Ravintotase kertoo elintarvikkeiden kulutuksesta

Suo­mes­sa syö­tiin ja juo­tiin vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 175 lit­raa nes­te­mäi­siä mai­to­tuot­tei­ta, 23 ki­loa juus­toa, 80 ki­loa vil­jaa, 77 ki­loa li­haa, 61 ki­loa vi­han­nek­sia ja 58 ki­loa he­del­miä.

Tie­dot il­me­ne­vät Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus Tiken ra­vin­to­ta­seen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Rasvattoman maidon kulutus kasvoi

Mai­toa juo­tiin kes­ki­mää­rin lä­hes 130 lit­raa hen­keä koh­ti, lä­hes sa­man ver­ran kuin vuot­ta ai­em­min. Mai­dos­ta noin puo­let oli ke­vyt­mai­toa, 40 pro­sent­tia ras­va­ton­ta ja 10 pro­sent­tia täys­mai­toa.

Ras­vat­to­man mai­don ku­lu­tus kas­voi pro­sen­tin vuo­des­ta 2012 muu­ta­man vuo­den las­ku­suun­nan jäl­keen. Ke­vyt­mai­don ku­lu­tus sen si­jaan pie­ne­ni puo­li­tois­ta pro­sent­tia. Täys­mai­don ku­lu­tus kas­voi va­jaal­la kol­mel­la pro­sen­til­la, kun kas­vu edel­li­se­nä vuon­na oli kym­me­nen pro­sent­tia.

Pii­män ku­lu­tus pie­ne­ni va­jaan vii­si pro­sent­tia, jo­gur­tin ja vii­lin va­jaat kol­me pro­sent­tia. Ker­man ku­lu­tus oli sa­mal­la ta­sol­la kuin vuon­na 2012. Kai­ken kaik­ki­aan nes­te­mäis­ten mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vä­he­ni va­jaan pro­sen­tin edel­lis­vuo­teen ver­rat­tu­na.

Rahka ja raejuusto maistuvat

Juus­ton ku­lu­tus kas­voi kuu­si pro­sent­tia rei­luun 23 ki­loon hen­keä koh­ti. Juus­ton ku­lu­tus on kas­va­nut pit­kään. Täs­tä kas­vus­ta iso osa joh­tuu rah­kan ja rae­juus­ton ku­lu­tuk­sen kas­vus­ta. Nämä mo­lem­mat las­ke­taan mu­kaan juus­ton ku­lu­tus­lu­kuun.

Voin ku­lu­tus kas­voi edel­leen hie­man. Sitä syö­tiin vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 4,4 ki­loa hen­keä koh­ti. Ras­va­se­os­ten ja mar­ga­rii­nien ku­lu­tus­tie­to­ja ei ole saa­ta­vil­la.

Ruis, kaura ja ohra nosteessa

Vil­jaa ku­lu­tet­tiin noin 80 ki­loa vii­me vuon­na hen­keä koh­ti. Koko­nais­ku­lu­tus vä­he­ni pro­sen­til­la.

Veh­nän ku­lu­tus pie­ne­ni va­jaan ki­lon muu­ta­man vuo­den ta­kai­sel­le ta­sol­le 46 ki­loon. Oh­ran ku­lu­tus sen si­jaan kas­voi va­jaan ki­lon ver­ran 2,4 ki­loon. Myös ru­kiin ja kau­ran ku­lu­tus kas­voi hie­man. Ruis­ta ku­lui 15,7 ja kau­raa 5,6 ki­loa. Rii­sin ku­lu­tus py­syi en­nal­laan 5,3 ki­los­sa.

Siipikarjanlihan suosio kasvoi

Li­haa syö­tiin vii­me vuon­na noin 77 ki­loa hen­keä koh­ti, kun mu­kaan las­ke­taan riis­ta ja syö­tä­vät eli­met. Vä­hen­nys­tä edel­li­seen vuo­teen oli 0,4 ki­loa. Li­han ku­lu­tus on ra­vin­to­ta­sees­sa il­moi­tet­tu luul­li­se­na eli ruho­li­ha­na.

Sii­pi­kar­jan­li­han ku­lu­tus jat­koi kas­vu­aan puo­lel­la ki­lol­la hen­keä koh­ti. Sitä syö­tiin kes­ki­mää­rin 19,5 ki­loa. Sekä nau­dan- että sian­li­han ku­lu­tus pie­ne­ni puo­li ki­loa. Sian­li­haa syö­tiin 35,6 ki­loa, nau­dan­li­haa vuon­na 18,4 ki­loa, lam­paan- ja he­vo­sen­li­haa 0,6 ki­loa kum­paa­kin ja po­ron­li­haa puo­li ki­loa.

Ka­nan­mu­nien ku­lu­tus ei juu­ri muut­tu­nut edel­lis­vuo­ti­ses­ta. Nii­tä syö­tiin kes­ki­mää­rin 10,7 ki­loa.

Tuoreita vihanneksia entistä enemmän

Tuo­rei­den vi­han­nes­ten ku­lu­tus oli vii­me vuon­na lä­hes 61 ki­loa. Edel­lis­vuo­teen kas­vua oli 3,5 ki­loa hen­keä koh­ti.

Tuo­rei­ta he­del­miä syö­tiin kes­ki­mää­rin rei­lu 51 ki­loa hen­keä koh­ti. Täs­tä sit­ruk­sia oli 13 ki­loa. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä nau­tit­tiin yh­teen­sä va­jaa 7 ki­loa.

Tilasto kertoo muutoksista

Ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta. Ra­vin­to­ta­see­seen kuu­luu yh­teen­sä 12 eri elin­tar­vi­ke­ryh­mää.

Ta­sees­sa las­ke­taan koti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Ko­ti­mai­nen käyt­tö ja­kau­tuu edel­leen eläin­re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si ja ruo­ka­käyt­töön. Ruo­ka­käy­tön pe­rus­teella las­ke­taan elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­lu­vut hen­keä koh­ti vuo­des­sa.

Tiet­ty­jen tuot­tei­den, ku­ten vi­han­nes­ten, ku­lu­tus­lu­vut ovat täl­lä ti­las­toin­ti­me­ne­tel­mäl­lä vain suun­taa an­ta­via. Ne ku­vaa­vat enem­män­kin ku­lu­tuk­seen tar­jol­la ol­lut­ta mää­rää kuin to­teu­tu­nut­ta ku­lu­tus­ta, kos­ka mm. va­ras­to­tap­pi­oi­den ja muun hä­vi­kin mää­rää ei ole saa­ta­vis­sa ja ne si­säl­ty­vät täl­löin ku­lu­tus­mää­riin.

KL

Läh­de:
Tike, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus, Ra­vin­to­tase 2013 (en­nak­ko)
Ra­vin­to­tase 2013 (en­nak­ko)

Tau­luk­ko 1. Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus g/hlö/vrk
Läh­de: Tike, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus, Ra­vin­to­tase 2013 (en­nak­ko)
Klik­kaa tau­luk­ko suu­rem­mak­si

* v. 2012 Tau­luk­ko 2. Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuon­na 2013, en­nak­ko.
Läh­de: Tike, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus, Ra­vin­to­tase 2013 (en­nak­ko)
Klik­kaa tau­luk­ko suu­rem­mak­si

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2014Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set23.6.2014