Terveet elintavat tukevat aivoterveyttä
Muistisairaudet yleistyvät ikääntymisen myötä, mutta mikään väistämätön vanhenemisilmiö muistia rappeuttava sairaus ei ole. Muistin toimintaa uhkaavat riskitekijät ovat pitkälti samoja kuin muissakin tunnetuissa pitkäaikaissairauksissa, kuten tyypin 2 diabeteksessa ja sydän- ja verisuonitaudeissa.
Muistisairauksiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 13 000 henkilöä. Yleisin muistitoimintoja heikentävä sairaus on Alzheimerin tauti.
Riskitekijöiden ehkäisyyn on hyvä kiinnittää huomiota koko elämänkaaren ajan. Ensimmäiset muistin toiminnan kannalta haitalliset muutokset voivat aivoissa ilmentyä jo parikymmentä vuotta ennen sairastumisen ensioireita. Etenkin keski-iässä riskitekijöiden kuormitukseen puuttuminen voi tietää muistille lisää terveitä vuosia.
Tavallisia keski-iässä ilmeneviä riskitekijöitä ovat ylipaino, korkea kolesteroli sekä kohonnut verenpaine. Kaikki kolme riskitekijää yhdessä lisäävät myöhempien vuosien muistisairauden riskiä kuusinkertaiseksi verrattuna siihen, ettei kyseisiä riskitekijöitä ole.
Syö muistisi hyväksi
Ravitsemuksen merkitystä muistisairauksien riski- ja suojatekijänä on tutkittu viime vuosina vilkkaasti. Eniten tutkimusnäyttöä on tähän mennessä saatu ravinnon rasvoista ja muistisairauksista. Runsas kovan, tyydyttyneen rasvan saanti etenkin keski-iässä on muistisairauksien riskitekijä, kun taas pehmeät kala- ja kasvirasvat näyttävät antavan suojaa sairastumista vastaan.
Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi parhaimmillaan pienentää Alzheimerin taudin riskiä jopa 90 prosenttia. Aivoterveyttä edistävään ruokavalioon kuuluu pehmeiden rasvojen ohella paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljaa. Suolan käytön rajoittaminen ja vähäinen tai korkeintaan kohtuullinen alkoholin käyttö ovat aivoille eduksi.
Kahvin päivittäinen käyttö näyttää antavan suojaa Alzheimerin tautia ja ikääntymiseen liittyvää kognitiivisten oppimistoimintojen heikentymistä vastaan. Sopiva käyttömäärä on noin 1 – 4 kupillista päivässä. Myönteisten vaikutusten takana ovat sekä kofeiini että kahvin sisältämät fenoliset yhdisteet.
FINGERin tulokset lupaavia
Lähivuosina muistisairauksien ehkäisystä saadaan lisää tutkimusnäyttöä, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoiman FINGER-tutkimuksen seuranta-aika päättyy. FINGER on kansainvälisesti ensimmäinen muistisairauksien ehkäisyyn pyrkivä laaja ja pitkäkestoinen tutkimus.
Tutkimukseen osallistuneet 1260 ikääntynyttä henkilöä on jaettu kahteen ryhmään, joista toinen on saanut tavanomaista ja toinen tehostettua elintapaneuvontaa kahden vuoden ajan. Tehostettuun ohjaukseen sisältyi ravitsemusneuvontaa, liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallintaa.
Tutkimusryhmien välinen ero oli huomattava jo kahden vuoden intervention jälkeen. Tehostetusta elintapaohjauksesta oli hyötyä niin muistille kuin muillekin ajattelutoiminnoille. Tutkittavien seuranta jatkuu vielä viisi vuotta. Jo nyt FINGER kuitenkin osoittaa, että muistihäiriöitä voidaan ainakin osittain estää.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen Viestintä Nutrimedia
Lähde:
LT, asiantuntijalääkäri Tiia Ngandun puheenvuoro 7.10.2014 Valtakunnallisessa Ravitsemuspäivässä Helsingissä.

Kahvi voi suojata Alzheimerilta. Kuvaaja: Antti Hallakorpi/Studio Piquant