Kirjoja ruokakulttuurista ja -kasvatuksesta

Ruokakulttuurin laajuus ja syvyys näkyväksi

Lau­tas­ta laa­jem­mal­ta -te­os­ta ku­vail­laan ruo­ka­kult­tuu­rin pik­ku­jät­ti­läi­sek­si, eikä tätä luon­neh­din­taa ole vai­kea alle­kir­joit­taa. Yli 900-si­vui­nen kir­ja on tar­koi­tet­tu oppi­kir­jak­si, mut­ta myös kai­kil­le ruo­as­ta ja ruo­an taus­tois­ta kiin­nos­tu­neil­le.

Teos on ja­o­tel­tu kah­dek­saan aihe­pii­riin, jois­ta jo­kai­nen kes­kit­tyy ruo­kaan ja ruo­ka­kult­tuu­riin eri­lai­ses­ta näkö­kul­mas­ta. Ruo­kaa lä­hes­ty­tään pait­si raa­ka-ai­nei­den, ke­mi­an ja fy­si­o­lo­gi­an kaut­ta myös kult­tuu­ria, eko­lo­gi­aa, etiik­kaa, his­to­ri­aa, tai­det­ta ja us­kon­toa pai­not­ta­en.

Suo­ma­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin mer­ki­tys on kir­joit­ta­jal­le, Ulla Rauramolle (MMM, FM), it­ses­tään­sel­vyys: ”Kun tun­nem­me omia ruo­ka­juu­ri­amme hie­man pak­kaus­ta sy­vem­mäl­tä, emme niin hel­pos­ti hyl­kää hie­no­ja ruo­ki­am­me ja sa­man­ai­kai­ses­ti li­pu­ta kri­tii­kit­tö­mäs­ti vie­rai­ta ter­ve­tul­leik­si”, Rauramo pai­not­taa.

HAA­GA-HELIA am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun kus­tan­ta­ma kir­ja on laa­juu­ten­sa vuok­si saa­ta­vil­la vain e-jul­kai­su­na.

Läh­de:

Ulla Rauramo: Lau­tas­ta laa­jem­mal­ta

Ruokakasvatuksen avaimia

Vuon­na 2009 käyn­nis­ty­nyt han­ke ”Las­ten ruo­ka­kas­va­tus var­hais­kas­va­tuk­ses­sa” päät­tyi vii­me vuon­na. Hank­keen tu­lok­se­na syn­ty­nyt jul­kai­su ko­ko­aa yh­teen asi­an­tun­te­mus­ta ja käy­tän­nön tie­toa las­ten ruo­ka­kas­va­tuk­ses­ta.

Hank­keen ta­voit­tee­na oli ke­hit­tää las­ten ruo­ka­kas­va­tuk­seen ra­ken­tei­ta ja käy­tän­tö­jä, jot­ka tuot­ta­vat lap­sil­le ruo­ka­iloa, ra­ken­ta­vat las­ten myön­teis­tä suh­det­ta ruo­kaan ja saa­vat lap­set kiin­nos­tu­maan ruu­as­ta. Ra­vit­se­muk­sel­li­si­na ta­voit­tei­na oli li­sä­tä las­ten kas­vis­ten, he­del­mien ja mar­jo­jen käyt­töä, moni­puo­lis­taa las­ten ruo­ka­va­li­o­ta ja tu­kea sopu­suh­tai­sen pai­non ke­hit­ty­mis­tä.

Kes­kei­se­nä me­ne­tel­mä­nä hank­kees­sa oli ais­ti­läh­töi­nen Sapere-ruo­ka­kas­va­tus­me­ne­tel­mä. Me­ne­tel­män taus­tal­la on aja­tus lap­sen luon­tai­ses­ta ute­li­ai­suu­des­ta ja kaik­kien ais­tien hyö­dyn­tä­mi­ses­tä ruo­kaan tu­tus­tu­mi­ses­sa.

Kak­si­o­sai­sen ra­por­tin en­sim­mäi­ses­sä osas­sa ku­va­taan ruo­ka­kas­va­tuk­sen ko­ko­nai­suut­ta kat­ta­vas­ti. Asi­an­tun­ti­ja­ra­port­ti on joh­don­mu­kai­ses­ti koot­tu ja help­po­lu­kui­nen teos kai­kil­le las­ten ra­vit­se­muk­ses­ta ja ruo­ka­kas­va­tuk­ses­ta kiin­nos­tu­neil­le.

Ra­por­tin toi­sen osan muo­dos­taa idea­pank­ki, jo­hon on koot­tu vink­ke­jä ja teh­tä­viä ha­vain­nol­lis­ta­vien ku­vien kera. Var­hais­kas­va­tus­alan am­mat­ti­lai­set voi­vat hel­pos­ti poi­mia idea­pan­kis­ta par­haat pa­lat käy­tän­nön työn­sä tu­ek­si.

Läh­de:

Pau­lii­na Ojan­sivu, Mari Sandell, Han­na Lagström & Arja Lyy­ti­käi­nen: Las­ten ruo­ka­kas­va­tus var­hais­kas­va­tuk­ses­sa – Ruo­ka­iloa ja ter­veyt­tä lap­sil­le.  

Kir­joit­ta­ja:

Sai­la Paa­vo­la, ETM

Lau­tas­ta laa­jem­mal­ta -teos on jul­kais­tu e-kir­ja­na

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014