Maitovalmisteista apua diabeteksen ehkäisyyn

Mai­to­val­mis­tei­den, vähä­ras­vais­ten mai­to­val­mis­tei­den ja juus­ton ku­lu­tus näyt­tää eh­käi­se­vän tyy­pin 2 di­a­be­tes­ta. Tämä sel­vi­ää tuo­rees­ta use­an tut­ki­muk­sen meta-ana­lyy­sis­tä. Myös jo­gur­tin syö­mi­ses­tä oli suo­jaa di­a­be­tes­ta vas­taan, kun ver­rat­tiin hy­vin vä­hän jo­gurt­tia käyt­tä­viä sitä enem­män käyt­tä­viin.

Mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö las­ki tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­kiä ti­las­tol­li­ses­ti mer­kit­se­väs­ti. Suu­rin hyö­ty näh­tiin siir­ryt­tä­es­sä vä­häi­ses­tä käy­tös­tä 300–400 gram­man päi­vit­täi­seen ku­lu­tuk­seen. Kun mai­to­val­mis­tei­ta kat­sot­tiin erik­seen, juus­ton syö­mi­nen oli eduk­si aina 50 gram­man päi­vit­täi­seen käyt­töön asti ja jo­gur­tin hyö­dyt nä­kyi­vät jo 120–140 gram­man päi­vit­täi­sel­lä ku­lu­tuk­sel­la.

Mai­to­val­mis­tei­den suo­jaa­vik­si te­ki­jöik­si ar­vel­laan nii­den si­säl­tä­miä kal­siu­mia, D-vi­ta­mii­nia, mag­ne­siu­mia ja pro­te­ii­nia, eri­tyi­ses­ti hera­pro­te­ii­nia. Näil­lä kai­kil­la voi olla vai­ku­tus­ta mm. in­su­lii­nin toi­min­taan.

Tut­ki­muk­seen otet­tiin mu­kaan 17 ko­hort­ti­tut­ki­mus­ta ym­pä­ri maa­il­maa.

Jogurttia diabeteksen ehkäisyyn

Tuo­rees­sa Diabetologia-leh­des­sä jul­kais­tus­sa tut­ki­muk­ses­sa vähä­ras­vai­set ha­pa­te­tut mai­to­val­mis­teet, eri­tyi­ses­ti jo­gurt­ti, vä­hen­si­vät di­a­be­tes­ris­kiä. Sen si­jaan muil­la mai­to­val­mis­teil­la ei täs­sä tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tu vai­ku­tus­ta.

Eni­ten vähä­ras­vai­sia ha­pa­tet­tu­ja mai­to­val­mis­tei­ta naut­ti­neil­la oli 24 pro­sent­tia pie­nem­pi ris­ki sai­ras­tua ai­kuis­tyy­pin di­a­be­tek­seen kuin ei lain­kaan näi­tä val­mis­tei­ta käyt­tä­neil­lä. Jo 4,5 vii­koit­tais­ta 125 gram­man an­nos­ta riit­ti suo­jaa­maan sai­ras­tu­mi­sel­ta.

Tut­ki­jat ar­ve­li­vat, että ha­pa­te­tuil­la mai­to­val­mis­teil­la voi olla mon­ta mah­dol­lis­ta me­ka­nis­mia di­a­be­tes­ris­kin alen­ta­mi­seen. Mai­to­val­mis­teis­sa on K2-vi­ta­mii­nia, joka on lii­tet­ty alen­tu­nee­seen di­a­be­tes­ris­kiin. Ha­pa­te­tuis­sa mai­to­val­mis­teis­sa on probioottisia bekteereita, jot­ka voi­vat tuot­taa K2-vi­ta­mii­nia. Niil­lä on myös ha­vait­tu ole­van myön­tei­siä vai­ku­tuk­sia mm. ko­les­te­ro­li­ta­soi­hin.

Enim­mäk­seen ha­pa­te­tut mai­to­val­mis­teet oli­vat jo­gurt­tia, mut­ta myös rah­kaa, rae- ja tuo­re­juus­toa. Tut­ki­muk­ses­sa oli mu­ka­na 4 000 EPIC-Norfolk -tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­nut­ta 40–79-vuotiasta ai­kuis­ta. Hei­tä seu­rat­tiin 11 vuo­den ajan.

Myös diabeteksen hoidossa

Toi­ses­sa use­an tut­ki­muk­sen yh­teen­ve­dos­sa to­det­tiin vähä­ras­vais­ten mai­to­val­mis­tei­den naut­ti­mi­sen ole­van tär­keä osa tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen eh­käi­syä ja hoi­toa.

Sii­nä to­det­tiin epi­de­mi­o­lo­gis­ten tut­ki­mus­ten poh­jal­ta, että vä­hin­tään kol­me an­nos­ta vähä­ras­vai­sia mai­to­val­mis­tei­ta osa­na ter­veel­lis­tä ruo­ka­va­li­o­ta aut­taa alen­ta­maan di­a­be­tes­ris­kiä.

KL

Läh­teet:

Aune D ym. Dairy products and the risk of type 2 di­a­be­tes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr 2013;98:1066-83.

O’Connor LM ym. Dietary dairy product intake and incident type 2 di­a­be­tes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diary. Diabetologia 2014;57:909-17.

Galvão Cândido ym. Dairy products consumption versus type 2 di­a­be­tes prevention and treatment; a review of recent findings from human studies. Nutr Hosp. 2013;28:1384-95.

Mai­to­val­mis­tei­ta kan­nat­taa naut­tia. Kuva: Stu­dio Piquant/Ant­ti Hal­la­kor­pi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014