Ruokakulttuurin laajuus ja syvyys näkyväksi
Lautasta laajemmalta -teosta kuvaillaan ruokakulttuurin pikkujättiläiseksi, eikä tätä luonnehdintaa ole vaikea allekirjoittaa. Yli 900-sivuinen kirja on tarkoitettu oppikirjaksi, mutta myös kaikille ruoasta ja ruoan taustoista kiinnostuneille.
Teos on jaoteltu kahdeksaan aihepiiriin, joista jokainen keskittyy ruokaan ja ruokakulttuuriin erilaisesta näkökulmasta. Ruokaa lähestytään paitsi raaka-aineiden, kemian ja fysiologian kautta myös kulttuuria, ekologiaa, etiikkaa, historiaa, taidetta ja uskontoa painottaen.
Suomalaisen ruokakulttuurin merkitys on kirjoittajalle, Ulla Rauramolle (MMM, FM), itsestäänselvyys: ”Kun tunnemme omia ruokajuuriamme hieman pakkausta syvemmältä, emme niin helposti hylkää hienoja ruokiamme ja samanaikaisesti liputa kritiikittömästi vieraita tervetulleiksi”, Rauramo painottaa.
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun kustantama kirja on laajuutensa vuoksi saatavilla vain e-julkaisuna.
Lähde:
Ulla Rauramo: Lautasta laajemmalta
Ruokakasvatuksen avaimia
Vuonna 2009 käynnistynyt hanke ”Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa” päättyi viime vuonna. Hankkeen tuloksena syntynyt julkaisu kokoaa yhteen asiantuntemusta ja käytännön tietoa lasten ruokakasvatuksesta.
Hankkeen tavoitteena oli kehittää lasten ruokakasvatukseen rakenteita ja käytäntöjä, jotka tuottavat lapsille ruokailoa, rakentavat lasten myönteistä suhdetta ruokaan ja saavat lapset kiinnostumaan ruuasta. Ravitsemuksellisina tavoitteina oli lisätä lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä, monipuolistaa lasten ruokavaliota ja tukea sopusuhtaisen painon kehittymistä.
Keskeisenä menetelmänä hankkeessa oli aistilähtöinen Sapere-ruokakasvatusmenetelmä. Menetelmän taustalla on ajatus lapsen luontaisesta uteliaisuudesta ja kaikkien aistien hyödyntämisestä ruokaan tutustumisessa.
Kaksiosaisen raportin ensimmäisessä osassa kuvataan ruokakasvatuksen kokonaisuutta kattavasti. Asiantuntijaraportti on johdonmukaisesti koottu ja helppolukuinen teos kaikille lasten ravitsemuksesta ja ruokakasvatuksesta kiinnostuneille.
Raportin toisen osan muodostaa ideapankki, johon on koottu vinkkejä ja tehtäviä havainnollistavien kuvien kera. Varhaiskasvatusalan ammattilaiset voivat helposti poimia ideapankista parhaat palat käytännön työnsä tueksi.
Lähde:
Pauliina Ojansivu, Mari Sandell, Hanna Lagström & Arja Lyytikäinen: Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa – Ruokailoa ja terveyttä lapsille.
Kirjoittaja:
Saila Paavola, ETM
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014