Vahvasti päätöksentekijöiden tukena

Lää­ke­tie­teen ja ki­rur­gi­an toh­to­ri Ju­ha­ni Es­ko­la ni­mi­tet­tiin vuo­den alus­sa pää­joh­ta­jak­si tut­tuun ta­loon. Hän oli Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) yli­joh­ta­ja ja vas­ta­si ter­vey­den suo­je­lun toi­mi­a­las­ta, jo­hon kuu­lu­vat muun mu­as­sa tar­tun­ta­tau­tien tor­jun­ta sekä ro­ko­tus­oh­jel­ma.

– Talo oli toki tut­tu, mut­ta uut­ta on se, mi­ten pal­jon pää­joh­ta­jan vir­kaan liit­tyy asi­oi­den hoi­toa ta­lon ulko­puo­lel­la. THL:n si­dos­ryh­mät ja val­ti­on hal­lin­to odot­ta­vat lai­tok­sel­ta vah­vaa asi­an­tun­ti­ja­tie­toa pää­tök­sen­teon tu­ek­si.

Pää­joh­ta­ja Es­ko­la us­koo tut­ki­mus­tie­don tar­peen vain li­sään­ty­vän, kun yh­teis­kun­ta moni­mut­kais­tuu ja muu­tok­set seu­raa­vat toi­si­aan kii­vaas­sa tah­dis­sa.

– Asi­an­tun­ti­juut­ta THL:ssä on, mut­ta mei­tä on ar­vos­tel­tu sitä, ett­emme aina ole osan­neet tuo­da tie­toa kyl­lin sel­ke­äs­ti ja nä­ky­väs­ti esiin.

Uudistus paketoi säästöt ja toiveet

Pää­joh­ta­ja Es­ko­la sai joh­det­ta­vak­seen THL:n or­ga­ni­saa­ti­o­uu­dis­tuk­sen. Sii­nä pa­ke­toi­daan yh­teen toi­saal­ta li­sään­ty­vät odo­tuk­set tie­don avaa­mi­ses­sa ja päät­tä­jien avus­ta­mi­ses­sa ja toi­saal­ta mit­ta­vat mää­rä­raha­leik­kauk­set. Uu­dis­tuk­sen ja toi­min­nan te­hos­ta­mi­sen suu­ret lin­jat ovat sel­vil­lä, mut­ta kaik­kia yk­si­tyis­koh­tia ei voi­da jul­kis­taa en­nen kuin YT-neu­vot­te­lut hen­ki­lös­tön kans­sa saa­daan pää­tök­seen. Su­pis­ta­mis­tar­ve on 130 hen­ki­löä.

Ylim­mäs­sä joh­dos­sa siir­ry­tään nel­jäs­tä yli­joh­ta­jas­ta yh­teen. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin eri osa-alu­ei­ta hoi­taa kuu­si osas­toa. Nii­den li­säk­si on kak­si osas­toa, joil­la on koko lai­tok­sen läpi ulot­tu­via vas­tui­ta. Toi­nen vas­taa lai­tok­ses­sa tuo­te­tun tie­don te­hok­kaas­ta hyö­dyn­tä­mi­ses­tä ja toi­nen hal­lin­non su­ju­mi­ses­ta.

– Tut­ki­muk­sen ku­rit­ta­mi­nen mää­rä­ra­ho­ja leik­kaa­mal­la ja tut­ki­joi­den aja­mi­nen tyh­jän pääl­le on su­rul­lis­ta ja ras­kas­ta, pää­joh­ta­ja Es­ko­la to­te­aa.

Hän on kui­ten­kin luot­ta­vai­nen THL:n tu­le­vai­suu­den suh­teen. Mää­rä­ra­ho­jen leik­kaus pa­kot­taa miet­ti­mään tar­kas­ti, mi­hin re­surs­se­ja käy­te­tään. Tu­le­vai­suu­den kan­nal­ta on en­tis­tä tär­ke­äm­pää teh­dä juu­ri sitä, mitä or­ga­ni­saa­ti­ol­ta oi­ke­as­ti odo­te­taan.

Pää­joh­ta­ja Es­ko­la on va­kuut­tu­nut, että THL:llä on pal­jon an­net­ta­vaa yh­teis­kun­nal­le. On vain löy­det­tä­vä oi­ke­at ka­na­vat ja yh­tei­nen kie­li tie­don tar­vit­si­joi­den kans­sa. Hän ot­taa mie­lel­lään vas­taa eh­do­tuk­sia ja toi­vei­ta sii­tä, mi­ten tut­ki­mus­tie­toa ha­lu­taan käyt­töön. Mut­ta sa­mal­la hän toi­voo ym­mär­rys­tä ja kär­si­väl­li­syyt­tä.

– Teem­me par­haam­me käy­tet­tä­vis­sä ole­vil­la voi­ma­va­roil­le ja uu­dis­tum­me odo­tus­ten ja ym­pä­ris­tön muut­tu­es­sa.

Ravitsemuksen asemaa ei uhata

Pää­joh­ta­ja Es­ko­la lu­paa, että ra­vit­se­mus on edel­leen tär­ke­äs­sä ase­mas­sa THL:n toi­min­nas­sa eikä sii­hen koh­dis­tu sääs­tö­tal­kois­sa­kaan eri­tyis­tä uh­kaa. Jos­tain var­maan jou­du­taan luo­pu­maan, mut­ta kyl­lä ih­mi­sen ter­veel­li­sen ra­vit­se­muk­sen osaa­mi­nen ja sii­hen vai­kut­ta­mi­nen ovat edel­leen THL:n ydin­a­si­oi­ta.

– Tie­don ja osaa­mi­sen mark­ki­noin­tia on vie­lä va­raa te­hos­taa.

THL on vuo­si­kym­me­nien ajan tuot­ta­nut ar­vo­kas­ta tie­toa ai­kuis­vä­es­tön ter­veys­käyt­täy­ty­mi­ses­tä ja ruo­kai­lu­tot­tu­muk­sis­ta. Mut­ta sa­man­lais­ta tie­toa ei ole jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti ke­rät­ty ikä­ih­mi­sis­tä eikä lap­sis­ta. Pää­joh­ta­ja Es­ko­la myön­tää, että näi­tä vä­es­tö­ryh­miä on seu­rat­tu huo­nos­ti. Kou­lu­lai­sis­ta sen­tään tie­de­tään jo­tain.

– Puu­te on tie­dos­tet­tu ja sen kor­jaa­mi­sek­si tie­don­ke­rui­ta yh­dis­tel­lään ja te­hos­te­taan niin, että re­surs­sit riit­tä­vät myös las­ten ja van­hus­ten seu­ran­taan.

Vii­me vuon­na voi­maan tul­lut nk. van­hus­pal­ve­lu­laki vaa­tii kun­tia huo­leh­ti­maan sii­tä, että van­hus­ten pal­ve­luil­la on käy­tet­tä­vis­sään ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­te­mus­ta kun­nas­sa. Vas­tuu on sel­ke­äs­ti kun­nil­la. Sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­riö on pyy­tä­nyt THL:ltä ar­vi­o­ta lain vel­voit­teen to­teu­tuk­ses­ta. Se val­mis­tuu tä­män syk­syn ai­ka­na.

THL liputtaa joukkoruokailun puolesta

– Iso jouk­ko ih­mi­siä saa jouk­ko­ruo­kai­lun an­si­os­ta moni­puo­li­sen ate­ri­an päi­vit­täin. Sen li­säk­si jouk­ko­ruo­kai­lu opet­taa ter­veel­lis­tä ra­vit­se­mus­ta ja an­taa sii­tä käy­tän­nön esi­mer­kin. Jouk­ko­ruo­kai­lu on myös kei­no epätasa-ar­von pois­ta­mi­seen. Aja­tel­laan vaik­ka kou­lu­ruo­kai­lua. Se an­taa kai­kil­le kou­lu­lai­sil­le tasa­ver­tai­sen mah­dol­li­suu­den kun­nol­li­seen ate­ri­aan päi­vit­täin.

Pää­joh­ta­ja Es­ko­la nä­kee jouk­ko­ruo­kai­lun myös kei­no­na pa­ran­taa ikä­ih­mis­ten ra­vit­se­mus­puut­tei­ta. Hä­nes­tä van­hus­ten pal­ve­lu­ta­lot te­ke­vät to­del­la ar­vo­kas­ta työ­tä tar­jo­a­mal­la mah­dol­li­suu­den edul­li­seen ruo­kai­luun, vaikk­ei sitä niil­tä voi­da vel­voit­taa­kaan.

Maailmanlaajuista yhteistyötä

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin tut­ki­mi­nen ja edis­tä­mi­nen on kan­sain­vä­lis­tä ja maa­il­man­laa­juis­ta. THL:n pii­ris­sä teh­dään tut­ki­mus­yh­teis­työ­tä sekä EU:n si­säl­lä että Yh­dys­val­to­jen kans­sa.

– Nap­pu­la­lii­gaan jää, jos yrit­tää yk­sin tut­ki­mus­ta teh­dä nyky­maa­il­mas­sa, Ju­ha­ni Es­ko­la to­te­aa.

Maa­il­man­laa­juis­ten ter­veys­huo­lien kär­jes­sä on täl­lä het­kel­lä Ebo­la-vi­rus. Tu­ber­ku­loo­si, HI-vi­rus ja ma­la­ria ovat edel­leen voit­ta­mat­ta. Ja sa­maan ai­kaan ke­hit­ty­vien mai­den län­si­mais­tu­mi­nen tuo mu­ka­naan lii­ka­pa­non ja se seu­rauk­se­na sa­mat kan­san­sai­rau­det kuin meil­lä­kin; ve­ren­pai­neen ja sy­dän­on­gel­mat.

Edis­tys­tä­kin on näh­tä­vis­sä. Ro­ko­te­ke­hit­te­ly me­nee eteen­päin ja on en­tis­tä pa­rem­min hal­lit­ta­vis­sa. Äs­ket­täin ko­koon­tu­nut tu­pak­ka­kon­ven­tio to­te­si, että tu­pa­koin­nin ra­joit­ta­mi­nen on eden­nyt.

Pää­joh­ta­ja Es­ko­la muis­tut­taa, että kai­kil­la pää­tök­sil­lä saat­taa olla ter­veys­vai­ku­tuk­sia. Tu­pa­koin­nin ra­joit­ta­mi­ses­sa on teh­ty va­lis­tus­työ­tä, mut­ta te­ho­kas vai­ku­tus on ol­lut myös kaup­pa­po­li­tii­kal­la.

– Kaup­pa­po­li­tiik­kaa ei ehkä ensi kä­des­sä osa­ta liit­tää ter­veys­vai­kut­ta­jan työ­kalu­pak­kiin.

Panoksia perusterveydenhoitoon

Kan­sal­li­ses­ta SOTE-hank­kees­ta pää­joh­ta­ja Es­ko­la toi­voo lo­pul­ta avain­ta pe­rus­ter­vey­den­hoi­toon ja sai­rauk­sien en­nal­ta­eh­käi­syyn. Niis­tä on pu­hut­tu vuo­si­kym­me­niä, mut­ta aina vain re­surs­sit ku­lu­vat sai­raan­hoi­toon.

– Sai­raan­hoi­to on niin pal­jon näyt­tä­väm­pää kuin ter­vey­den­hoi­to. Pal­jon suu­rem­pi huu­to nou­see sii­tä, että tar­vi­taan pal­lo­laa­jen­nus kuin että tar­vit­tai­siin tu­kea pai­non­hal­lin­taan ja elin­ta­po­jen re­mont­tiin.

Kir­joit­ta­ja: Lee­na Pac­ka­len

Sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön mu­kaan pää­joh­ta­jan teh­tä­väs­sä on kes­keis­tä lähi­vuo­si­na kyky muu­tos­joh­ta­juu­teen mit­ta­vien mää­rä­raha­leik­kaus­ten vuok­si. Kuva: THL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014