Huomio ikääntyneiden proteiinien saantiin
Ruokavalio vaikuttaa suuresti ikääntyneiden ravitsemustilaan, terveyteen ja sairauksista toipumiseen. Proteiinit ovat elintärkeä osa hyvää ravitsemusta koko elämänkaaren ajan. Ikäihmisillä toimintakyky ja terveydentila vaikuttavat oleellisesti niiden tarpeeseen. Siksi riittävä saanti tulee varmistaa yksilöllisesti.
Proteiinit rakentuvat aminohapoista, joita tarvitaan varsinkin lihasten ja luuston rakennusaineiksi. Ikääntyneillä liian niukka proteiinien saanti aiheuttaa lihaskatoa eli sarkopeniaa. Se heikentää liikuntakykyä ja kehon hallintaa sekä altistaa infektioille.
Riittävä proteiinien saanti puolestaan suojaa lihas- ja luukadolta, kun samalla huolehditaan D-vitamiinin ja kalsiumin saannista ja harrastetaan liikuntaa. Tämä auttaa ikääntynyttä pysymään omatoimisena mahdollisimman pitkään. Proteiinit vaikuttavat myös ihon kuntoon ja nopeuttavat haavojen paranemista.
Kuinka paljon proteiineja?
Proteiinien hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ikääntymisen myötä. Siksi ikääntyneille suositellaan proteiineja enemmän kuin työikäisille. Yli 64-vuotiaiden tulisi saada proteiineja 1,2–1,4 g painokiloa kohden eli yhteensä noin 60–100 g ja energiaa vähintään 1500 kcal (6,5 MJ) vuorokaudessa.
Proteiinien tarve lisääntyy sairauksien ja lihaskuntoharjoittelun myötä. Tällöin proteiineja tulee saada vähintään 1,4 g painokiloa kohden.
Proteiinimäärän on hyvä jakautua tasaisesti päivän mittaan; esimerkiksi 20–30 g:n annos aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä ja pienempi määrä välipaloilla. Tällöin elimistö pystyy hyödyntämään sen parhaiten.
Yksilöllisyys huomioon
Tämän päivän ikääntyneet ovat heterogeeninen ryhmä. Proteiinien tarpeeseen vaikuttavat toimintakyky ja terveydentila ikävuosia enemmän. Tutkimusten mukaan monien vanhusten ravitsemustila on heikentynyt. Esimerkiksi vain joka neljäs kotona asuva ikäihminen saa riittävästi proteiineja.
Moni ikääntynyt syö liian vähän. Huonot hampaat ja muut suun ongelmat voivat vaikeuttaa syömistä. Lisäksi sairaudet, runsas lääkitys ja vähäinen liikunta voivat heikentää ruokahalua. Pienestä ruokamäärästä on vaikea saada riittävästi energiaa, proteiineja ja muita ravintoaineita.
Suurin riski saada liian vähän proteiineja on kotihoidon piirissä ja laitoshoidossa olevilla vanhuksilla. Moni on laiha ja aliravittu. Toisaalta vanhus voi olla ylipainoinen, mutta kärsiä silti proteiinien puutteesta.
Proteiinit lautasella
Parhaat proteiinien lähteet ovat taulukossa. Sen avulla voi arvioida ruokavalion proteiinimäärän ja suunnitella keinoja sen lisäämiseksi. Lisäapua saa Gerontologinen ravitsemus ry:n nettisivuilta (http://www.gery.fi/). Siellä on esimerkiksi elintarvikkeiden ja ruoka-annosten valokuvia proteiinimäärineen sekä muutama esimerkkiruokavalio.
Ruokavaliota voi täydentää myös runsaasti proteiineja sisältävillä täydennysravintovalmisteilla. Osa niistä on veteen sekoitettavia puuro-, keitto- ja pirtelöaineksia, osa sellaisenaan nautittavia proteiinijuomia ja -patukoita.
Kokonaisuus on tärkeä
Proteiinien saannin varmistaminen ei yksin riitä. Ruokavalion tulee olla niin monipuolinen, että muidenkin ravintoaineiden ja energian saanti on kohdallaan. Ruoka tulee tarjota sellaisessa muodossa, että ikääntynyt pystyy sitä syömään. Myös riittävä nesteiden saanti tulee varmistaa.
Oleellisesta on, että ruoka on paitsi ravitsevaa, myös maukasta, ja että syömiseen on riittävästi aikaa. Tällöin ruokavalio toimii virkistävänä mielihyvän lähteenä ja tukee terveyden lisäksi myös ikääntyneen toimintakykyä, vireyttä ja elämänlaatua.
Laki velvoittaa osaamista
Vanhusten heikentynyt ravitsemustila tunnistetaan terveydenhuollossa huonosti. Se vaatii erityisosaamista, jonka järjestämiseen vuonna 2013 voimaan tullut vanhuspalvelulaki velvoittaa. Lain mukaan kuntien käytössä tulee olla ravitsemuksen erityisasiantuntemusta. Jos henkilöstöön ei kuulu laillistettua ravitsemusterapeuttia, voidaan ravitsemusasiantuntemus hankkia muilla tavoin; esimerkiksi ostopalveluna toiselta kunnalta, kuntayhtymältä tai yksityiseltä toimijalta.
Monet eri alojen ammattilaiset (ruokapalveluhenkilöstö, kotiavustajat, lähihoitajat ym.) vaikuttavat työssään siihen, miten hyvin vanhusten ruokavalio toteutuu. Täydennyskoulutuksella varmistetaan, että heidän ravitsemustietonsa ovat ajan tasalla ja että he osaavat soveltaa niitä myös käytäntöön.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT, johtava tutkija Paula Hakala, Kelan tutkimusosasto
Kirjallisuutta:
Suominen M, Soini H, Muurinen S ym. Ikääntyneiden ruokatottumukset, ravinnonsaanti ja ravitsemustila suomalaisissa tutkimuksissa. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 2012;49:170-179. www.gery.fi

Klikkaa taulukko suuremmaksi.

Geryn Proteiiniesitteessä on annosten proteiinimäärät havainnollisesti esillä. Kuvassa 1 sivu nelisivuisesta esitteestä.