Lisäainefosfori vaikuttaa luustoon negatiivisesti

Ra­vin­non fos­fo­ri­läh­tei­den vä­lil­lä on ero­ja imey­ty­vyy­des­sä ja vai­ku­tuk­ses­sa luus­ton mi­ne­raa­li­ai­neen­vaih­dun­taan. Lisä­aine­fos­fo­ri näyt­tää imey­ty­vän te­hok­kaim­min ja vai­kut­ta­van ai­na­kin ly­hyt­kes­toi­ses­ti luus­ton ai­neen­vaih­dun­taan ne­ga­tii­vi­ses­ti. Sik­si lisä­aine­fos­fo­ri­pi­toi­set tuot­teet voi­vat olla hai­tal­li­sem­pia fos­fo­ri­ra­joit­tei­ses­sa ruo­ka­va­li­os­sa kuin luon­tai­ses­ti fos­fo­ria si­säl­tä­vät ruu­at, osoit­taa ETM Hei­ni Kar­pin väi­tös­tut­ki­mus.

Suo­ma­lais­ten fos­fo­rin saan­ti on run­sas­ta ver­rat­tu­na ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­siin. Nai­sil­la saan­ti on kes­ki­mää­rin 1350 mg ja mie­hil­lä 1800 mg vuo­ro­kau­des­sa, kun suo­si­tus ai­kuis­vä­es­töl­le on 600 mg/vrk. Run­sas fos­fo­rin saan­ti on hai­tal­lis­ta kroo­ni­ses­ta mu­nu­ais­ten va­jaa­toi­min­nas­ta kär­si­vil­le, mut­ta vii­me­ai­kais­ten tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la se saat­taa li­sä­tä myös sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tien sekä os­te­o­po­roo­sin ris­kiä vä­es­tö­ta­sol­la.

Fos­fo­ria saa­daan useis­ta eri läh­teis­tä ku­ten mai­dos­ta, li­has­ta, vil­jas­ta, pal­ko­vil­jas­ta ja ka­nan­mu­nis­ta sekä lisä­aine­fos­faa­tis­ta.

Raejuusto sopii munuaispotilaalle

Hei­ni Kar­pin väi­tös­kir­jas­sa mää­ri­tet­tiin yh­teen­sä 21 liha- ja mei­je­ri­tuot­teen kokonais- ja liu­koi­sen fos­fo­rin pi­toi­suus. Suu­rim­mat kokonais- ja liu­koi­sen fos­fo­rin pi­toi­suu­det to­det­tiin su­la­te­juus­toil­la sekä ko­vil­la, kyp­sy­te­tyil­lä juus­toil­la, ma­ta­lim­mat puo­les­taan mai­dol­la ja rae­juus­tol­la.

Fos­fo­ri-pro­te­ii­ni­suh­teen sekä nat­rium­pi­toi­suu­den pe­rus­teel­la rae­juus­to ja lisä­ai­neet­to­mat li­hat so­vel­tu­vat mu­nu­ais­po­ti­lail­le pa­rem­min kuin su­la­te­juus­tot, ko­vat kyp­sy­te­tyt juus­tot, leik­ke­leet tai mak­ka­rat, Karp to­te­aa.

Luustolle juustoa

Väi­tös­kir­jan yh­des­sä osa­työs­sä tut­kit­tiin eri fos­fo­ri­läh­tei­den akuut­te­ja vai­ku­tuk­sia mi­ne­raa­li­ai­neen­vaih­dun­taan 15 ter­veel­lä nuo­rel­la nai­sel­la. Kont­rol­li­jak­sol­la fos­fo­rin (500 mg) ja kal­siu­min (250 mg) saan­ti oli niuk­kaa. Muil­la tut­ki­mus­jak­soil­la fos­fo­rin saan­ti oli noin 1500 mg vuo­ro­kau­des­sa, jos­ta 1000 mg saa­tiin vaih­del­len li­has­ta, vil­jas­ta, juus­tos­ta tai lisä­aine­fos­fo­ri­se­ok­ses­ta. Tut­ki­mus­ruo­ka­va­li­ot koos­tet­tiin lisä­aine­fos­fo­ri­se­os­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta ta­val­li­sis­ta elin­tar­vik­keis­ta.

See­ru­min lisä­kil­pi­rau­has­hor­mo­ni­pi­toi­suut­ta (S-PTH) nos­ti kont­rol­li­päi­vään ver­rat­tu­na ai­no­as­taan lisä­aine­fos­fo­ri­seos. Luun ai­neen­vaih­dun­nan merk­ki­ai­nei­den pe­rus­teel­la liha li­sä­si sekä luun ha­jo­a­mis­ta että sen muo­dos­tu­mis­ta. Juus­to sen si­jaan las­ki see­ru­min PTH-pi­toi­suut­ta ja vä­hen­si luun ha­jo­a­mis­ta.

Vil­ja nos­ti see­ru­min fos­faat­ti­pi­toi­suut­ta vä­hem­män kuin muut fos­fo­ri­läh­teet, mikä viit­taa sii­hen, että vil­jan fos­fo­ri on huo­nom­min imey­ty­vää kuin muis­ta läh­teis­tä pe­räi­sin ole­va fos­fo­ri.

Kar­pin mu­kaan fos­fo­ri­läh­teen vai­ku­tuk­set eli­mis­tös­sä riip­pu­vat myös sen si­säl­tä­mis­tä muis­ta ra­vin­to­ai­neis­ta; kyp­sy­te­tyn juus­ton po­si­tii­vi­nen vai­ku­tus mi­ne­raa­li­ai­neen­vaih­dun­taan joh­tuu juus­ton si­säl­tä­mäs­tä kal­siu­mis­ta.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen, Vies­tin­tä Nutrimedia

Läh­de:

Hei­ni Karp. Dietary phosphorus sources and their acute effects on mineral metabolism in healthy women. Academic dissertation. University of Hel­sin­ki. Hel­sin­ki, 2013.

Juus­toil­la on myön­tei­nen vai­ku­tus luun mi­ne­raa­li­ai­neen­vaih­dun­taan. Kuva: Stu­dio Piquant/Ant­ti Hal­la­kor­pi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014