YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO on äskettäin julkaissut uuden kirjan maidosta ja maitovalmisteista ihmisen ravitsemuksessa. Esipuheessa todetaan, että FAO julkaisi samannimisen kirjan vuonna 1959. Siksi oli tarve päivittää tieto, kuinka maito ja maitovalmisteet vaikuttavat ihmisen ravitsemukseen ja terveyteen ja kuinka maidontuotannon ja meijeriteollisuuden kehitys voivat edistää ruokaturvaa ja lievittää köyhyyttä.
FAO:n kokoamat tilastot osoittavat, että maidon ja maitovalmisteiden kulutus on kasvanut jatkuvasti monissa maissa, joissa kulutus oli aiemmin vähäistä. Maidontuotannon ja kulutuksen kasvu on ollut nopeinta Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Afrikan maissa maidon kulutus on vielä vähäistä johtuen oman maidontuotannon hitaasta kehityksestä ja perinteisen käytön vähäisyydestä.
Kirjassa kuvataan esimerkkejä onnistuneista hankkeista, joissa maidontuotannon kehityksen avulla on parannettu väestön ruokaturvaa ja ravitsemusta. Samalla on voitu vähentää maaseudun köyhyyttä, kun pienet tilat tuottavat aiempaa enemmän maitoa markkinoille. Kirjassa on mielenkiintoista tietoa myös koulumaitoa ja maidon täydentämistä koskevista ohjelmista, joita on toteutettu eri maanosissa.
Havainnollista asiaa
Kirja käsittää yhdeksän kappaletta, jotka muodostavat laajan kokonaisuuden maidontuotannon ja ravitsemuksen yhteyksien ymmärtämiseen globaalitasolla. Jokaisessa kappaleessa on kattava viiteluettelo, mikä auttaa lukijaa perehtymään tarkemmin kyseiseen aihepiiriin. Kappaleissa on ajantasaista tietoa maidon ja maitotuotteiden ravitsemuksellisesta arvosta. Niissä arvioidaan nykyistä tieteellistä tietoa muuttuvien ruokavaliotrendien valossa.
Kirjassa esitellään maidontuotannon ja -kulutuksen globaaleja trendejä ja haasteita kestävän maitoteollisuuden kehittämisessä ja elintarviketurvallisuuden varmistamisessa. Siihen on listattu myös konkreettisia vaihtoehtoja aliravitsemuksen poistamiseen. Nämä ohjeistukset on suunnattu hallituksille, kansainvälisille järjestöille ja yksityisen sektorin toimijoille. Kirjan luettavuutta parantavat lukuisat taulukot ja tietolaatikot, esimerkkinä lista EU:n hyväksymistä maitoon liittyvistä yleisistä terveysväitteistä.
Kirja on tarkoitettu alan opiskelijoille ja tutkijoille, virkamiehille, teollisuudelle ja kuluttajille. Kirja tarjoaa hyvin monipuolista ja ajankohtaista luettavaa maailman maitotaloudesta, sen kehityksestä ja ongelmista sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa. Kirja on erinomainen lähdeteos lukijoille, joita kiinnostaa maidon ravitsemuksellinen arvo, terveysvaikutukset ja merkitys maailman elintarviketaloudessa ja ruokaturvassa. Kyseessä on merkittävä maitoon liittyvän tiedon lähde, jota voidaan hyödyntää pitkälle tulevaisuuteen.
Kirjoittaja:
Prof. Hannu J. Korhonen, MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus
Lähde:
Milk and Dairy Products in Human Nutrition. FAO, 2013
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014