Tuore kirja päivittää maitotietoutta

YK:n maa­ta­lous- ja elin­tar­vi­ke­jär­jes­tö FAO on äs­ket­täin jul­kais­sut uu­den kir­jan mai­dos­ta ja mai­to­val­mis­teis­ta ih­mi­sen ra­vit­se­muk­ses­sa. Esi­pu­hees­sa to­de­taan, että FAO jul­kai­si sa­man­ni­mi­sen kir­jan vuon­na 1959. Sik­si oli tar­ve päi­vit­tää tie­to, kuin­ka mai­to ja mai­to­val­mis­teet vai­kut­ta­vat ih­mi­sen ra­vit­se­muk­seen ja ter­vey­teen ja kuin­ka mai­don­tuo­tan­non ja mei­je­ri­te­ol­li­suu­den ke­hi­tys voi­vat edis­tää ruo­ka­tur­vaa ja lie­vit­tää köy­hyyt­tä.

FAO:n ko­ko­a­mat ti­las­tot osoit­ta­vat, että mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus on kas­va­nut jat­ku­vas­ti mo­nis­sa mais­sa, jois­sa ku­lu­tus oli ai­em­min vä­häis­tä. Mai­don­tuo­tan­non ja ku­lu­tuk­sen kas­vu on ol­lut no­pein­ta Aa­si­as­sa ja Ete­lä-Ame­ri­kas­sa. Af­ri­kan mais­sa mai­don ku­lu­tus on vie­lä vä­häis­tä joh­tu­en oman mai­don­tuo­tan­non hi­taas­ta ke­hi­tyk­ses­tä ja pe­rin­tei­sen käy­tön vä­häi­syy­des­tä.

Kir­jas­sa ku­va­taan esi­merk­ke­jä on­nis­tu­neis­ta hank­keis­ta, jois­sa mai­don­tuo­tan­non ke­hi­tyk­sen avul­la on pa­ran­net­tu vä­es­tön ruo­ka­tur­vaa ja ra­vit­se­mus­ta. Sa­mal­la on voi­tu vä­hen­tää maa­seu­dun köy­hyyt­tä, kun pie­net ti­lat tuot­ta­vat ai­em­paa enem­män mai­toa mark­ki­noil­le. Kir­jas­sa on mie­len­kiin­tois­ta tie­toa myös kou­lu­mai­toa ja mai­don täy­den­tä­mis­tä kos­ke­vis­ta oh­jel­mis­ta, joi­ta on to­teu­tet­tu eri maan­o­sis­sa.

Havainnollista asiaa

Kir­ja kä­sit­tää yh­dek­sän kap­pa­let­ta, jot­ka muo­dos­ta­vat laa­jan ko­ko­nai­suu­den mai­don­tuo­tan­non ja ra­vit­se­muk­sen yh­teyk­sien ym­mär­tä­mi­seen globaalitasolla. Jo­kai­ses­sa kap­pa­lees­sa on kat­ta­va vii­te­lu­et­te­lo, mikä aut­taa lu­ki­jaa pe­reh­ty­mään tar­kem­min ky­sei­seen aihe­pii­riin. Kap­pa­leis­sa on ajan­ta­sais­ta tie­toa mai­don ja mai­to­tuot­tei­den ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ta ar­vos­ta. Niis­sä ar­vi­oi­daan ny­kyis­tä tie­teel­lis­tä tie­toa muut­tu­vien ruo­ka­va­li­o­tren­dien va­los­sa.

Kir­jas­sa esi­tel­lään mai­don­tuo­tan­non ja -ku­lu­tuk­sen glo­baa­le­ja tren­de­jä ja haas­tei­ta kes­tä­vän mai­to­te­ol­li­suu­den ke­hit­tä­mi­ses­sä ja elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suu­den var­mis­ta­mi­ses­sa. Sii­hen on lis­tat­tu myös konk­reet­ti­sia vaih­to­eh­to­ja ali­ra­vit­se­muk­sen pois­ta­mi­seen. Nämä oh­jeis­tuk­set on suun­nat­tu hal­li­tuk­sil­le, kan­sain­vä­li­sil­le jär­jes­töil­le ja yk­si­tyi­sen sek­to­rin toi­mi­joil­le. Kir­jan lu­et­ta­vuut­ta pa­ran­ta­vat lu­kui­sat tau­lu­kot ja tie­to­laa­ti­kot, esi­merk­ki­nä lis­ta EU:n hy­väk­sy­mis­tä mai­toon liit­ty­vis­tä ylei­sis­tä ter­veys­väit­teis­tä.

Kir­ja on tar­koi­tet­tu alan opis­ke­li­joil­le ja tut­ki­joil­le, vir­ka­mie­hil­le, te­ol­li­suu­del­le ja ku­lut­ta­jil­le. Kir­ja tar­jo­aa hy­vin moni­puo­lis­ta ja ajan­koh­tais­ta lu­et­ta­vaa maa­il­man mai­to­ta­lou­des­ta, sen ke­hi­tyk­ses­tä ja on­gel­mis­ta sekä ke­hit­ty­neis­sä että ke­hit­ty­vis­sä mais­sa. Kir­ja on erin­o­mai­nen läh­de­teos lu­ki­joil­le, joi­ta kiin­nos­taa mai­don ra­vit­se­muk­sel­li­nen arvo, ter­veys­vai­ku­tuk­set ja mer­ki­tys maa­il­man elin­tar­vi­ke­ta­lou­des­sa ja ruo­ka­tur­vas­sa. Ky­sees­sä on mer­kit­tä­vä mai­toon liit­ty­vän tie­don läh­de, jota voi­daan hyö­dyn­tää pit­käl­le tu­le­vai­suu­teen.

Kir­joit­ta­ja:

Prof. Han­nu J. Kor­ho­nen, MTT Maa- ja elin­tar­vi­ke­ta­lou­den tut­ki­mus­kes­kus

Läh­de:

Milk and Dairy Products in Human Nutrition. FAO, 2013 

Tämä kiin­nos­ta­va kir­ja on pdf-tie­dos­to­na ne­tis­sä

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014