Ruisleipä vaikuttaa myönteisesti aterianjälkeiseen sokeriaineenvaihduntaan, sillä sen syömisen jälkeen tarvitaan vähemmän insuliinia verensokerin säätelyyn kuin valkoisen vehnäleivän syömisen jälkeen. Lisäksi verensokeri pysyy paremmalla tasolla vielä kolmenkin tunnin jälkeen ruisleivän syömisestä. Sen sijaan vehnäleivän syöminen nostaa ja laskee verensokeria nopeasti.
Tuore väitöskirjatutkimus osoitti, että ruisleivän myönteisen insuliinivasteen lisäksi hapatettu täysjyvävehnäleipä laskee aterianjälkeistä verensokerivastetta verrattuna valkoiseen vehnäleipään. Tavanomaisesti hiivalla valmistetun täysjyvävehnäleivän syöminen sen sijaan aiheutti samanlaisen aterianjälkeisen verensokeri- ja insuliinivasteen kuin valkoisen vehnäleivän syöminen.
Väitöstutkimuksessa selvitettiin myös paksusuolen kautta välittyviä vaikutuksia. Ne eivät olleet yhtä merkittäviä pitkäaikaisen sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä kuin aterianjälkeiset verensokeri- ja insuliinivasteet.
Suolistovaikutukset vielä epäselviä
Täysjyväviljan ja viljakuidun vaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan ja suoliston tapahtumiin tutkittiin kahdessa eri ateriakokeessa ja kahdessa interventiossa. Niihin osallistui pääosin keski-ikäisiä terveitä sekä metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä miehiä ja naisia. Aterianjälkeisten vasteiden lisäksi selvitettiin viljakuituun sitoutuneiden fenolisten yhdisteiden imeytymistä elimistöön, suoliston mikrobikoostumusta sekä paksusuolessa viljakuidusta muodostuvien lyhytketjuisten rasvahappojen pitoisuutta verenkierrossa.
Viljakuidun fenolihapot tai niistä elimistössä muodostuvat aineenvaihduntatuotteet eivät selittäneet muutoksia sokeriaineenvaihdunnassa. Vaikka ruisleivässä on runsaasti viljakuitua, jota paksusuolen mikrobit hajottavat ja käyttävät ravinnokseen, pitkäaikainen ruisleivän syöminen ei muuttanut tutkittavien suoliston mikrobikoostumusta verrattuna valkoisen vehnäleivän syömiseen. Täysjyväviljan ja viljakuidun sijasta ruokavalion rasva oli yhteydessä suoliston mikrobikoostumukseen. Viljakuidusta muodostuvien lyhytketjuisten rasvahappojen, propionaatin ja butyraatin, pitoisuudet veressä nousivat ruista sisältävien leipien syömisen vaikutuksesta. Tarvitaan jatkotutkimuksia selvittämään, onko propionaatilla ja butyraatilla merkitystä sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä.
Ruisleipää helpommin saatavilla
Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavat syömään päivittäin vähintään kolme annosta täysjyväviljatuotteita. Aterianjälkeisen sokeriaineenvaihdunnan kannalta on parempi valita hapatettua täysjyvävehnäleipää kuin tavanomaista. Hapatettujen vehnäleipien valikoima kaupoissa on kuitenkin hyvin suppea, usein olematon. Näin ollen ruisleipä onkin suomalaiselle helppo ja käytännöllinen valinta.
Kirjoittaja:
Jenni Lappi, TtM, väit.
Lähde:
Jenni Lapin väitös ”Effects of Wholegrain Foods and Grain Fibre in Intestinal Tract in Relation to Glucose Metabolism: With an Emphasis on Wheat and Rye Bread Effects“
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014