D-vitamiini ja sairastumisriski: lisää tutkimusnäyttöä tarvitaan
Elimistön matalan D-vitamiinipitoisuuden ja monien sairauksien välillä on havaittu tutkimuksissa yhteys. D-vitamiinin niukan saannin ja elimistön huonon D-vitamiinitilan on arveltu olevan yhteydessä mm. sydän- ja verisuonisairauksien, eri syöpien, diabeteksen ja masennuksen riskiin.
Elimistön matala D-vitamiinipitoisuus on useissa tutkimuksissa yhdistetty myös suurentuneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin. Tutkimusnäyttö on kuitenkin suurelta osin edelleen ristiriitaista, eikä varmoja johtopäätöksiä syy-seuraus -suhteista voida tehdä, painottavat suomalaiset asiantuntijat.
Varmojen johtopäätösten tekoa hankaloittaa mm. se, että elimistön hyvä D-vitamiinitila näyttää olevan hyvin vahva terveellisten elintapojen osoitin. Esimerkiksi ruokavalio, liikunta, ulkoilu, kehon painoindeksi, tupakointi ja alkoholin käyttö heijastuvat vahvasti veren D-vitamiinitasoihin. Myös metabolinen terveys vaikuttaa: parempia D-vitamiinitasoja on mitattu esimerkiksi niillä, joiden verenpaine, kolesteroli ja verensokeri ovat ihanteellisella tasolla.
Tarve yhtenäisille määritysmenetelmille
Dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta kertoo, että käytetyillä tutkimusmenetelmilläkin on vahva vaikutus tutkimusten tuloksiin. Elimistön D-vitamiinitasoja voidaan tällä hetkellä määrittää useilla eri menetelmillä.
– Tämä on keskeinen ongelma, kun tutkitaan elimistön D-vitamiinitason yhteyttä sairauksiin. Eri menetelmät antavat erilaisia tuloksia. Vaikka käytettäisiin samaakin menetelmää, eri laboratorioissa voidaan päätyä erilaisiin pitoisuuksiin. Tarve ja pyrkimys yhteiseen määritysstandardiin on olemassa, Lamberg-Allardt kuvailee.
– Media esittää D-vitamiinin usein yleislääkkeenä moneen vaivaan. Tarvitsemme kuitenkin lisää tutkimusta siitä, onko elimistön matalan D-vitamiinipitoisuuden ja sairauksien riskin välillä suora yhteys vai vaikuttavatko havaittuun yhteyteen erilaiset sekoittavat tekijät, summaa dosentti Kirsti Uusi-Rasi UKK-instituutista.
D-vitamiini suojaa syövältä
Dosentti Anna-Maria Pajari Helsingin yliopistosta kertoo, että syöpä on yksi niistä sairauksista, joiden yhteydestä D-vitamiinin saantiin ja elimistön D-vitamiinitilanteeseen on jo saatu varsin varmaa näyttöä.
– Riittävä D-vitamiinin saanti suojaa syövältä. Vahvinta näyttö on paksusuolisyövän osalta, hän sanoo.
D-vitamiinin syöpää ehkäiseviä mekanismeja voi olla monia. Tästä tarvitaan lisää tutkimusta. Ei ole vielä tiedossa, mikä olisi syövän ehkäisyn kannalta optimaalisin veren D-vitamiinipitoisuus.
D-vitamiinin saannin ja elimistön D-vitamiinitilan yhteyttä sairastumisriskiin tutkitaan sekä Suomessa että maailmalla. D-vitamiinin saannin yhteyttä syövän sekä sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuuteen selvitetään parhaillaan mm. Yhdysvalloissa VITAL-tutkimuksessa sekä Itä-Suomen yliopistossa FIND-tutkimuksessa.
Näissä interventiotutkimuksissa käytetyt päivittäiset D-vitamiinilisät ovat olleet 40–80 mikrogrammaa. Tuloksia voidaan odottaa muutaman vuoden kuluessa.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen Viestintä Nutrimedia
Lähde:
Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen seminaari ”D-vitamiini – muuta kuin luuta” 14.11.2014 Helsingissä.

D-vitamiinia saa mm. maidosta ja auringosta. Kuva: KL