Ruokaperinteet elävät ja pitävät pintansa. Oman ruoan tuotanto leimaa kansallisia ruokakulttuureja niin pohjoisessa, etelässä, idässä kuin lännessäkin. Oma maa on mansikka. Suomalainen luottaa ja haluaa suomalaisista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Raaka-aineemme ja niistä tehdyt tuotteet ovat turvallisia, maukkaita ja innovatiivisia.
Ruisleipää, kermajuustoa ja marjoja! Näin vastasi yli 20 vuotta Ranskassa asunut suomalainen nainen, kun kysyin mitä hän kaipaa Suomesta. Laktoositonta maitojuomaa saa kuulemma etsiä Pariisista lähes suurennuslasin kanssa.
Ruoka ja ravitsemus ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä asioita ja on tärkeää, että me suomalaiset olemme aktiivisesti niihin vaikuttamassa. Tässä lehdessä kerromme sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Sirpa Sarlio-Lähteenkorvan työstä. Hän on esimerkillisesti edustanut Suomea ruokaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa niin pohjoismaisessa yhteistyössä, komission toiminnassa kuin Maailman terveysjärjestön WHO:ssä.
Lehdestä voit lukea myös, miten ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vie monipuolisesti kouluruokailun viestiä Suomessa ja maailmalla.
Yhteiseen hiileen puhaltamista, tiedon jakamista ja toisten auttamista tarvitaan. Ravitsemusvaikuttajien eturintamaan, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeriksi on valittu positiivinen yhteistyön taitaja MMM, laillistettu ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen. Hän aloittaa työnsä 1.9. Onnittelemme ja toivotamme merkittävälle työlle menestystä.
Tiedätkö, mikä on FT Sirpa Sarlio-Lähteenkorvan ”mansikkapaikka”? Se selviää tästä lehdestä.
Iloa ja valoa loppukesään ja syksyyn!
Tiina Soisalo
Ravitsemuskatsaus 1-2014Ravitsemussuositukset23.6.2014