Mitä ruokaa vauvalle – voidaanko luonnollista sietokyvyn kehittymistä auttaa?

Vau­van tulo muut­taa koko per­heen elä­mää ja tuo mu­ka­naan pal­jon iloa. Van­hem­pien teh­tä­vä­nä on tur­va­ta lap­sel­le läm­min ja ra­kas­ta­va koti sekä huo­leh­tia lap­sen päi­vit­täi­sis­tä tar­peis­ta. Tä­hän kuu­luu riit­tä­väs­tä ra­vin­nos­ta huo­leh­ti­mi­nen. Vas­ta­syn­ty­neen lap­sen suo­lis­to on kyp­sy­mä­tön, mut­ta en­sim­mäi­sen ikä­vuo­den ai­ka­na suo­li ke­hit­tyy voi­mak­kaas­ti.

Pie­nen vau­van suo­si­tel­ta­vin ensi­si­jai­nen ra­vin­to on oman äi­din rin­ta­mai­to. Rin­ta­mai­don mu­ka­na lap­sen suo­leen kul­keu­tuu suo­len kyp­sy­mis­tä edis­tä­viä ai­nes­osia ja hy­vin pie­niä mää­riä val­ku­ais­ai­nei­ta äi­din syö­mäs­tä ra­vin­nos­ta. Ime­tyk­sen hyö­dyt ovat kiis­tat­to­mat ja sen jat­ka­mis­ta 12 kk ikään tu­li­si suo­si­tel­la kai­kil­le äi­deil­le. Sen si­jaan täys­i­me­tyk­sen (rin­ta­mai­to ai­no­a­na ra­vin­to­läh­tee­nä) op­ti­maa­li­sen kes­ton ja lisä­ruo­kien op­ti­maa­li­sen aloi­tus­iän osal­ta tie­teel­li­nen tut­ki­mus­tie­to on puut­teel­lis­ta ja ris­ti­rii­tais­ta.

Tiet­ty­jen ruo­ka-ai­nei­den vält­tä­mi­sel­lä ja kiin­tei­den ruo­kien myö­häi­sel­lä aloi­tuk­sel­la on jo vuo­si­kym­me­nien ajan yri­tet­ty vä­hen­tää ihot­tu­man ja al­ler­gi­oi­den il­maan­tu­mis­ta sekä lie­ven­tää ja pa­ran­taa jo puh­jen­nei­ta oi­rei­ta. Tämä ei kui­ten­kaan ole on­nis­tu­nut, vaan nii­den esiin­ty­vyys on kas­va­nut, eikä oi­rei­den lo­pul­li­seen pa­ra­ne­mi­seen ole pys­tyt­ty ruo­ka-ai­nei­den vält­tä­mi­sel­lä vai­kut­ta­maan. Tut­ki­muk­set viit­taa­vat­kin sii­hen, että suo­len kyp­sy­mi­sen ja sie­to­ky­vyn ke­hit­ty­mi­sen kan­nal­ta otol­li­sin aika uu­sien ruo­ka-ai­nei­den aloit­ta­mi­sel­le oli­si 4-6 kuu­kau­den ikä.

Perheille uusi työkalu

INTO-pro­jek­ti on maa­lis­kuus­sa 2014 Ou­lus­sa käyn­nis­ty­nyt laa­ja tut­ki­mus­pro­jek­ti. Tut­ki­muk­sen nimi on ly­hen­net­ty eng­lan­nin­kie­li­sis­tä sa­nois­ta INduction of TOlerance, sie­to­ky­vyn he­rät­tä­mi­nen. Tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­te­tään, no­peut­taa­ko kiin­tei­den ruo­kien jär­jes­tel­mäl­li­nen aloi­tus 4 kk iäs­sä sie­to­ky­vyn ke­hit­ty­mis­tä ja vä­hen­tää­kö se ruo­ka-al­ler­gi­an ja atoop­pi­sen ihot­tu­man il­maan­tu­mis­ta. Li­säk­si oh­jeis­sa ku­vail­laan, min­kä­lai­sia ruo­kiin liit­ty­viä oi­rei­ta lap­sil­la voi esiin­tyä ja mi­ten nii­hin pi­täi­si suh­tau­tua.

INTO-tut­ki­mus­ai­neis­to toi­mii per­heel­le työ­ka­lu­na, jon­ka avul­la van­hem­mat op­pi­vat itse tun­nis­ta­maan lap­sen oi­rei­ta ja osaa­vat tar­vit­ta­es­sa ha­keu­tua lää­kä­riin. Ta­voit­tee­na on vä­hen­tää per­heen huol­ta lap­sen oi­reis­ta ja li­sä­tä per­heen val­miuk­sia hoi­taa lap­sen lie­vät oi­reet itse ko­to­na. Tämä puo­les­taan vä­hen­täi­si tar­vet­ta yli­mää­räi­sil­le neu­vo­la- ja lää­kä­ri­käyn­neil­le. Li­säk­si ta­voit­tee­na on vä­hen­tää tur­hien vält­tä­mis­ruo­ka­va­li­oi­den mää­rää lap­sil­la.

Täl­lä het­kel­lä on me­neil­lään uu­sien per­hei­den pyy­tä­mi­nen mu­kaan tut­ki­muk­seen. Mu­kaan ote­taan yh­teen­sä noin 1200 vau­vaa, jois­ta puo­let kuu­lu­vat in­ter­ven­tio- ja puo­let kont­rol­li­ryh­mään. Per­hei­den rek­ry­toin­ti saa­daan pää­tök­seen syk­syl­lä 2015 ja en­sim­mäi­set tu­lok­set INTO-tut­ki­muk­ses­ta saa­daan vuo­den 2016 ai­ka­na.

Kir­joit­ta­ja:

Do­sent­ti Pet­ri Kul­ma­la Las­ten­tau­tien eri­kois­lää­kä­ri, lastenallergologi Ou­lun yli­o­pis­to, las­ten ja nuor­ten kli­nik­ka

Vas­ta­syn­ty­neen suo­li on vie­lä kyp­sy­mä­tön. Kuva: Pet­ri Kul­ma­la

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014