Joukkoruokailussa tarvitaan vankkaa osaamista
Joukkoruokailulla on huomattava vaikutus väestön terveyteen, sillä 1,3 miljoonaa suomalaista nauttii päivittäin ruokapalvelujen valmistamia aterioita. Ammattikeittiöissä valmistetaan lähes 890 miljoonaa ruoka-annosta vuodessa, joista 47 % on julkisen sektorin tuottamia. Tulevaisuuden haaste on löytää keinot yhdistää terveellisyys ja ekologisuus samalle lautaselle. Ravitsemussuositusten roolia ruokapalvelussa pohdittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seminaarissa lokakuussa.
Ylitarkastaja Petri Koskela (MMM) totesi, että ammattikeittiöt ovat avainasemassa ravitsemustiedon soveltamisessa käytäntöön. Niissä tarvitaan vankkaa osaamista ja vastuullisuutta, jotta ruoka olisi myös turvallista ja turha ympäristökuormitus vähenisi.
Ruokavalinnoilla voi vaikuttaa oman ja läheisten terveyden lisäksi monin tavoin myös ympäristön hyvinvointiin, esimerkiksi työllisyyteen, tuotantotapoihin, ostopaikan valikoimiin, ympäristökuormaan sekä paikalliseen hyvinvointiin.
Opastusta kestäviin arjen valintoihin on koottu verkkosivustolle Tiedä mitä syöt (www.ruokatieto.fi/pikaopas). Siellä on vastauksia mm. siihen, miksi laadusta kannattaa maksaa, miten ruoka luo työtä ja hyvinvointia, miten ruoassa voi säästää ja miten elintarvikkeista saa tietoa.
Globaalin ruoantuotannon ristiriita
Neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström (MMM) valaisi ruokajärjestelmää koko maailman näkökulmasta. Globaalissa ruokajärjestelmässä vallitsee räikeä ristiriita: Vaikka ruoka on ihmisen perusoikeus, samaan aikaan 870 miljoonan nälkäisen kanssa maailmassa on 1,4 miljardia ylipainoista. Lisäksi teollisuusmaissa noin kolmannes ruoasta heitetään pois. Sekä ali- että yliravitsemus tulevat kansantalouksille erittäin kalliiksi.
Maapallon peltoala riittäisi koko väestön ruokkimiseen, mutta siitä noin neljännes on laitumena tai rehuntuotannossa eli käytetään lihan tuottamiseen. Lihan kulutuksen vähentäminen on ratkaisevaa ruoan riittävyyden kannalta.
Tapio-Biströmin mukaan terve ruokajärjestelmä on sitkeä ja joustava, jolloin se kestää myös mittavat säätilojen vaihtelut. Sen tulee olla myös tasa-arvoinen ja kestävä siten, että maasta, vedestä ja luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta. Ruoantuotannon perustan tulisi olla omassa maassa.
Malliasiakirja kilpailutuksen tueksi
Ravitsemusasiantuntija Laura Toivola (Sydänliitto) nosti esiin ruokapalvelujen hankintavaiheen ja kilpailutuksen tärkeyden. Siinä tulee huomioida hinnan lisäksi myös ruoan laatu.
Kilpailutuksen avuksi on laadittu Malliasiakirja ravitsemuslaadun huomioimiseksi ruokapalveluiden kilpailutuksessa (www.sydanliitto.fi). Se sisältää mm. aterioiden monipuolisuutta ja esiintymistiheyttä ja eri aterianosia koskevat laatukriteerit sekä vaatimuksen suositusten mukaisten aterioiden merkitsemisestä. Ateriapalvelun tarjoajan tulee todentaa aterioiden ravitsemuslaatu ja sitä pitää myös seurata sopimiskaudella säännöllisesti asiakaspalautteen, omavalvonnan ja tarkastuskäyntien avulla.
Ateriapalveluja kehitetään
Ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä toimii Saimaan tukipalvelut Oy:ssä, jossa valmistetaan päivittäin noin 15 000 ruoka-annosta. Ravitsemussuosituksia on viety käytäntöön mm. lisäämällä pakokasvien käyttöä ja tarjoamalla entistä useammin kalaa ja kanaa naudanlihan sijaan. Ruokien suolapitoisuutta seurataan suolamittarin avulla. Ongelmaksi koetaan, että suolakriteerit täyttävien leipien valikoima on edelleen niukka. Särmälän mukaan jodioidun suolan käyttöön ei ole todellisia esteitä. Sen sijaan ruokien hankinta ja kilpailutus ovat todella vaikeita, koska niitä säätelevät monet lait ja hinnan lisäksi huomioon on otettava lukuisia muita seikkoja.
Ruokapalvelujohtaja Elli Åback edustaa Seinäjoen kaupunkia, jonka ruokapalvelut valmistavat päivittäin runsaat 11 000 ateriaa. Ruokatarjontaa on kehitetty esimerkiksi yhtenäistämällä valmistuskeittiöiden ruokalistat vastaamaan suosituksia. Myös henkilöstön koulutusta on lisätty ja ravinnonsaannin laskentaohjelmaa on hyödynnetty aikaisempaa enemmän. Lähiajan tavoitteisiin kuuluu saada sydänmerkki päiväkotien ja koulujen aterioille.
Älykäs linjasto, pienemmät annokset
– Älykäs lounaslinjasto kertoo ruoka-annoksen painon, energiamäärän, sekä rasvojen, proteiinien, hiilihydraattien ja kuidun määrän. Näin valotti yliopettaja Riitta Tuikkanen (Mikkelin ammattikorkeakoulu) sitä, miten teknologiaa on hyödynnetty ateriapalveluissa. Linjastoa on kehitetty ravitsemus- ja ruokapalvelualojen sekä informaatioteknologian asiantuntijoiden yhteistyönä viiden vuoden ajan.
Linjaston käyttäjätutkimus osoitti, että pilottiryhmän ruokailutottumukset paranivat parissa viikossa. Annoskoot pienenivät, mutta salaatteja syötiin enemmän. Moni oli saanut energiaa liikaa sen vuoksi, että oli arvioinut ruokien painon alakanttiin.
Ravitsemussuositukset koulutuksen osana
Uusissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa annetaan selkeät ja tavallisia suosituksia tiukemmat rajat ruokapalvelujen suunnitteluun. Sekä tuleville ruoanvalmistajille että heidän esimiehilleen pitää opettaa ravitsemussuositukset ja niiden varmistamiseksi tehtävät ravintosisältölaskennat. Koulutusjärjestelmästä ja sen ohjaamisesta kertoi yliopettaja Enni Mertanen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu).
Kuluttajien näkemykset tutkaimessa
Erikoistukija Mari Niva (Kuluttajatutkimuskeskus) kertoi, että tuoreen Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan Ruotsissa suhtaudutaan myönteisimmin kestävään syömiseen Suomen jäädessä kakkossijalle.
Suomalaisista joka viides kertoi syövänsä lihaa korkeintaan kerran viikossa tai vain pieniä määriä kerrallaan. Joka neljäs ilmaisi olevansa valmis korvaamaan lihaa pavuilla ja linsseillä. Lihan kulutuksen vähentämistä perusteltiin halulla parantaa eläinten hyvinvointia sekä ympäristöseikoilla. Runsas puolet (61 %) vastaajista eli ollut kuitenkaan valmis rajoittamaan lihan kulutusta. Naiset suhtautuvat kestävään syömiseen myönteisemmin kuin miehet ja iäkkäät myönteisemmin kuin nuoret.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT, johtava tutkija Paula Hakala, Kelan tutkimusosasto
Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämässä seminaarissa ”Uudet ravitsemussuositukset käyttöön ruokapalveluissa” pidetyt esitelmät 13.10.2014 Helsingissä.
Tarjolla uutta tietoa
MTT julkaisi marraskuussa 2014 uuden verkkopalvelun www.vastuuverkko.fi. Sen tavoitteena on edistää ihmisten, luonnon ja tuotantoeläinten hyvinvointia sekä kestävää taloutta. Sivuilla on ajankohtaista aiheeseen liittyvää tietoa. Siellä voi myös osallistua keskusteluun sekä ilmaista halunsa osallistua kuluttajatutkimuksiin.

Kotimainen omena – terveellisyyttä, turvallisuutta, ekologisuutta… Kuva: KL