lu­ja, jois­sa osaa­mis­ta ja ko­ke­mus­ta ja­e­taan.

On opittu ja toteutettu ideoita

Päi­vi Palo­joki kir­ja­si hank­kei­den saa­vu­tuk­sia. Kurs­si­te­tuil­le sel­vi­si, että op­pi­va työ­yh­tei­sö löy­tää uu­sia toi­min­ta­mal­le­ja ja pe­laa sa­maan maa­liin. Yh­tei­nen op­pi­mis­pol­ku roh­kai­si itse­oh­jau­tu­vak­si työn­te­ki­jäk­si ja muu­tok­sia tuot­ta­vaan toi­min­taan.

Sei­ja Lin­tu­kan­gas puo­les­taan ha­vait­si koulutetuissamyönteistä muu­tos­ta itse­ar­vos­tuk­ses­sa, asen­noi­tu­mi­ses­sa ja toi­min­nas­sa. Roh­keus ja osaa­mi­nen ruo­ka­kas­va­tuk­seen pa­ra­ni­vat. Ruo­ka­hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­seen löy­det­tiin konk­reet­ti­sia toi­mia. Ym­pä­ris­tön ar­vos­tus ruo­kaa ja sen te­ki­jöi­tä koh­taan ko­he­ni.

– Pelk­kä in­for­maa­tio-oh­jaus ei rii­tä. Tar­vi­taan asi­oi­den kan­san­ta­juis­ta­mis­ta ja mah­dol­li­suut­ta so­vel­taa tie­toa käy­tän­töön. Työ­yh­tei­sös­sä esi­mies­ten vai­ku­tus on avain­ase­mas­sa, hän to­te­si.

Joh­ta­ja Tui­ja Sini­salo Ky­län­kat­tauk­ses­ta, Jy­väs­ky­län si­säi­ses­tä lii­ke­lai­tok­ses­ta, lis­taa oman hen­ki­lös­tön­sä kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta seu­ran­nei­ta ide­oi­ta: Laa­jen­ne­tun kas­vat­ta­juu­den kä­sit­tees­tä pääs­tiin ide­oi­maan pedakokkiajatusta. Jy­väs­ky­läs­sä kou­lu­ruo­ka­dip­lo­mia in­nos­tui ta­voit­te­le­maan ja sai­kin seit­se­män kou­lua. Opet­ta­jil­le eh­do­tet­tiin kou­lu­ruo­kai­lu­o­pin­to­ja asen­tei­den pa­ran­ta­mi­sek­si. Kou­lu­ruo­kaa mark­ki­noi­tiin esit­teel­lä kou­lu­lais­ten van­hem­mil­le. Ruo­ka­pal­ve­lun tie­dot­tee­seen syn­tyi idea­nurk­ka, jos­sa hy­viä käy­tän­tö­jä ja kek­sin­tö­jä ja­e­taan muil­le­kin. Myös Ky­län­kat­tauk­sen oma keit­to­kir­ja nou­si ide­a­na esiin.

Mar­ket­ta Lap­pa­lai­nen vas­taa Hä­meen­kos­ken ra­vit­se­mus­pal­ve­luis­ta. Hän piti se­mi­naa­rien an­tia mie­len­kiin­toi­se­na ja kir­jal­li­sia teh­tä­viä vaa­ti­vi­na, mut­ta in­nos­ta­vi­na. Kou­lu­tuk­sen myö­tä ruo­ka­pal­ve­lu sai li­sää nä­ky­vyyt­tä. Ruo­ka­pal­ve­lus­sa pää­tet­tiin to­teut­taa toi­ve­ruo­ka­viik­ko kak­si ker­taa vuo­des­sa. Oppi­las­kun­tien kans­sa so­vit­tiin ruo­ka­jär­jes­tä­jis­tä ja muu­ten­kin yh­teis­työ li­sään­tyi kou­lu­yh­tei­sös­sä.

Hankeraportit valaisevat

ProTaRu ja ResTaRu -hank­keis­ta on jul­kais­tu lop­pu­ra­por­tit. Ne ovat va­lai­se­vaa lu­et­ta­vaa hank­keen to­teut­ta­mi­ses­ta ja tu­lok­sis­ta, mut­ta myös joh­da­tus­ta ruo­ka­kas­va­tuk­sen ja ruo­ka­si­vis­tyk­sen maa­il­maan.

Ra­por­teis­sa on mää­ri­tel­ty ja ku­vat­tu, mitä on ruo­ka­kas­va­tus, ruo­ka­si­vis­tys ja ruo­ka­kult­tuu­ri. Niis­sä on myös kiin­nos­ta­va kat­saus op­pi­mi­seen, voi­maan­tu­mi­seen ja muu­tos­a­gen­tik­si roh­kais­tu­mi­seen.

Se­mi­naa­rien ja op­pi­mis­teh­tä­vien si­säl­löt ker­to­vat kou­lu­tuk­sen moni­puo­li­suu­des­ta ja op­pi­mis­po­lun ra­ken­ta­mi­ses­ta. Hank­keen tu­lok­set on esi­tel­ty lai­naa­mal­la pal­jon kurs­si­lais­ten ko­ke­muk­sia ja mie­li­pi­tei­tä.

Kir­joit­ta­ja:

Lee­na Pac­ka­len

Lop­pu­ra­por­tit:
Restaru ja Protaru 
ovat lu­et­ta­vis­sa Laa­tu­ket­jun si­vuil­la koh­das­sa hank­keet. Pai­net­tu­ja lop­pu­ra­port­te­ja voi ti­la­ta osoit­tees­ta sei­ja.lin­tu­kan­gas(at)edutaru.fi

Ruo­ka­pal­ve­lu­ja käyt­tä­mäl­lä saa naut­tia monipuolilsista, vaih­te­le­vis­ta ate­ri­ois­ta. Kuva: Stu­dio Piquant/Ant­ti Hal­la­kor­pi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014