Proteiinin tarve vaihtelee iän ja aktiivisuuden mukaan
Proteiinin tarve ja saannin riittävyys vaihtelevat mm. ikäryhmittäin. Esimerkiksi leikki-ikäisten ja myös isompien lasten proteiinin saanti on suositukseen nähden riittävää, jopa varsin runsasta. Proteiinia suositellaan 2–17-vuotiaille 0,9 grammaa painokiloa kohti.
Ikääntyneiden proteiinin tarve on suurempi kuin muiden ikäryhmien, kun suhteutetaan kehon painoon. Heille suositellaan 1,2–1,4 grammaa proteiinia painokiloa kohti. Esimerkiksi maito, maitovalmisteet ja liha ovat hyviä proteiinin lähteitä.
Dosentti Merja Suominen Gerontologinen ravitsemus (Gery) ry:stä kertoo, että proteiinin saannin lisääminen muistisairaalla voi parantaa liikuntakykyä ja siten elämänlaatua. Geryn tutkimuksessa ikääntyneiden räätälöidyllä ravitsemusohjauksella saatiin mm. proteiinin ja kalsiumin saantia parannettua. Sen seurauksena myös elämälaatu kohentui. Muun muassa eräs tutkimukseen osallistunut sanoi saaneensa ”jalat takaisin”.
Huippu-urheilijoille enemmän
– Urheilijoilla proteiinin tarve kasvaa, kun liikunnan intensiivisyys lisääntyy, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho.
– Esimerkiksi tavalliselle kuntoliikkujalle riittää 0,8–1,0 grammaa/painokilo, kun taas huippukestävyysurheilijoiden proteiinin tarve on 1,6 grammaa/painokilo. Urheilija voi saada riittävästi proteiinia tavanomaisesta ruokavaliosta. Sopiva kerta-annos proteiinia useimmille aterioille on 20–25 g. Tarpeen kasvu ei siis tarkoita sitä, että pitäisi syödä proteiinivalmisteita.
Urheilijan kannattaa nauttia proteiinia heti harjoittelun jälkeen. Tehokkaasti hyödynnettäviä proteiininlähteitä ovat maito (erityisesti sen sisältämä hera) ja soija.
Proteiini pitää kylläisenä
– On vahvaa näyttöä siitä, että riittävä proteiininsaanti on välttämätöntä energiatasapainon kannalta, sanoo professori Aila Rissanen. Ravinnon proteiinin osuudella energiansaannista on kokonaisenergiansaantia vähentävä vaikutus riippumatta muiden energianlähteiden suhteellisesta osuudesta. Jos hiilihydraattien ja/tai rasvan suhteellinen osuus energiasta kasvaa ja proteiinin osuus vähenee, energiansaanti lisääntyy.
Proteiinin etuna laihduttajilla ja painonhallintaa opettelevilla on sen kylläisyyttä ylläpitävä vaikutus. Kun proteiinia lisätään ja samalla hiilihydraattien osuutta vähennetään, verenpaine voi laskea. Lisäksi veren rasva-arvoissa ja suolistobakteerikannassa voi tapahtua muutosta parempaan suuntaan.
Suomalainen kulutti 105 grammaa proteiinia päivässä vuonna 2013. Tästä lähes kolmasosa (32 %) oli peräisin maidosta ja maitovalmisteista ja saman verran (32 %) oli lihaproteiinia. Muut tärkeimmät proteiinilähteet olivat viljavalmisteet (24 %) ja kala (7 %).
KL
Lähteet:
Esitykset seminaarissa ”Tutkimustieto avaa maitoproteiinien merkitystä ruuassamme” 5.11. 2014 Helsingissä.

Marjarahkasta saa 15 grammaa proteiinia. Kuvaaja: Antti Hallakorpi/Studio Piquant