Tuhoaako suomalaisten lasten juomakulttuuri luuston?

– Mai­don ra­vin­to­aine­koos­tu­mus on hyvä, sii­nä on 32 ra­vin­to­ai­net­ta. Ne ovat eli­mis­töl­le tär­kei­tä kivennäis- ja hi­ven­ai­nei­ta, vi­ta­mii­ne­ja ja pro­te­ii­ne­ja, sa­noo ra­vit­se­mus­tie­teen do­sent­ti Heli Vil­ja­kai­nen.

– Mai­to on luus­to­ter­vey­den näkö­kul­mas­ta var­si­nai­nen teho­juo­ma. On vank­kaa tie­toa, että mai­to edis­tää luu­mas­san kart­tu­mis­ta ja las­ten kas­vua. Kun pro­te­ii­nin saan­ti kas­vaa, luu­mas­san kart­tu­mi­nen li­sään­tyy. Mai­to­pro­te­ii­ni on täs­sä op­ti­maa­lis­ta.

Mai­dot­to­man ruo­ka­va­li­on on to­det­tu ole­van yh­tey­des­sä li­sään­ty­nee­seen mur­tu­ma­ris­kiin. Mur­tu­ma­ris­ki näyt­tää ole­van jopa ne­lin­ker­tai­nen ty­töil­lä, jot­ka ei­vät käy­tä mai­to­val­mis­tei­ta, ver­rat­tu­na nii­tä käyt­tä­viin tyt­töi­hin.

Mai­to ja mai­to­val­mis­teet ovat pit­kään kuu­lu­neet kes­kei­se­nä osa­na suo­ma­lai­seen ruo­ka­kult­tuu­riin. Suo­ma­lai­set lap­set ja nuo­ret saa­vat­kin nes­te­mäi­sis­tä mai­to­val­mis­teis­ta suu­rim­man osan kal­siu­mis­taan. Mai­to­val­mis­teet ovat myös tär­keä pro­te­ii­nin, jo­din, se­lee­nin ja D-vi­ta­mii­nin läh­de las­ten ja nuor­ten ruo­ka­va­li­os­sa. D-vi­ta­mii­nin läh­tee­nä mai­to on lap­sil­le yhtä mer­ki­tyk­sel­li­nen kuin kala.

Miksi ei limua?

Vil­ja­kais­ta huo­les­tut­taa suo­ma­lais­ten las­ten juo­ma­tot­tu­mus­ten muu­tos, jos­sa mai­to ja mai­to­val­mis­teet kor­va­taan vir­voi­tus- ja ener­gi­a­juo­mil­la. Nämä si­säl­tä­vät run­saas­ti ener­gi­aa, mut­ta ei­vät ra­vin­to­ai­nei­ta.

– Vir­voi­tus­juo­mat ovat täyn­nä tyh­jää ener­gi­aa, Vil­ja­kai­nen huo­maut­taa.

– Niis­tä luus­to ei saa tar­vit­se­mi­aan kivennäis- ja hi­ven­ai­nei­ta. Li­säk­si juo­tu ener­gia ei auta sää­te­le­mään ruo­ka­ha­lua kiin­te­än ruu­an ta­voin. Vir­voi­tus­juo­mien run­saan käy­tön on to­det­tu ole­van yh­tey­des­sä no­pe­aan pai­non­nou­suun ja mui­hin epä­ter­veel­li­siin ruo­kai­lu­tot­tu­muk­siin ja elä­män­ta­poi­hin.

Hyvää myös sydämelle

Luus­tol­le ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio pe­rus­tuu he­del­mil­le, kas­vik­sil­le ja vil­ja­tuot­teil­le. Sa­mat oh­jeet pä­te­vät myös sy­dä­mel­le hy­vään ruo­ka­va­li­oon. Näi­tä oh­jei­ta kan­nat­taa nou­dat­taa jo lap­suu­des­ta asti:

KL

Läh­de:

Do­sent­ti (ra­vit­se­mus­tie­de), ETT, tut­ki­ja Heli Vil­ja­kai­sen esi­tys Luus­to­liit­to ry:n me­di­a­se­mi­naa­ris­sa Hel­sin­gis­sä 21.8.2014

“Ai­kui­set ovat esi­merk­ki­nä lap­sil­le myös juo­ma­va­lin­nois­sa.”

– Mai­to on luus­to­ter­vey­den näkö­kul­mas­ta var­si­nai­nen teho­juo­ma, sa­noo do­sent­ti Heli Vil­ja­kai­nen. Ku­vaa­ja: Ant­ti Hal­la­kor­pi/Stu­dio Piquant

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014