Jopa yhdeksän kymmenestä voisi välttyä diabetekselta

Pe­rä­ti 90 pro­sent­tia tyy­pin 2 di­a­be­tek­ses­ta voi­si olla eh­käis­tä­vis­sä, mi­kä­li ris­ki­te­ki­jöis­sä ta­pah­tui­si muu­tos­ta myön­tei­seen suun­taan. Sa­mat ris­ki­te­ki­jät vai­kut­ta­vat yhtä ai­kaa usei­siin eri sai­rauk­siin. Suo­jaa­via te­ki­jöi­tä ovat ter­veel­li­nen ra­vin­to, riit­tä­vä lii­kun­ta ja pai­non­hal­lin­ta.

Pro­fes­so­ri Mat­ti Uusi­tupa Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­ta ko­ros­taa pai­non­hal­lin­nan mer­ki­tys­tä, sil­lä yli­mää­räi­nen ras­va­ku­dos on aina ris­ki­te­ki­jä. Eri­tyi­ses­ti ras­van va­ras­toi­tu­mi­nen sisä­e­lin­ten ym­pä­ril­le, ku­ten sy­dä­men ulko­pin­nal­le, li­has­ku­dok­seen ja mak­saan, al­tis­taa tyy­pin 2 di­a­be­tek­sel­le ja val­ti­mo­tau­deil­le.

– Täl­lais­ta ektooppista ras­vaa voi­daan te­hok­kaas­ti vä­hen­tää lii­kun­nal­la ja vaih­ta­mal­la ko­vat ras­vat peh­me­ään, hän ker­too.

Uusi­tupa muis­tut­taa, että yli­pai­no on vah­vas­ti yh­tey­des­sä tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­kiin. Sisä­e­lin­ten ym­pä­ril­le ker­ty­vä ras­va liit­tyy kiin­te­äs­ti so­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­nan häi­ri­öi­hin, jos­kaan sen lo­pul­lis­ta mer­ki­tys­tä ei vie­lä täy­sin tun­ne­ta.

– Jo yh­den ki­lon pai­non­pu­do­tus vä­hen­tää tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­kiä noin seit­se­män pro­sent­tia, Uusi­tupa roh­kai­see.

Terveet elintavat päihittävät lääkkeet

Suo­mes­sa noin puo­li mil­joo­naa ih­mis­tä sai­ras­taa di­a­be­tes­ta, mut­ta jon­kin­as­tei­nen so­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­nan häi­riö on jopa 30–40 pro­sen­til­la vä­es­tös­tä. Tyy­pin 2 di­a­be­tes yleis­tyy maa­il­man­laa­jui­ses­ti rä­jäh­dys­mäi­ses­ti, ja vuon­na 2035 di­a­bee­ti­koi­ta ar­vi­oi­daan ole­van jo 590 mil­joo­naa.

Uusi­tu­van mu­kaan pit­kä­ai­kai­set seu­ran­ta­tut­ki­muk­set osoit­ta­vat, että tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen eh­käi­sys­sä ter­veel­li­set elin­ta­vat ovat yli­voi­mai­sia. Ne ovat te­hok­kaam­pia kuin pa­ras mah­dol­li­nen täl­lä het­kel­lä tar­jol­la ole­va di­a­be­tek­sen lää­ke­hoi­to ja aja­vat jopa di­a­be­tek­sen pe­rin­nöl­li­sen ris­kin ohi.

Lii­kun­nan ja pai­non­hal­lin­nan ohel­la rat­kai­see ra­vit­se­mus. Ter­veel­li­nen poh­jois­mai­nen ruo­ka­va­lio eh­käi­see di­a­be­tek­sen li­säk­si mui­ta­kin kan­san­sai­rauk­sia. Kes­keis­tä on riit­tä­vä kui­dun saan­ti, peh­me­än ras­van suo­si­mi­nen ja run­sas kas­vis­ten, mar­jo­jen ja he­del­mien käyt­tö.

– Kun ko­vaa ras­vaa kor­va­taan ruo­ka­va­li­os­sa ryp­si- tai olii­vi­öl­jyl­lä, in­su­lii­nin teho eli­mis­tös­sä pa­ra­nee, ku­vai­lee Uusi­tupa tut­ki­mus­ha­vain­to­ja.

Juomista saadaan paljon sokeria

Uusi­tupa muis­tut­taa, että kaik­ki ra­vin­non hii­li­hyd­raa­tit­kaan ei­vät ole sa­man­ar­voi­sia. Run­sas täys­jyvä­vil­jan käyt­tö ja riit­tä­vä kui­dun saan­ti pie­nen­tä­vät di­a­be­tek­sen ris­kiä, kun taas run­sas so­ke­ri­pi­tois­ten juo­mien käyt­tö on yh­tey­des­sä li­sään­ty­nee­seen sai­ras­tu­mis­ris­kiin.

– Suo­ma­lai­set ai­kui­set saa­vat jopa nel­jän­nek­sen päi­vit­täi­ses­tä so­ke­ris­taan juo­mis­ta. Suo­si­tel­tu so­ke­rin päi­vit­täi­nen enim­mäis­mää­rä, noin 50 gram­maa, tu­lee täy­teen jo puo­les­ta lit­ras­ta so­ke­roi­tua vir­voi­tus- tai mehu­juo­maa, ker­too eri­kois­tut­ki­ja Heli Kuu­si­palo Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­ses­ta.

Yk­sit­täi­sis­tä ra­vin­to­ai­neis­ta pie­nem­pään di­a­be­tek­sen ris­kiin ovat ol­leet yh­tey­des­sä mm. riit­tä­vä D-vi­ta­mii­nin ja vält­tä­mät­tö­miin ras­va­hap­poi­hin kuu­lu­van alfa­li­no­lee­ni­ha­pon saan­ti. Ruo­ka-ai­neis­ta suo­ja­te­ki­jöik­si on täys­jyvä­vil­jan ohel­la yh­dis­tet­ty esi­mer­kik­si mai­to­val­mis­teet ja kah­vi sekä kui­tu­pi­toi­set kas­vik­set ja he­del­mät.

So­ke­ri­pi­tois­ten juo­mien li­säk­si myös run­sas­ta pu­nai­sen ja pro­ses­soi­dun li­han käyt­töä on hyvä vält­tää, sil­lä ne on yh­dis­tet­ty li­sään­ty­nee­seen sai­ras­tu­mis­ris­kiin.  Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set oh­jaa­vat ra­joit­ta­maan nii­den käyt­tö­mää­rän kor­kein­taan puo­leen ki­loon vii­kos­sa.

Keskeiset riskitekijät kuriin

Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tö WHO on aset­ta­nut ta­voit­teen, että alle 70-vuotiaiden kuol­lei­suus sy­dän­tau­tei­hin, aivo­hal­vauk­siin, syö­piin, keuh­ko­ah­tau­ma­tau­tiin ja di­a­be­tek­seen vä­he­nee jä­sen­mais­sa nel­jän­nek­sel­lä vuo­teen 2025 men­nes­sä.

Yli­joh­ta­ja Erk­ki Var­ti­ai­nen THL:sta us­koo, että näi­den kroo­nis­ten sai­rauk­sien eh­käi­sy on­nis­tuu Suo­mes­sa, mi­kä­li muu­tok­set ris­ki­te­ki­jöis­sä ke­hit­ty­vät myön­tei­seen suun­taan.

Vii­me­ai­kai­set tut­ki­muk­set osoit­ta­vat, että ai­kuis­vä­es­tön yli­pai­noi­suu­den yleis­ty­mi­nen on Suo­mes­sa ta­saan­tu­nut, mut­ta toi­saal­ta kes­ki­mää­räi­nen ko­les­te­ro­li­taso ja dia­sto­li­nen ve­ren­pai­ne ovat kään­ty­neet nou­suun.

Omaa vastuuta ei voi ulkoistaa

Sekä Uusi­tupa että Var­ti­ai­nen toi­vo­vat elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­den osal­lis­tu­van di­a­be­tek­sen ja mui­den kroo­nis­ten kan­san­sai­rauk­sien eh­käi­sy­tal­koi­siin. Elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suus on avain­ase­mas­sa esi­mer­kik­si suo­lan käy­tön vä­hen­tä­mi­ses­sä. Myös te­ol­li­suu­den ras­va­va­lin­noil­la on kes­kei­nen kan­san­ter­vey­del­li­nen mer­ki­tys.

Uusi­tupa us­koo, että kol­man­nen sek­to­rin roo­li tu­lee ter­vey­den edis­tä­mis­työs­sä en­ti­ses­tään ko­ros­tu­maan. Esi­mer­kik­si Sy­dän­lii­ton ja Di­a­be­tes­lii­ton yh­tei­nen Sy­dän­merk­ki kat­taa täl­lä het­kel­lä jo noin 2000 elin­tar­vik­keen va­li­koi­man.

– Sy­dän­mer­kil­lä on vah­va ter­veel­li­siä elin­tar­vi­ke­va­lin­to­ja oh­jaa­va mer­ki­tys, hän sa­noo.

Asi­an­tun­ti­jat kat­so­vat, että yh­teis­kun­ta voi par­haim­mil­laan teh­dä ter­veel­li­set elin­tapa­muu­tok­set hel­pom­mik­si. Vii­me kä­des­sä vas­tuu va­lin­nois­ta on kui­ten­kin hen­ki­lö­koh­tai­nen.

– Vas­tuu­ta omas­ta ter­vey­des­tä ei voi ul­kois­taa, sil­lä ku­kaan ei voi liik­kua tai syö­dä puo­les­ta­si. Las­ten koh­dal­la ko­ros­tuu tie­tys­ti van­hem­pien vas­tuu. Par­haim­mil­laan ter­veel­li­nen elä­mä on osa ta­val­lis­ta ar­kea, Uusi­tupa muis­tut­taa.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen Vies­tin­tä Nutrimedia

Läh­teet:

Mat­ti Uusi­tu­van, Erk­ki Var­ti­ai­sen ja Heli Kuu­si­pa­lon pu­heen­vuo­rot Hel­sin­gis­sä 6.11.2014 jär­jes­te­tys­sä Kan­san­ter­veys­päi­väs­sä.

Puun­hak­kauk­ses­ta­kin voi olla hyö­tyä di­a­be­tek­sen eh­käi­sys­sä. Kuva: KL

Klik­kaa tau­luk­ko isom­mak­si.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014