– Maidontuotanto ja sen jalostus ovat elintarvikesektorimme vetureita, sanoo erikoistutkija Csaba Jansik MTT Taloustutkimuksesta. – Nautakarjatalouden osuus on 28 % maatalouden tuotoksesta ja meijeriteollisuus vastaa 22 % elintarviketeollisuuden liikevaihdosta.
Suomen suhteellinen kilpailukyky on vahvempi nurmen kuin viljantuotannossa. Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa maidontuotanto on parempi tai ainoa varteenotettava vaihtoehto tiloille. Etelä-Suomen tiloilla on paljon vaihtoehtoja, ja moni keskittyy viljanviljelyyn.
– Maidon proteiinit koostuvat kaseiinista ja heraproteiinista. Niissä on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. – Siksi maitoproteiini on hyvä lihasten ja kudosten rakennusaine.
Proteiinilla on hyvä kylläisyysvaikutus. Suomalaiset saavat yleisesti ottaen riittävästi proteiinia, mutta aamiaisella proteiinin saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Runsas proteiinin saanti aamiaisella lisää kylläisyyttä koko päivän ajan.