Harjoita aivosi karttamaan herkuttelua
Aivot voi ohjelmoida suosimaan terveellistä ruokaa. Vastaavasti epäterveellisen ja runsasenergiaisen ruoan houkutuksesta voi oppia pois myös aikuisena. Tutkimus antaa toivoa niille, jotka ovat epätoivoisesti yrittäneet pudottaa painoaan. Kyse on harjoittelusta.
Runsasenergiainen ruoka aktivoi aivojen palautejärjestelmää hanakammin, jos kyseessä on ylipainoinen syöjä. Korostunut mielihyvä taas ohjaa valitsemaan epäterveellisiä ruokia ja altistaa ylensyönnille. Noidankehän taustatekijät ovat olleet epäselviä, mutta tuoreessa tutkimuksessa yksi ylipainoa ylläpitävä käyttäytymistekijä hahmottui lupaavasti.
Ruokakuvat aivoja aktivoimassa
Tutkimuksessa kolmetoista ylipainoista amerikkalaista jaettiin tutkimus- ja kontrolliryhmiin. Puolivuotisen seurannan alussa ja lopussa heidän aivonsa magneettikuvattiin. Näin selvitettiin, vaikuttivatko terveellisten ja epäterveellisten ruokien kuvat aivoalueisiin eri tavoin tutkimuksen edetessä.
Terveellisten ruokien kuvissa oli kasviksia, hedelmiä ja marjoja, täysjyväviljaa, palkokasveja, pähkinöitä, kalaa, vähärasvaista lihaa ja maitovalmisteita. Mukaan mahtui myös tummaa suklaata, täysjyväpitsaa ja kevytkolaa. Epäterveellisiä ruokia olivat muun muassa keksit, jäätelö ja uppopaistetut ruoat.
Ravitsemusohjauksella kevyemmäksi
Seurannan aikana tutkittavat saivat ohjeistusta ruokavalion keventämiseen, ja nälän ja epäterveellisen ruoan houkutusten hallintaan. Tutkimusryhmällä oli lisäksi intensiivisiä ryhmätapaamisia ja he saivat viikoittain yksilöllistä palautetta.
Tutkimusryhmäläisten paino putosi keskimäärin 6,3 kg. Heidän aivonsa aktivoituivat aiempaa enemmän terveellistä ruokaa kohtaan. Vastaavasti epäterveellinen ruoka ei aiheuttanut puolen vuoden jälkeen enää yhtä suurta aivoaktivaatiota kuin tutkimuksen alussa. Sen sijaan kontrolliryhmään kuuluneilla paino nousi edelleen, eikä heidän aivoissaan havaittu samankaltaista muutosta kuin tutkimusryhmään kuuluneilla.
Valinnat lisäävät houkuttelevuutta
Ruoasta saatu mielihyvä osoittautui tärkeimmäksi tekijäksi painonpudotuksen onnistumiselle. Terveellisten ja vähäenergiaisten ruokien suosiminen lisäsi niiden houkuttelevuutta, kun taas epäterveellisten vaihtoehtojen karttaminen vähensi niiden miellyttävyyttä.
Ruokavalio-ohjauksessa kannattaa painottaa sitä, miten terveellisempiä valintoja tehdään – ei ainoastaan sitä, mitä tulisi syödä. Laihdutusohjelma osoittautui toimivaksi, vaikka tutkimuksen otos olikin pieni, seuranta-aika lyhyt ja tarkasteltavien aivoalueiden kirjo suppea. Tutkimuksessa saatiin myös tietoa siitä, mitkä ruoat ja juomat todella houkuttelevat ihmisiä.
Tutkimus osoitti, että käyttäytymisen merkitys on suuri ylipainon ja lihavuuden ehkäisyssä ja hoidossa. Tulokset antavat osviittaa lihavuuden hoitosuosituksiin.
Kirjoittaja:
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Anni Lehtonen
Lähde:
Deckersbach T. et al. Pilot randomized trial demostrating reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity to food cues with a behavioral intervention. Nutrition & Diabetes 2014; 4.

Miten terveellisiä valintoja tehdään? Laita kasvikset houkuttelevasti esille. Kuva: KL