ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö edistää nimensä mukaisesti korkeatasoista suomalaista ruokakulttuuria. Kesäkuussa 2009 perustettu yleishyödyllinen järjestö tekee yhteistyötä muiden kulttuurialojen sekä teollisuuden, oppilaitosten ja palvelualojen kanssa Suomessa ja ulkomailla. Säätiö järjestää ruoka-alan kilpailuja ja tukee suomalaisten osallistumista gastronomian alan kansainvälisiin kilpailuihin. Vuoden Kokki ja Tarjoilija -kilpailuiden yhteydessä järjestetään Kouluruokakilpailu.
Säätiön painopistealueet ovat kouluruokailu ja villiruoka. Kouluruokailuhankkeen tavoitteena on tehdä Suomen kouluruokailu näkyväksi, jotta ruoan laatu saa huomiota ja sen arvostus paranee. Joulukuussa 2013 teemaksi täsmennettiin ”Kouluruokailu – matkalla maailman parhaaksi”.
ELO-säätiön kouluruokailuverkosto, The Finnish School Meal Network, kerää suomalaisen kouluruokailun tekijät, tukijat ja näkijät saman pöydän ääreen. Verkosto tukee ja kehittää suomalaista kouluruokailua, jakaa hyviä ideoita ja uutisia. Syksyllä 2014 kouluja innostetaan villiruokateemoilla. Syksy huipentuu itsenäisyyspäiväviikkoon, jolloin kouluruokailussa kannustetaan käyttämään suomalaisia raaka-aineita ja nostamaan esille ruokakulttuuriin liittyviä asioita.
Hankkeen puuhanaisia ovat Seija Kurunmäki ja Sini Garam. Yhtenä hankkeen asiantuntijana on professori Päivi Palojoki Helsingin yliopistosta. Maailmalle viestiä vie kansanterveyden asiantuntija professori Pekka Puska.
Kouluruokailuverkoston Facebook-sivuille (Good News on School Meals) kerätään uutisia suomalaisesta kouluruokailusta myös kansainvälisten lukijoiden käyttöön. Lisäksi julkaistaan ”Finland has a secret weapon”- videoklippejä kouluruokailua käsittelevää viestintää varten. Ne tuovat esiin kiinnostavia näkökulmia kouluruuasta.
Kirjoittaja:
Professori Päivi Palojoki,Helsingin yliopisto
Videot:
The Finnish Free School Meals (part one)
The Finnish Free School Meals (part two)
Lisätietoja: www.elo-saatio.fi
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014