Maitovalmisteiden, vähärasvaisten maitovalmisteiden ja juuston kulutus näyttää ehkäisevän tyypin 2 diabetesta. Tämä selviää tuoreesta usean tutkimuksen meta-analyysistä. Myös jogurtin syömisestä oli suojaa diabetesta vastaan, kun verrattiin hyvin vähän jogurttia käyttäviä sitä enemmän käyttäviin.
Maitovalmisteiden käyttö laski tyypin 2 diabeteksen riskiä tilastollisesti merkitsevästi. Suurin hyöty nähtiin siirryttäessä vähäisestä käytöstä 300–400 gramman päivittäiseen kulutukseen. Kun maitovalmisteita katsottiin erikseen, juuston syöminen oli eduksi aina 50 gramman päivittäiseen käyttöön asti ja jogurtin hyödyt näkyivät jo 120–140 gramman päivittäisellä kulutuksella.
Maitovalmisteiden suojaaviksi tekijöiksi arvellaan niiden sisältämiä kalsiumia, D-vitamiinia, magnesiumia ja proteiinia, erityisesti heraproteiinia. Näillä kaikilla voi olla vaikutusta mm. insuliinin toimintaan.
Tutkimukseen otettiin mukaan 17 kohorttitutkimusta ympäri maailmaa.
Jogurttia diabeteksen ehkäisyyn
Tuoreessa Diabetologia-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vähärasvaiset hapatetut maitovalmisteet, erityisesti jogurtti, vähensivät diabetesriskiä. Sen sijaan muilla maitovalmisteilla ei tässä tutkimuksessa havaittu vaikutusta.
Eniten vähärasvaisia hapatettuja maitovalmisteita nauttineilla oli 24 prosenttia pienempi riski sairastua aikuistyypin diabetekseen kuin ei lainkaan näitä valmisteita käyttäneillä. Jo 4,5 viikoittaista 125 gramman annosta riitti suojaamaan sairastumiselta.
Tutkijat arvelivat, että hapatetuilla maitovalmisteilla voi olla monta mahdollista mekanismia diabetesriskin alentamiseen. Maitovalmisteissa on K2-vitamiinia, joka on liitetty alentuneeseen diabetesriskiin. Hapatetuissa maitovalmisteissa on probioottisia bekteereita, jotka voivat tuottaa K2-vitamiinia. Niillä on myös havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia mm. kolesterolitasoihin.
Enimmäkseen hapatetut maitovalmisteet olivat jogurttia, mutta myös rahkaa, rae- ja tuorejuustoa. Tutkimuksessa oli mukana 4 000 EPIC-Norfolk -tutkimukseen osallistunutta 40–79-vuotiasta aikuista. Heitä seurattiin 11 vuoden ajan.
Myös diabeteksen hoidossa
Toisessa usean tutkimuksen yhteenvedossa todettiin vähärasvaisten maitovalmisteiden nauttimisen olevan tärkeä osa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä ja hoitoa.
Siinä todettiin epidemiologisten tutkimusten pohjalta, että vähintään kolme annosta vähärasvaisia maitovalmisteita osana terveellistä ruokavaliota auttaa alentamaan diabetesriskiä.
KL
Lähteet:
Aune D ym. Dairy products and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr 2013;98:1066-83.
O’Connor LM ym. Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diary. Diabetologia 2014;57:909-17.
Galvão Cândido ym. Dairy products consumption versus type 2 diabetes prevention and treatment; a review of recent findings from human studies. Nutr Hosp. 2013;28:1384-95.
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014