Mitä ruokaa vauvalle – voidaanko luonnollista sietokyvyn kehittymistä auttaa?
Vauvan tulo muuttaa koko perheen elämää ja tuo mukanaan paljon iloa. Vanhempien tehtävänä on turvata lapselle lämmin ja rakastava koti sekä huolehtia lapsen päivittäisistä tarpeista. Tähän kuuluu riittävästä ravinnosta huolehtiminen. Vastasyntyneen lapsen suolisto on kypsymätön, mutta ensimmäisen ikävuoden aikana suoli kehittyy voimakkaasti.
Pienen vauvan suositeltavin ensisijainen ravinto on oman äidin rintamaito. Rintamaidon mukana lapsen suoleen kulkeutuu suolen kypsymistä edistäviä ainesosia ja hyvin pieniä määriä valkuaisaineita äidin syömästä ravinnosta. Imetyksen hyödyt ovat kiistattomat ja sen jatkamista 12 kk ikään tulisi suositella kaikille äideille. Sen sijaan täysimetyksen (rintamaito ainoana ravintolähteenä) optimaalisen keston ja lisäruokien optimaalisen aloitusiän osalta tieteellinen tutkimustieto on puutteellista ja ristiriitaista.
Tiettyjen ruoka-aineiden välttämisellä ja kiinteiden ruokien myöhäisellä aloituksella on jo vuosikymmenien ajan yritetty vähentää ihottuman ja allergioiden ilmaantumista sekä lieventää ja parantaa jo puhjenneita oireita. Tämä ei kuitenkaan ole onnistunut, vaan niiden esiintyvyys on kasvanut, eikä oireiden lopulliseen paranemiseen ole pystytty ruoka-aineiden välttämisellä vaikuttamaan. Tutkimukset viittaavatkin siihen, että suolen kypsymisen ja sietokyvyn kehittymisen kannalta otollisin aika uusien ruoka-aineiden aloittamiselle olisi 4-6 kuukauden ikä.
Perheille uusi työkalu
INTO-projekti on maaliskuussa 2014 Oulussa käynnistynyt laaja tutkimusprojekti. Tutkimuksen nimi on lyhennetty englanninkielisistä sanoista INduction of TOlerance, sietokyvyn herättäminen. Tutkimuksessa selvitetään, nopeuttaako kiinteiden ruokien järjestelmällinen aloitus 4 kk iässä sietokyvyn kehittymistä ja vähentääkö se ruoka-allergian ja atooppisen ihottuman ilmaantumista. Lisäksi ohjeissa kuvaillaan, minkälaisia ruokiin liittyviä oireita lapsilla voi esiintyä ja miten niihin pitäisi suhtautua.
INTO-tutkimusaineisto toimii perheelle työkaluna, jonka avulla vanhemmat oppivat itse tunnistamaan lapsen oireita ja osaavat tarvittaessa hakeutua lääkäriin. Tavoitteena on vähentää perheen huolta lapsen oireista ja lisätä perheen valmiuksia hoitaa lapsen lievät oireet itse kotona. Tämä puolestaan vähentäisi tarvetta ylimääräisille neuvola- ja lääkärikäynneille. Lisäksi tavoitteena on vähentää turhien välttämisruokavalioiden määrää lapsilla.
Tällä hetkellä on meneillään uusien perheiden pyytäminen mukaan tutkimukseen. Mukaan otetaan yhteensä noin 1200 vauvaa, joista puolet kuuluvat interventio- ja puolet kontrolliryhmään. Perheiden rekrytointi saadaan päätökseen syksyllä 2015 ja ensimmäiset tulokset INTO-tutkimuksesta saadaan vuoden 2016 aikana.
Kirjoittaja:
Dosentti Petri Kulmala Lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Oulun yliopisto, lasten ja nuorten klinikka

Vastasyntyneen suoli on vielä kypsymätön. Kuva: Petri Kulmala