Koululounas jää osalta syömättä

Pe­rus­kou­lun 8. ja 9. -luokkalaiset ei­vät aina syö kou­lu­lou­nas­ta. 34 pro­sent­tia tämänikäisistä ei syö päi­vit­täin kou­lu­a­te­ri­aa. Kou­lu­lou­naan jät­tää jos­kus syö­mät­tä ty­töis­tä hie­man isom­pi osa (35 %) kuin po­jis­ta (32 %). Tie­dot ovat vuo­del­ta 2013 ja sel­vi­ä­vät Kou­lu­ter­veys­ky­se­lys­tä.

Lu­ki­o­lai­set ja am­mat­tiin opis­ke­le­vat nuo­ret syö­vät ylä­kou­lu­i­käi­siä ylei­sem­min kou­lu­a­te­ri­an päi­vit­täin. Lu­ki­o­lai­sis­ta 28 pro­sent­tia ja am­mat­tiin opis­ke­le­vis­ta 31 pro­sent­tia jät­tää ate­ri­an vä­lil­lä vä­liin. Tä­män ikäis­ten kou­lu­ruo­an syö­mi­ses­sä ei ole eroa tyt­tö­jen ja poi­kien vä­lil­lä.

Kou­lu­lou­naan hyl­jek­si­mi­nen on ylei­sin­tä Ete­lä-Suo­mes­sa. Siel­lä 41 % nuo­ris­ta ei syö­nyt kou­lu­a­te­ri­aa päi­vit­täin. Lounais-Suo­mes­sa kou­lu­a­te­ri­an vä­liin jät­tä­jiä oli vä­hi­ten (27 %). Muil­la alu­eil­la noin kol­man­nes ei syö­nyt kou­lu­lou­nas­ta päi­vit­täin.

Ylipainoisuuden lisääntyminen pysähtyi

Nuor­ten yli­pai­noi­suus on li­sään­ty­nyt 2000-lu­vun alus­ta, mut­ta ei enää vii­me vuo­si­na. Am­mat­tiin opis­ke­le­vat po­jat il­moit­ta­vat ylei­sim­min ole­van­sa yli­pai­noi­sia (26 %). Yli­pää­tään po­jis­ta suu­rem­pi osa on ylei­sem­min yli­pai­noi­sia kuin ty­töis­tä. Ty­töis­tä vä­hi­ten yli­pai­noi­sia on lu­ki­o­lais­ty­töis­sä (11 %).  Tie­dot pe­rus­tu­vat nuor­ten itse il­moit­ta­maan ar­vi­oon pai­nos­taan.

Nuor­ten ter­veys­tot­tu­muk­sis­ta ham­pai­den har­jauk­ses­sa ja va­paa-ajan lii­kun­nan har­ras­ta­mi­ses­sa on ta­pah­tu­nut ko­hen­nus­ta 2000-lu­vun al­kuun ver­rat­tu­na. Edel­leen kui­ten­kin huo­les­tut­ta­van moni, eri­tyi­ses­ti po­jis­ta, har­jaa ham­pai­taan har­vem­min kuin kak­si ker­taa päi­väs­sä.

Osa nuo­ris­ta nuk­kuu alle kah­dek­san tun­tia yös­sä. Am­mat­tiin opis­ke­le­vis­ta po­jis­ta puo­lel­la yö­unet jää­vät tätä ly­hy­em­mik­si. Pe­rus­kou­lun 8. ja 9.-luokkalaisistakin kol­man­nes nuk­kuu vä­hem­män kuin kah­dek­san tun­tia yös­sä. Lu­ki­o­lai­sis­ta ja am­mat­tiin opis­ke­le­vis­ta ty­töis­tä rei­lul­la 40 pro­sen­til­la yö­unet jää­vät tätä ly­hy­em­mik­si. Lu­ki­o­lais­po­jis­ta 37 % nuk­kui alle kah­dek­san tun­tia yös­sä.

Kou­lu­ter­veys­ky­se­ly tar­kas­te­lee 14–20-vuotiaiden suo­ma­lais­nuor­ten hy­vin­voin­tia. Ky­se­lyyn vas­taa kah­den vuo­den vä­lien lä­hes 200 000 op­pi­las­ta.

KL

Läh­de:

Luo­pa P ym. Nuor­ten hy­vin­voin­ti Suo­mes­sa 2000–2013. Kou­lu­ter­veys­ky­se­lyn tu­lok­set. Ra­port­ti 25/2014, THL.

Uutta kouluruokailusta verkossa

Kau­ni­ai­sis­sa kou­lu­ruu­an moni­puo­li­suut­ta on nyt mah­dol­lis­ta seu­ra­ta ver­kos­ta. Uu­del­la jär­jes­tel­mäl­lä jul­kais­tuis­ta ruo­ka­lis­tois­ta saa tie­tää myös an­nos­ten tuo­te­se­los­teet, ra­vin­to­arvo­tie­dot ja GDA-mer­kin­nät.

Klik­kaa kuva suu­rem­mak­si

Kou­lu­ter­veys­ky­se­ly tois­te­taan kah­den vuo­den vä­lein.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014