Harjoita aivosi karttamaan herkuttelua

Ai­vot voi oh­jel­moi­da suo­si­maan ter­veel­lis­tä ruo­kaa. Vas­taa­vas­ti epä­ter­veel­li­sen ja run­sas­e­ner­gi­ai­sen ruo­an hou­ku­tuk­ses­ta voi op­pia pois myös ai­kui­se­na. Tut­ki­mus an­taa toi­voa niil­le, jot­ka ovat epä­toi­voi­ses­ti yrit­tä­neet pu­dot­taa pai­no­aan. Kyse on har­joit­te­lus­ta.

Run­sas­e­ner­gi­ai­nen ruo­ka ak­ti­voi ai­vo­jen pa­lau­te­jär­jes­tel­mää ha­na­kam­min, jos ky­sees­sä on yli­pai­noi­nen syö­jä. Ko­ros­tu­nut mie­li­hyvä taas oh­jaa va­lit­se­maan epä­ter­veel­li­siä ruo­kia ja al­tis­taa ylen­syön­nil­le. Noi­dan­ke­hän taus­ta­te­ki­jät ovat ol­leet epä­sel­viä, mut­ta tuo­rees­sa tut­ki­muk­ses­sa yksi yli­pai­noa yllä­pi­tä­vä käyt­täy­ty­mis­te­ki­jä hah­mot­tui lu­paa­vas­ti.

Ruokakuvat aivoja aktivoimassa

Tut­ki­muk­ses­sa kol­me­tois­ta yli­pai­nois­ta ame­rik­ka­lais­ta ja­et­tiin tut­ki­mus- ja kont­rol­li­ryh­miin. Puo­li­vuo­ti­sen seu­ran­nan alus­sa ja lo­pus­sa hei­dän ai­von­sa magneettikuvattiin. Näin sel­vi­tet­tiin, vai­kut­ti­vat­ko ter­veel­lis­ten ja epä­ter­veel­lis­ten ruo­kien ku­vat aivo­a­lu­ei­siin eri ta­voin tut­ki­muk­sen ede­tes­sä.

Ter­veel­lis­ten ruo­kien ku­vis­sa oli kas­vik­sia, he­del­miä ja mar­jo­ja, täys­jyvä­vil­jaa, pal­ko­kas­ve­ja, päh­ki­nöi­tä, ka­laa, vähä­ras­vais­ta li­haa ja mai­to­val­mis­tei­ta. Mu­kaan mah­tui myös tum­maa suk­laa­ta, täys­jyvä­pit­saa ja kevytkolaa. Epä­ter­veel­li­siä ruo­kia oli­vat muun mu­as­sa kek­sit, jää­te­lö ja uppo­pais­te­tut ruo­at.

Ravitsemusohjauksella kevyemmäksi

Seu­ran­nan ai­ka­na tut­kit­ta­vat sai­vat oh­jeis­tus­ta ruo­ka­va­li­on ke­ven­tä­mi­seen, ja nä­län ja epä­ter­veel­li­sen ruo­an hou­ku­tus­ten hal­lin­taan. Tut­ki­mus­ryh­mäl­lä oli li­säk­si in­ten­sii­vi­siä ryh­mä­ta­paa­mi­sia ja he sai­vat vii­koit­tain yk­si­löl­lis­tä pa­lau­tet­ta.

Tutkimusryhmäläisten pai­no pu­to­si kes­ki­mää­rin 6,3 kg. Hei­dän ai­von­sa ak­ti­voi­tui­vat ai­em­paa enem­män ter­veel­lis­tä ruo­kaa koh­taan. Vas­taa­vas­ti epä­ter­veel­li­nen ruo­ka ei ai­heut­ta­nut puo­len vuo­den jäl­keen enää yhtä suur­ta aivo­ak­ti­vaa­ti­o­ta kuin tut­ki­muk­sen alus­sa. Sen si­jaan kont­rol­li­ryh­mään kuu­lu­neil­la pai­no nou­si edel­leen, eikä hei­dän ai­vois­saan ha­vait­tu sa­man­kal­tais­ta muu­tos­ta kuin tut­ki­mus­ryh­mään kuu­lu­neil­la.

Valinnat lisäävät houkuttelevuutta

Ruo­as­ta saa­tu mie­li­hyvä osoit­tau­tui tär­keim­mäk­si te­ki­jäk­si pai­non­pu­do­tuk­sen on­nis­tu­mi­sel­le. Ter­veel­lis­ten ja vähä­e­ner­gi­ais­ten ruo­kien suo­si­mi­nen li­sä­si nii­den hou­kut­te­le­vuut­ta, kun taas epä­ter­veel­lis­ten vaih­to­eh­to­jen kart­ta­mi­nen vä­hen­si nii­den miel­lyt­tä­vyyt­tä.

Ruo­ka­va­lio-oh­jauk­ses­sa kan­nat­taa pai­not­taa sitä, mi­ten ter­veel­li­sem­piä va­lin­to­ja teh­dään – ei ai­no­as­taan sitä, mitä tu­li­si syö­dä. Laih­du­tus­oh­jel­ma osoit­tau­tui toi­mi­vak­si, vaik­ka tut­ki­muk­sen otos oli­kin pie­ni, seu­ran­ta-aika ly­hyt ja tar­kas­tel­ta­vien aivo­a­lu­ei­den kir­jo sup­pea. Tut­ki­muk­ses­sa saa­tiin myös tie­toa sii­tä, mit­kä ruo­at ja juo­mat to­del­la hou­kut­te­le­vat ih­mi­siä.

Tut­ki­mus osoit­ti, että käyt­täy­ty­mi­sen mer­ki­tys on suu­ri yli­pai­non ja li­ha­vuu­den eh­käi­sys­sä ja hoi­dos­sa. Tu­lok­set an­ta­vat os­viit­taa li­ha­vuu­den hoi­to­suo­si­tuk­siin.

Kir­joit­ta­ja:

TtM, lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Anni Leh­to­nen

Läh­de:

Deckersbach T. et al. Pilot randomized tri­al demostrating reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity to food cues with a behavioral in­ter­ven­ti­on. Nutrition & Di­a­be­tes 2014; 4.

Mi­ten ter­veel­li­siä va­lin­to­ja teh­dään? Lai­ta kas­vik­set hou­kut­te­le­vas­ti esil­le. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014