Maito on tärkeää

– Mai­don­tuo­tan­to ja sen ja­los­tus ovat elin­tar­vi­ke­sek­to­rim­me ve­tu­rei­ta, sa­noo eri­kois­tut­ki­ja Csaba Jansik MTT Ta­lous­tut­ki­muk­ses­ta. – Nau­ta­kar­ja­ta­lou­den osuus on 28 % maa­ta­lou­den tuo­tok­ses­ta ja mei­je­ri­te­ol­li­suus vas­taa 22 % elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­den lii­ke­vaih­dos­ta.

Suo­men suh­teel­li­nen kil­pai­lu­kyky on vah­vem­pi nur­men kuin vil­jan­tuo­tan­nos­sa. Keski-, Itä- ja Pohjois-Suo­mes­sa mai­don­tuo­tan­to on pa­rem­pi tai ai­noa var­teen­o­tet­ta­va vaih­to­ehto ti­loil­le. Ete­lä-Suo­men ti­loil­la on pal­jon vaih­to­eh­to­ja, ja moni kes­kit­tyy vil­jan­vil­je­lyyn.

Mai­don pro­te­ii­nit koos­tu­vat kaseiinista ja hera­pro­te­ii­nis­ta. Niis­sä on kaik­kia vält­tä­mät­tö­miä ami­no­hap­po­ja, sa­noo lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Rei­jo Laa­ti­kai­nen. – Sik­si mai­to­pro­te­ii­ni on hyvä li­has­ten ja ku­dos­ten ra­ken­nus­aine.

Pro­te­ii­nil­la on hyvä kyl­läi­syys­vai­ku­tus. Suo­ma­lai­set saa­vat ylei­ses­ti ot­ta­en riit­tä­väs­ti pro­te­ii­nia, mut­ta aa­mi­ai­sel­la pro­te­ii­nin saan­tiin kan­nat­taa kiin­nit­tää eri­tyis­tä huo­mi­o­ta. Run­sas pro­te­ii­nin saan­ti aa­mi­ai­sel­la li­sää kyl­läi­syyt­tä koko päi­vän ajan.

Läh­de:

Mei­dän mai­to -kut­su­ti­lai­suus Hel­sin­gis­sä 27.5.

Suo­men suh­teel­li­nen kil­pai­lu­kyky on vah­vem­pi nur­men kuin vil­jan­tuo­tan­nos­sa, Csaba Jansik muis­tut­taa. – Keski-, Itä- ja Pohjois-Suo­mes­sa mai­don­tuo­tan­to on pa­rem­pi tai ai­noa var­teen­o­tet­ta­va vaih­to­ehto ti­loil­le.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014