Riittämätön yöuni lisää ruokahalua
– Huonosti nukutun yön jälkeen etenkin hiilihydraattipitoisia ruokia syödään tavallista enemmän, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen. Hän puhui unen vaikutuksesta syömiseen Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä lokakuussa.
– Iltapäivä ja ilta ovat makeannälän aikaa.
Riittävä yöuni vaihtelee ihmisten välillä kuudesta yhdeksään tuntiin. Yö on nukuttu hyvin, jos herätessä on virkistynyt olo ja päivän aikana pysyy virkeänä.
Vähäinen uni vaikuttaa ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan. Esimerkiksi neljä tuntia unta yössä on liian vähän. Näin vähillä unilla jo kahdessa vuorokaudessa kylläisyydestä kertovan leptiinihormonin eritys vähenee ja vastaavasti nälästä viestivän greliinihormonin lisääntyy. Seurauksena nälkä voimistuu ja erityisesti hiilihydraattipitoisten ruokien syöminen lisääntyy. Tässä tilanteessa päivän energiantarve tulee täytettyä jo iltapäivällä.
– Jos nukkuu viiden vuorokauden ajan joka yö viisi tuntia liian vähän, paino voi nousta melkein kilon, Partonen toteaa.
– Hyvin nukuttujen öiden ja riittävän pitkien unten myötä taas paino voi laskea. On jopa testattu, voiko laihtua, jos nukkuu riittävästi. Ylipainoiset voivat laihtua, kun huolehtivat yöunten pituuden riittävyydestä.
”Kapellimestari aivoissamme”
– Sisäinen kello on tavallaan kapellimestari aivoissamme. Se hallitsee ruuan mukana tulevaa energiamäärää, Partonen kuvailee.
– Olet sitä milloin syöt. Energialla on eri vaikutus eri aikoihin syötynä, esimerkiksi kilokalori keskipäivällä ei ole sama kuin kilokalori kahdeksalta illalla.
Sisäisen kellon säätelyyn vaikuttavat unen rytmit. Terveillä ihmisillä on uneen vain yksi kaava, jossa syvä, kevyt ja vilkeuni vaihtelevat. Erityisesti syvän unen puute aiheuttaa nälkää, mikä johtaa herkästi painonnousuun.
Kun sisäinen kello häiriintyy, leptiinin määrä pysyy tavallista matalammalla tasolla. Seurauksena verensokeri nousee, vaikka insuliinin eritys lisääntyy. Insuliini on tällöin tehottomampaa.
Terveysriskit kasautuvat
– Kaikki terveysriskit kasautuvat iltavirkuille: tupakointi, alkoholin runsaampi käyttö ym. Myöhempi nukkumaanmeno näyttää liittyvän lihomiseen. Jos yöunista alle puolet on nukuttuna puoli kuuteen mennessä, on myöhäinen nukkuja, Partonen sanoo.
– Näin myöhään nukkuvat syövätkin toisin kuin muut, Partonen jatkaa. – He syövät muun muassa enemmän roskaruokaa, myöhään, eivätkä liiku riittävästi.
Sisäistä kelloa on kuitenkin vaikea kääntää. Se pyrkii palaamaan, jos sitä yrittää säätää. Iltavirkun rytmin kääntämisessä kannattaa kokeilla apuna kirkasvaloa ja liikuntaa iltapäivällä tai illalla. Keinovalon ja älypuhelinten yms. käyttöä taas kannattaa illalla rajoittaa.
KL
Lähde:
Stressin ja unen vaikutus syömiseen. Tutkimusprofessori Timo Partosen esitys Valtakunnallisilla ravitsemuspäivällä Helsingissä 7.10.
“Yksi huonosti nukuttu yö poikii kaksi huonoa päivää. –Tutkimusprofessori Minna Huotilainen RTY-päivillä 6.10.2014”

Huonosti nukuttujen öiden jälkeen karkit houkuttelevat enemmän kuin virkeänä. Kuva: KL