Miltä ruoka maistuu?
Makumaailmat ovat yksilöllisiä: ruoka ei maistu kaikkien mielestä samalta. Lisäksi ruuan aistittavat ominaisuudet liittyvät moneen muuhunkin ominaisuuteen kuin vain makuun. Makuaistin lisäksi ruuan kohtaamisessa käytetään näkö-, haju-, tunto- ja kuuloaisteja.
Myös henkilökohtaiset kokemukset vaikuttavat elämyksiimme. Merkittäviä muita tekijöitä ovat tilanteet, kulttuuri, muiden läsnäolo sekä omat ja muiden asenteet ja odotukset.
Hajuaisti on tärkeä
Hajuaisti on tärkeä ruuan maistamisessa. Nenässä on keskimäärin 3 miljoonaa aistisolua, joilla hajut ja tuoksut haistetaan.
– Mitä sitten tapahtuu matkalla nenästä aivoihin, kysyy dosentti Mari Sandell Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta ja vastaa, että tätä mutkikasta asiaa tutkitaan paljon.
– Hajuyhdisteet ovat vähän kuin avaimia. Ruuassa on kymmeniä–satoja yhdisteitä, joista osa haistetaan joko yksittäisenä tai usean yhdisteen seoksena.
Näyttääkö herkulliselta?
Ennen maistamista ruokaa yleensä katsotaan. Miltä ruoka näyttää, minkä kokoisia sen osaset ovat, minkä muotoisia? Ruuasta katsotaan myös sen väriä, pinnan muotoa, määrää ja liikettä. Mm. ruuan väri merkitsee eri ihmisille eri asioita.
Kuuloaistilla on oma paikkansa ruuan aistimisessa. Miltä ruoka kuulostaa? Dosentti Sandell kertoo esimerkkinä porkkanan. Lapset sanovat, että porkkana ei maistu, jos se vinkuu. Vinkuuko porkkana?
– Jos se on suikaloitu, ja suikaleet ovat seisseet muutaman tunnin lautasella, puraistaessa porkkanasuikaleista kuuluu vinkunaa, Sandell kertoo.
Tuntoaisti kertoo, miltä ruoka tuntuu iholla, sormissa, suussa. Tuntoaisti reagoi myös kipuun ja lämpötilaan.
Haastava makumaailma
Ruoka maistetaan kielen kautta makuaistilla. Kielen makunystyt ja sylki osallistuvat maistamiseen. Kuivasuisen makuaisti toimii eri tavoin kuin ihmisen, jonka syljeneritys toimii normaalisti.
– Me maistamme ainakin viisi eri makua: suolaisen, karvaan, makean, happaman ja umamin, Sandell kertaa.
– Lisäksi todennäköisesti maistamme rasvaisen, astringoivan ja vetisen maun. Astringoiva maku on esimerkiksi marja-aroniassa.
Polttava ja tulinen maku sen sijaan ovat kemotuntoaistimuksia, eivät makuaistimuksia. Ruuan flavorin taas muodostavat maku, haju ja kemoaistimus yhdessä.
Maku- ja hajuaistit alkavat kehittyä jo sikiöaikana. Suuri osa makumieltymyksistämme muodostuukin jo sikiöajan ja varhaislapsuuden aikana.
Perimän tärkeä osa
Geenit vaikuttavat maistamiseen. Esimerkiksi jotkut ovat herkkiä karvaan maun kokemiselle. Tämä herkkyys selittyy osin perimällä ja jopa yhdellä geenillä. Myös mieltymykset makeaan ja happamaan ovat osittain perinnöllisiä ominaisuuksia.
– Karvaalle maulle herkät ihmiset kokevat tietyt vihannekset tai marjat karvaampina kuin ne, jotka eivät ole tälle maulle herkkiä. Maun kokeminen on aivan erilainen näiden kahden ihmistyypin välillä, kertoo Sandell.
Osa ihmisistä siis syntyy herkkänä karvaudelle ja pysyy sellaisena koko elämänsä ajan. Moni oppii kuitenkin elämään tämän herkkyytensä kanssa, vaikka voikin olla nirso tai kriittinen tiettyjä ruokia kohtaan.
– Lasten geneettistä makuherkkyyttä on tutkittu Suomessa, Sandell kertoo. – 2-6-vuotiaista pojista herkät käyttivät enemmän sokeria ja makeisia kuin muut.
Aistit mukaan ruuanlaittoon
Lasten ruokakasvatukseen on hyvä ottaa aistit mukaan sen sijaan, että maaniteltaisiin syömään edes vähän. Turun yliopistossa on kirjoitettu asiasta oppaita. Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa -opas huomioi kaikki viisi aistia. Tästä oppaasta on kirjoitus Ravitsemuskatsauksen edellisessä numerossa.
Tuore opas Perunapuuhaa lasten kanssa on suunnattu lapsiperheille. Puuhat on ideoitu turkulaisissa päiväkodeissa. Oppaassa lähdetään perunankasvatuksesta: sitä kasvatetaan ämpärissä. Perunaa keitetään ja kuoritaan, siitä tehdään muusia, sillä siivotaan, siitä lauletaan ja sitä käytetään askartelussa ja leikeissä. Opas välittää ruokailoa!
Anu Hopian ja Susanna Ihanuksen toimittama Moniaistinen keittokirja (5D Cookbook) kutsuu tutustumaan, miltä ruoka kuulostaa ja musiikki maistuu. Uudenlainen sähköinen keittokirja tarjoaa paitsi ruokaohjeita, myös tietoa ruuasta ja aisteista. Kirjaan on upotettu videota, musiikkia, linkein muuta tietoa ja ruokaohjeita.
Moniaistinen keittokirja sisältää paljon tietoa aisteista, ruuasta, musiikista. Kirja on kaunis ja mielenkiintoinen, uudenlainen teos. Se on maksuton ja sen sanotaan toimivan sekä tietokoneella että tabletilla.
Kirjaan tieteellinen ja taiteellinen osuus on KUMURU-hankkeen satoa. Kumuru-hanke etsi ja löysi uusia näkökulmia kulttuuri-, musiikki- ja ruokaosaamisen yhdistämiseen uusiksi elämyksiksi ja uudeksi liiketoiminnaksi.
Kirja kannattaa avata ja testata sen mukana omia aistejaan.
KL
Lähde:
Dosentti Mari Sandellin esitys ”Yksilölliset makumaailmat” Valtakunnallisilla ravitsemuspäivällä Helsingissä 7.10.
“Miltä maistuu mansikka? Sanotaan ”mansikan makuinen”, mutta mitä se tarkoittaa? Mansikassa maistamme makean, happaman ja voimakkaan astringoivuuden.”

Marja-aroniassa on astringoiva maku. Kuva: KL