Syntymäkoko vaikuttaa ruokatottumuksiin

Tuo­rees­sa väi­tös­työs­sä sel­vi­tet­tiin, vai­kut­taa­ko var­hai­nen kas­vu ai­kuis­iän ruo­ka­tot­tu­muk­siin ja ruo­ka­va­li­oon liit­ty­viin kan­san­tau­tien ris­ki­te­ki­jöi­hin. Elä­män­kaa­ri­näkö­kul­man mu­kaan ai­kuis­iän kroo­ni­set kan­san­tau­dit voi­vat saa­da al­kun­sa jo si­ki­ö­ai­ka­na. Useis­sa tut­ki­muk­sis­sa on ha­vait­tu, että pie­nel­lä syn­ty­mä­kool­la on yh­teys kor­ke­am­paan ris­kiin sai­ras­tua kan­san­tau­tei­hin, ku­ten sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tei­hin ja tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen, myö­hem­mäl­lä iäl­lä. Elin­ta­voil­la, ku­ten ruo­an­käy­töl­lä ja fyy­si­sel­lä ak­tii­vi­suu­del­la on myös mer­kit­tä­vä osa näi­den kan­san­tau­tien syn­nys­sä.

Väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­si, että suu­ri syn­ty­mä­koko oli yh­tey­des­sä run­saam­paan he­del­mien ja mar­jo­jen ku­lu­tuk­seen. Ki­lon suu­rem­pi syn­ty­mä­pai­no oli yh­tey­des­sä noin 80 gram­maa run­saam­paan he­del­mien ja mar­jo­jen ku­lu­tuk­seen. Suu­ri syn­ty­mä­koko oli yh­tey­des­sä myös run­saam­paan hii­li­hyd­raat­tien ja kui­dun saan­tiin sekä vä­häi­sem­pään ras­van saan­tiin. Tu­lok­set viit­taa­vat sii­hen, että pie­ni­ko­koi­si­na syn­ty­neil­lä voi olla epä­ter­veel­li­sem­mät ruo­ka­tot­tu­muk­set.

Pienipainoiset herkkiä suolalle                                                                                         

Tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin myös, että syn­ty­es­sään pie­ni­pai­noi­sil­la suo­lan saan­ti nos­ti ylä­pai­net­ta eli systolista ve­ren­pai­net­ta. Sen si­jaan syn­ty­es­sään pai­na­vam­mil­la suo­lan saan­ti ei vai­kut­ta­nut systoliseen ve­ren­pai­nee­seen. Suo­lan saan­nin ja ala­pai­neen eli dia­sto­li­sen ve­ren­pai­neen vä­lil­lä ei ha­vait­tu yh­teyt­tä kum­mal­la­kaan ryh­mäl­lä.

Tut­ki­muk­ses­sa pie­ni­pai­noi­suu­den ra­ja­na oli 3050 g. Syn­ty­mä­ko­koon vai­kut­taa äi­din ra­vit­se­muk­sen li­säk­si mm. pe­ri­mä, is­tu­kan toi­min­ta ja mah­dol­li­set sai­rau­det. Tu­los osoit­taa, että pie­ni­pai­noi­si­na syn­ty­neet ovat her­kem­piä suo­lan saan­nis­ta joh­tu­val­le ve­ren­pai­neen nou­sul­le, min­kä vuok­si he voi­vat eri­tyi­ses­ti hyö­tyä suo­lan saan­nin ra­joit­ta­mi­ses­ta.

Vauvan hidas kasvu on haitallista

Tut­ki­muk­ses­sa osoi­tet­tiin, että hi­das kas­vu en­sim­mäi­se­nä elin­vuo­te­na voi vai­kut­taa hai­tal­li­ses­ti eli­mis­tön ate­ri­an­jäl­kei­seen ai­neen­vaih­dun­taan ja sen ta­paan kä­si­tel­lä ra­vin­toa. Ruo­ka nos­ti ime­väis­i­äs­sä hi­taas­ti kas­va­nei­den ve­ren in­su­lii­ni­pi­toi­suut­ta ja ve­res­sä kier­tä­vien ras­vo­jen, triglyseridien, pi­toi­suut­ta voi­mak­kaam­min kuin kont­rol­li­ryh­mäl­lä. Tut­ki­mus vah­vis­taa kä­si­tys­tä sii­tä, että kas­vu en­sim­mäi­se­nä elin­vuo­te­na muok­kaa ai­kuis­iän ai­neen­vaih­dun­taa ja voi si­ten li­sä­tä ris­kiä sai­ras­tua sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tei­hin sekä tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen myö­hem­mäl­lä iäl­lä.

Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui 2 003 ih­mis­tä, jot­ka syn­tyi­vät Hel­sin­gis­sä vuo­si­na 1934–1944, ja joi­den syn­ty­mä-, neu­vo­la- ja kou­lu­tie­dot kas­vu­mit­toi­neen oli­vat saa­ta­vil­la. He osal­lis­tui­vat kes­ki­mää­rin 61-vuotiaina vuo­si­na 2001–2004 yk­si­tyis­koh­tai­siin ter­veys­tar­kas­tuk­siin, jois­sa mm. hei­dän pai­non­sa, pi­tuu­ten­sa ja ve­ren­pai­neen­sa mi­tat­tiin ja he täyt­ti­vät 128-koh­tai­sen ruo­an­käy­tön frek­vens­si­ky­se­lyn. Hei­dän jou­kos­taan 24 yli­pai­nois­ta hen­ki­löä osal­lis­tui ate­ri­a­tes­tauk­seen.

Kir­joit­ta­ja:

Mia-Ma­ria Pe­rä­lä, ETM (väit.)

Läh­de:

Mia-Ma­ria Pe­rä­län väi­tös 12.4.2014 Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­sa ”Early Growth and Adult Health: Programming of postprandial responses, food intake and salt sensitivity”. 

Mia-Ma­ria Pe­rä­län väi­tök­ses­sä sel­vi­si, että syn­ty­mä­kool­la on vai­ku­tus­ta ai­kui­suu­den ruo­ka­tot­tu­muk­siin ja sv-tau­tei­hin ja tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen sai­ras­tu­vuu­teen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014