Jodinpuutoksesta uusi ongelma?
Jodista ei ole ollut puutetta Suomessa pitkään aikaan, sillä 1950-luvulla jodia alettiin lisätä ruokasuolaan. Silloin päästiin eroon struumasta, joka oli kansansairaus vielä vuosisadan alkupuolella. Viime vuosina Euroopan ravitsemustutkijat ovat huolestuneet jodin saannin vähenemisestä. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii parhaillaan väestön jodin saantia.
Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa väestön jodinsaannin riittävyyden arviointia mittaamalla sen pitoisuutta virtsassa. Struuman riski on pienin, kun jodipitoisuus ylittää 100 mikrogrammaa litrassa. Kun virtsan jodipitoisuus jää välille 50–100 µg/l, kyseessä on lievä puutos.
Suomessa suuntaus on selvä: väestöllä on lievä jodin puutos. FINRISKI 2002 -tutkimuksessa arvo jäi 81:en µg/l ja FINRISKI 2012 -tutkimus osoitti sen laskeneen edelleen parikymmentä prosenttia. Myös Finravinto 2012 -tutkimuksen ravinnonsaantilaskelmat vahvistavat puutoksen.
Vaikuttaa aivojen kehitykseen
Maailmalla on taisteltu jodin puutosta vastaan pitkään. Tavallisin keino on lisätä jodia kotitalouksien käyttämään ruokasuolaan. Se ei enää liene paras tapa varmistaa väestön jodinsaantia länsimaissa, sillä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa ruokailutottumukset ovat muuttuneet monella tavalla. Muutoksista huomattavin on kotiruuan valmistuksen väheneminen.
Maailman terveysjärjestö WHO pitää jodin saannin turvaamista erittäin tärkeänä. Sen avulla ehkäistään lasten aivovaurioita kehittyvissä maissa, joissa jodin puutosta ja siitä johtuvaa struumaa on vielä paljon.
Euroopassa lapsilla ei enää ole vakavaa jodinpuutosta, joka aiheuttaa fyysisen ja henkisen kehityksen häiriöitä. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet lievää jodinpuutetta. Esimerkiksi Britanniassa jodin saanti on laskussa.
Koska jodia tarvitaan aivojen kehitykseen, tutkijat ovat kiinnostuneet lievän puutoksen mahdollisista vaikutuksista lasten älylliseen kehitykseen ja oppimiseen. Erityisen tärkeää on selvittää raskaudenaikaisen jodinpuutoksen vaikutukset.
Varmaa tutkimustietoa lievän jodinpuutoksen haitoista ei vielä ole, mutta tutkijat ovat jo vaatineet toimenpiteitä puutoksen ehkäisyyn. On tärkeää turvata varsinkin hedelmällisessä iässä olevien naisten, sekä lasten ja nuorten jodinsaanti. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA uudistikin hiljattain jodinsaantisuosituksensa.
Kilpirauhashormonin osa
Jodi on välttämätön ravintoaine, jota elimistö tarvitsee kilpirauhashormonien valmistukseen. Nämä säätelevät normaalia kasvua ja kehitystä sekä aineenvaihduntaa. Sikiövaiheessa ja ensimmäisten elinvuosien aikana kilpirauhashormonit ovat tärkeitä aivojen kehitykselle. Kaiken ikäisillä kilpirauhashormonit säätelevät perusaineenvaihduntaa ja energia-aineenvaihduntaa.
Jodia tarvitaan vain hyvin vähän. Suositus aikuisille on 150 mikrogrammaa, raskaana oleville naisille 175 µg päivässä. Kilpirauhanen myös varastoi jodia, joten vasta jatkuva puutos aiheuttaa ongelmia. Kyse onkin ennaltaehkäisystä, halutaan varmistaa jodin riittävä määrä.
Jodin puute aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ja struumaa eli kilpirauhasen liikakasvua. Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, lihottaa, väsyttää ja heikentää työtehoa. Odottavat ja imettävät äidit tarvitsevat jodia myös lapselle, joka tarvitsee sitä normaaliin kehitykseen. Myös liian suuri jodimäärä häiritsee kilpirauhasen toimintaa.
Suomen ja Itä-Euroopan maaperä on jodiköyhää, joten jodia ei kulkeudu kasveihin ja eläimiin eikä sitä ole juomavedessä. Meillä lisätään jodia lehmien ja kanojen rehuun, joista sitä päätyy maitoon ja kananmuniin. Myös merikalat ja äyriäiset ovat hyviä jodin lähteitä.
Valmisruuan menekin kasvu on lisääntynyt viime vuosiin saakka. Koska elintarviketeollisuudessa käytetään jodioimatonta suolaa, jodia ei juuri saa valmisruuasta. Myös joukkoruokailussa käytetään enimmäkseen jodioimatonta suolaa, ja suurin osa suomalaisista syö ainakin yhden aterian päivässä kodin ulkopuolella. Innokkaat kotiruuan valmistajat käyttävät usein erikoissuoloja, jotka eivät sisällä jodia. Merisuolan jodimäärä on usein mitätön.
Jodin saannin kannalta paras vaihtoehto on jodioitu suola. Koska suola nostaa verenpainetta, sitäkään ei suositella käytettäväksi mielin määrin. Jo teelusikallisessa on lähes päivän annos jodia.
Mistä jodia vegaanille?
Ongelmallisin joditilanne on vegaaneilla. Heidän ruokavalioonsa ei kuulu kalaa, äyriäisiä, maitoa ja kananmunia. Suolaa monet kasvisruokailijat käyttävät paljon vähemmän kuin sekaruuan syöjät, sekin usein erikoissuolaa. Lisäksi ristikukkaiset kasvikset, kuten kaalit, sisältävät aineita, jotka häiritsevät jodin pääsyä kilpirauhaseen.
Suomessa tehtiin vegaanien joditilasta hiljattain tutkimus, jossa mitattiin virtsan jodipitoisuutta. Pitoisuudet olivat niin pieniä, että puutos on todennäköistä.
Vain osa vegaaneista käyttää ruokavaliossaan jodipitoisia merileviä. Koska liika jodi on haitallista ja levien jodipitoisuudet vaihtelevat paljon, niiden käyttöön voi liittyä ongelmia. Osa vegaaneista varmistaa ravintoaineiden riittävyyden syömällä vitamiini-kivennäisainevalmisteita, joista monet sisältävät myös jodia. Kun kasvisruokavaliota täydennetään maidolla ja kananmunalla, ongelma jodin niukkuudesta poistuu.
Suomalaiset tutkijat ja valtion ravitsemusneuvottelukunta pohtivat parhaillaan parasta tapaa joditäydennyksen toteuttamiseksi. Esimerkiksi Tanskassa jodia lisätään leipään, Ruotsissa puolestaan suolaan kaksinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Leipää on esitetty meilläkin mahdolliseksi joditäydennyksen kohteeksi, sillä se turvaisi myös vegaanien jodinsaantia.
Näin jodia saa ruuasta
Näistä saa noin 150 mikrogrammaa jodia:
Sekaruuan syöjä: Maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä 3 annosta á 2 dl (jodia 96 µg) Kala- tai kananmunaruokaa noin 100 g (jodia 45 µg) Juustoa 1-2 viipaletta (jodia 20 µg)
Vegaani: Kaurajuomaa 6 dl (jodia 24 µg) Makisushia norilevästä, n. 7 kpl, 350 g (jodia 117 µg) Soijavälipalaa 4 dl (jodia 8 µg)
Kirjoittaja:
Soili Soisalo, MMM
Lähteet:
EFSA Journal 2014; 12(5):3660. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for iodine. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014: Suomalaisilla lievä jodinpuutos – jodin saantia parannettava. www.vrn.fi Iris Erlund, erikoistutkija, THL, haastattelu

Näistä kertyy yli 100 mikrogrammaa jodia. Kuvaaja: Antti Hallakorpi/Studio Piquant